Misiune anti-cancer: caravana “Fii atenta, Romania!”

Actualizat: 25 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cancerul nu mai este – azi – o condamnare la moarte. Tarile cu acces la cercetarile de ultima ora si la noile politici de sanatate obtin din ce in ce mai multe succese in lupta cu el. Ca membra a Uniunii Europene, Romania se numara printre ele, avand acces la strategii de preventie, metode de diagnosticare si tratamente de ultima ora.

O caravana a Misiunii UE privind Cancerul se afla in perioada 2 august-7 septembrie in Romania, pentru a populariza informatiile de ultima ora referitoare la aceasta afectiune.

Caravana face parte din campania organizata de Directia Generala pentru Cercetare si Inovatie a Uniunii Europene (DG RTD), vine din Lituania si Polonia si va trece prin cinci localitati autohtone.

Include facilitati ca un spatiu de informare, un altul, separat, pentru consultatii medicale si discutii de specialitate, un colt dedicat copiilor si ecrane pe care sunt proiectate informatii de ultima ora legate de subiect.

La opriri, publicul va fi asteptat de cadre medicale, voluntari, supravietuitori ai cancerului dispusi sa-si impartaseasca experientele si reprezentanti ai celor mai mari asociatii din Romania implicate in lupta contra maladiei.

Riscurile cancerului

Conform statisticilor Uniunii Europene, cazurile cele mai frecvente de cancer sunt cele la san, colorectal si de col uterin (femei) si la prostata si colorectal (barbati).

Vestea buna e ca cele mai multe dintre aceste tipuri de cancer au asociate metode de screening si preventie foarte bune si, depistate timpuriu, au cel mai adesea un pronostic bun.

Investigatiile eficace, ca mamografia (pentru cancerul la san), colonoscopia (pentru cel colorectal) sau prelevarea markerilor tumorali (prostata) au inceput sa se generalizeze si in Romania.

Informeaza-te la medicul de familie asupra controalelor necesare, in functie de varsta si sex, si fa pasii urmatori. Astfel de investigatii detecteaza problemele din timp. Iar eventuala problema nu e in nici un caz o condamnare la moarte. Dimpotriva, ea poate fi rezolvata!

Programul caravanei

Daca doriti sa aflati detalii despre varstele recomandate pentru screening, cele mai eficace metode de preventie sau alte informatii de ultima ora, sunteti bineveniti la evenimentele Caravanei Misiunii UE privind Cancerul, in urmatoarele localitati:

• 02-04.08 – Brezoi (Valcea), festivalul Baricada Folk;
• 16.08-17.08 – Brasov, Jazz & Blues Festival;
• 24.08 – Leresti (Arges);
• 30-31.08 – Constanta, Nostalgia Seaside;
• 06-07.09 – Iasi, Palatul Culturii/Iulius Mall.

In plus, puteti intra pe pagina campaniei de pe site-ul Uniunii Europene, care contine informatii detaliate despre toate cele de mai sus.

Pe retelele sociale, puteti cauta hashtag-ul #EUCancerRoadshow si urmari contul de X (Twitter) al Directiei Generale pentru Cercetare si Inovatie a Comisiei Europene, @EUScienceInnov. Informatiile despre stiinta si inovatie ale Comisiei Europene sunt disponibile si pe LinkedIn.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Parteneriat Italia - Romania la eHealth 2015 Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!” Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Ranile cronice Importanta administrarii vitaminei D3 in orice sezon Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Screeningul cancerului endometrial Remodelarea sanilor Un mar pe zi tine departe 5 tipuri de cancer Marirea sanilor cu suplimente naturale. Mit sau realitate? Traumatisme ale sanului