Pare ca prezinti simptome, dar nu stii sigur daca esti insarcinata? In cele ce urmeaza, iti vom prezenta etapa cu etapa care sunt simptomele unei sarcini si cum o poti depista inca dinaintea unui test de sarcina sau o vizita la medicul ginecolog.
Poti incepe cu folosirea unui calculator ovulatie pentru a vedea daca data calculata a ovulatiei este aceeasi cu data unui contact sexual neprotejat, iar daca acestea doua coincid, sansele de a fi insarcinata cresc considerabil.
Primele semne care ar putea indica prezenta unei sarcini
De principiu, in maxim 12 ore de la ovulatie, ovulul ajunge sa fie fertilizat, dar nu mai tarziu de 72 ore de la contactul sexual neprotejat. Instalarea primelor simptome poate fi resimtita intre ziua a7-a si cea de-a 10-a zi de la ovulatie, moment in care ovulul fecundat se ataseaza pe peretele uterului. Odata cu implantarea, organismul tau va incepe sa produca hormoni hCG. De aceea, este recomandat ca testul de sarcina sa fie facut in urmatoarea zi dupa data la care trebuia sa inceapa menstruatia.
Fiecare femeie poate resimti diferit primele simptome, deoarece organismele noastre difera, insa primul semn care ar putea indica faptul ca esti insarcinata este reprezentat de intarzierea menstruaiei, daca, in mod normal, ciclul menstrual era unul regulat. Astfel, absenta mentruatiei la data la care ar fi trebui sa inceapa poate valida banuiala ta. Iata care sunt cele mai frecvente simptome de sarcina:
• Intarzierea menstruatiei: asa cum am mentionat anterior, unul dintre primele semne pe care le poti observa in cazul in care ai putea fi insarcinata, este acela al lipsei sangerarilor lunare. Absenta ciclului menstrual poate fi influentata de o gama variata de factori, in afara de cel al unei posibile sarcini, cum ar fi: prezenta stresului, aparitia unei afectiuni sau a unei dereglari hormonale samd. Cu toate acestea, prezenta sangerarii nu indica neaparat faptul ca nu ai fi insarcinata, acesta fiind un fenomen intalnit, mai multe femei avand sangerari pe tot parcursul sarcinii.
• Modificari ale sanilor: sanii sunt in stransa legatura cu schimbarile hormonale produse in organismul tau, iar acestia vor reactiona imediat in cazul prezentei unei sarcini. Pot aparea dureri ale mameloanelor, devenind extrem de sensibile, diferenta de culoarea a mameloanelor fata de normal, venele de la nivelul sanilor pot deveni mai vizibile samd.
• Greturile si oboseala: doua dintre cele mai populare “efecte adverse” ale sarcinii sunt greata si oboseala. Cel mai adesea, greata apare pe perioada diminetii, insa nu este exclusa aparitia sa pe tot parcursul zilei. Daca nu ai facut un exces alimentar si totusi apar stari de greata, este posibil sa fii insarcinata. De asemenea, daca constati stari de oboseala frecvente fara a fi modificat rutina zilnica de somn, acesta ar putea fi un alt semn care indica prezenta unei sarcini.
• Urinare frecventa: din cauza sarcinii, creste cantitatea de sange care ajunge la rinichi, determinand cresterea volumului de urina, iar acest fapt poate duce la senzatii de urinare constante.
• Crampele: acestea pot aparea in viata ta inca din primele zile de sarcina. Din pacate, acest simptom se face simtit atat in prezenta unei sarcini, dar si in pierderea acesteia. In cele mai multe cazuri, prezenta acestui simptom este aproape inexistenta in primul trimestru de sarcina.
• Constipatia si balonarea: Datorita nivelului inalt de hormoni din corpul unei femei gravide, intestinele tale se relaxeaza. Privind partea plina a paharului, acest fenomen permite o mai buna absorbtie a nutrientilor de catre organism.
Acestea reprezina doar 6 dintre cele mai intalnite simptome in randul gravidelor. Daca manifesti vreunul dintre aceste simptome, este foarte posibil sa fii insarcinata. Fa un test de sarcina si daca esti insarcinata, programeaza o intalnire cu medicul tau ginecolog. De asemenea, poti folosi acest calculator sarcina pentru a vedea in cate saptamani esti insarcinata.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.