Cum sa incepeti ziua cu buna-dispozitie

Actualizat: 13 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ati observat vreodata ca ceea ce se intampla in timpul orelor de dimineata va influenteaza in mod semnificativ starea de spirit pe care o aveti pe parcursul unei zile? Cand lucrurile merg bine pe parcursul diminetii, oamenii au tendinta sa se simta mai relaxati, sa aiba un tonus mai bun si reusesc sa faca fata mai usor activitatilor de zi cu zi.

Expertii au alcatuit o lista cu activitati pe care le puteti adopta in fiecare dimineata, pentru o sanatate mai buna si un nivel mai mare de energie.

Sfaturi pentru a avea o stare pozitiva de spirit

- Luati un mic dejun echilibrat. Incepeti dimineata cu un mic dejun care sa includa un amestec nutritiv de glucide complexe si proteine care sa mentina senzatia de satietate pana la ora pranzului.

Puteti include, la masa de dimineata, fulgi de ovaz sau paine prajita cu unt de arahide ori preparate cu scortisoara (studiile au raportat o stare de spirit mai buna si un nivel de energie mai ridicat in randul persoanelor care consuma scortisoara la masa de dimineata). Cercetatorii sustin ca o cantitate moderata de cafea (aproximativ 2 cesti) imbunatateste starea de spirit si creste vigilenta.

- Luati o gura de aer proaspat. Chiar daca programul nu va permite sa aveti prea mult timp pentru activitati fizice in timpul diminetii, puteti face o mica plimbare de numai 5 minute (de exemplu, sa cumparati ziarul).

Cercetatorii au descoperit ca daca petreceti chiar si numai cateva minute in aer curat, in cursul diminetii, va ajuta sa va relaxati si sa va incarcati cu energia necesara pentru intreaga zi. Expertii sustin ca efectele benefice sunt amplificate daca plimbarile sau exercitiile fizice de dimineata sunt efectuate in vecinatatea unui lac, rau sau cascada.

- Ascultati sunetele naturii. Intr-un studiu recent, participantii s-au recuperat mai repede dupa o situatie stresanta atunci cand au ascultat, in fiecare dimineata, sunete din natura (ciripit de pasari sau sunetul unei ape curgatoare). Puteti sa ascultati o inregistrare cu sunetele naturii atunci cand luati micul dejun, cand mergeti la baie sau cititi ziarul dimineata.

- Beti ciocolata calda. Cercetatorii au constatat ca persoanele care consuma o bautura calda cu lapte si cacao in prima parte a zilei sunt mai vigilente si au o stare de spirit mai buna. Flavonoizii din cacao au un efect stimulant asupra oganismului si sunt antioxidanti puternici, care promoveaza sanatatea celuara. Proteinele si carbohidratii din lapte ajuta la mentinerea stabilitatii nivelului de zahar din sange pana la orele pranzului. Beti cacao cu lapte sau ciocolata calda in timpul diminetii, dar asigurati-va ca alegeti o varianta degresata de lapte si nu adaugati zaharuri sau frisca.

- Zambiti. Zambitul este o modalitate simpla de a va bine-dispune. Zambiti ori de cate ori aveti ocazia, ascultati anecdote sau programul favorit de radio in timp ce va indreptati spre locul de munca.

- Mirositi menta. Cercetatorii au descoperit ca starea de spirit se imbunatateste atunci cand persoanele miros menta (produse cu menta, planta in sine sau parfumuri care au la baza menta). De asemenea, cei care inhaleaza parfum de menta in timpul diminetii au o vigilenta ridicata si o claritate mentala sporita. Puteti raspandi uleiuri volatile de menta pe care sa le respirati inca din timpul noptii, pentru ca dimineata sa fiti deja energici. De asemenea, dupa micul dejun, puteti mesteca guma care contine menta sau puteti suge 1-2 dropsuri cu menta.


Citeste si despre:

10 lucruri care va redau buna dispozitie dimineata Pubertatea la persoanele de sex feminin Psihoterapeut Keren Rosner: Lipsa concediului poate sa fie nociva! De cate vacante avem nevoie pe an? Calculeaza aportul de glucide din racoritoare Totul despre carbohidrati sau glucide Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Caria dentara: mit si adevar Dieta South Beach Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine) Dieta Sugar Busters (Eliminati zaharul) Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Plan de actiune pentru diabetul zaharat