Nu ratati aceste semne timpurii ale sarcinii

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


Banuiesti ca esti insarcinata? Nu lipsesc semnele si simptomele care se presupune ca acest lucru este adevarat, fie ca este vorba de un puls mai proeminent in gat sau de o pofta bizara de mancare. Cu toate acestea, inainte de a incepe sa cautati simptome sau sa faceti un test de sarcina, cititi mai departe acest articol care ofera o perspectiva asupra semnelor ca sunteti gravida si pasii urmatori de urmat daca acel test de sarcina este intr-adevar pozitiv.

5 semne precoce comune care indica ca esti insarcinata

Exista cinci semne comune precoce ca esti insarcinata:
1. Iti lipseste menstruatia in luna in curs sau nu ai menstruatie de cateva luni.
2. Greata si varsaturi.
3. Sensibilitatea sanilor sau sanii care se inflameaza.
4. Urinezi mai des.
5. Te simti sever epuizata sau obosita.

Cat de devreme pot aparea simptomele sarcinii?

In general, simptomele sarcinii incep dupa implantarea cu succes a unui ovul fertilizat in uter, care apare la aproximativ opt pana la zece zile dupa ovulatie. Odata ce un ovul fertilizat este implantat, atunci vei avea hormoni de sarcina persistenti. Aceasta este momentul in care simptomele incep de obicei.

Unele semne timpurii ale sarcinii pot semana cu o menstruatie. De exemplu, dupa implantare, puteti obtine ceea ce este cunoscut sub numele de sangerare de implantare, care arata potting sau o perioada usoara de sangerare.

Alte semne precoce ale sarcinii, inclusiv sensibilitatea sanilor sau sanii umflati, pot sa semene cu simptomele PMS (sindrom premenstrual). Acest lucru se datoreaza modificarilor hormonale. Homonii care se elibereaza dupa ovulatie, atunci cand corpul tau crede ca ai putea fi insarcinata, sunt foarte asemanatori cu cei care continua dupa ce esti insarcinata.

Alte semne ca esti insarcinata

In plus, exista cateva alte semne si simptome ca ati putea fi insarcinata:

• Aversiune sau pofte de mancare- Aversiunile alimentare in care nu poti suporta sa gusti, sa mirosi sau chiar sa privesti anumite alimente – sunt comune, la fel ca si poftele de mancare. Nu exista nicio asociere cu ceea ce are nevoie corpul tau in timpul sarcinii, ceea ce este atat de neobisnuit. Unele femei tanjesc la alimente grase. Unele au pofta de alimente sarate. Unele femei nu pot manca carne. Unele nu simt mirosul de carne. Sunt doar aleatorii.

• Un gust metalic in gura- A avea un gust metalic in gura este destul de comun, din cauza bolilor, a medicamentelor sau chiar a alergiilor alimentare. Cu toate acestea, sarcina poate provoca si aceasta afectiune.

• Modificari ale secretiilor vaginale- Mucusul dvs. cervical (pe care il eliminati ca parte a secretiei vaginale) poate devenii mai subtire sau mai gros, in functie de locul in care va aflati in ciclul menstrual. Aceste modificari ale consistentei va pot ajuta sa evaluati fertilitatea si starea de sarcina. Este o scurgere subtire si apoasa inainte de a ovula, apoi devine mai groasa dupa ce ovulezi – si apoi devine si mai groasa daca esti insarcinata.

• Temperatura bazala crescuta- Nivelul tau de progesteron creste (si, ca rezultat, creste la fel si temperatura bazala a corpului) dupa ovulatie si cand esti insarcinata.

Cand sa va faceti griji pentru durere si sangerare

Cand esti insarcinata, sangerarea si durerea sunt doua simptome la care trebuie sa fii atent. Stim ca 25% pana la 40% dintre femei vor avea spotting la inceputul sarcinii, ca in primele patru pana la sase saptamani. Cu toate acestea, sangerarea este complet diferita. Sangerarea ar putea fi un semn al unui avort spontan sau al unei sarcini extrauterine, o afectiune extrem de periculoasa in care ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului.

Durerea poate fi, de asemenea, un semn al unei sarcini extrauterine. Este normal sa aveti crampe de indata ce va implantati si este normal sa aveti si crampe din cauza premenstruala. Si crampele in primele patru sau cinci saptamani de sarcina sunt complet normale. Daca spui: „Ei bine, m-am trezit si am simtit aceasta intepatura”, nu la asta ne referim. Durerea severa este ceea ce cautam. Ceva care ar interfera cu functionarea ta zilnica si ar dura mai mult de 30 de secunde. Daca aveti intrebari despre durere, sunati-va medicul pentru a putea discuta daca aveti nevoie de o evaluare.

Faceti un test de sarcina pentru a confirma

Daca ati pierdut o menstruatie si simtiti oricare dintre simptomele timpurii de sarcina mentionate, ar putea fi timpul sa va faceti un test. Testele de sarcina la domiciliu pot confirma o sarcina in cateva zile de la implantare, desi se recomanda sa asteptati pana cand pierdeti o menstruatie inainte de a lua un test.

Dupa un test de sarcina pozitiv:

• Respira adanc! Fie ca sarcina este dorita si planificata sau daca este complet neasteptata, este foarte comun sa obtineti acel test pozitiv si sa simtiti un val urias de anxietate. Intregul proces este nou. Exista gandul ca iti creezi o viata noua si ca esti responsabil pentru ea - toate acestea sunt incredibil de descurajante.

• Dupa test, sunati-va medicul si programati o vizita. Cu toate acestea, nu credeti ca va trebui sa obtineti o programare chiar in acea zi - sau chiar a doua zi. De obicei, prima vizita are loc intre sapte si noua saptamani de la ultima menstruatie. Nu trebuie sa fii vazuta imediat, este in regula sa procesezi acele emotii, sa respiri adanc si sa stii ca ai facut ceea ce trebuie sunand.

Sfaturi utile daca testul este pozitiv

In timp ce asteptati prima vizita la medic, exista lucruri pe care le puteti face pentru a incepe sa va pregatiti pentru sarcina:
• Asigurati-va ca va luati vitaminele- in mod ideal, ati luat deja o doza de multivitamine zilnica, chiar inainte de conceptie daca ati avut o sarcina programata. Cu toate acestea, asigurati-va ca vitamina preferata are acid folic. Daca nu, incepeti sa luati un supliment de acid folic. O vitamina prenatala sau multivitamine cu acid folic poate ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale ale creierului, coloanei vertebrale sau maduvei spinarii la produsul conceput.

• Schimbati-va obiceiurile de viata- Evalueaza ce obiceiuri de viata trebuie sa schimbi pentru a fi mai sanatoasa pentru copilul tau. Daca esti fumatoare, trebuie sa renunti la fumat. Opriti orice consum de alcool si limitati-va cofeina.

• Mancati o dieta sanatoasa- Sigur, atunci cand esti insarcinata, nu vei avea o dieta perfecta si, probabil, vei manca inghetata sau alte delicii. Cu toate acestea, a alege ce sa mananci in timpul sarcinii inseamna a fi sensibil emotional si doresti sanatatea copilului tau. Nu este momentul sa spui: „Da, mananc pentru doi. Da, pot sa mananc ce vreau”. Dar poti spune: „Stii ce? Stiu ca nu am mancat niciodata atat de grozav. Dar acum mananc pentru copilul meu si trebuie sa o fac correct”. Recunoasteti ce trebuie sa mancati si cum trebuie sa mancati si apoi evitati anumite alimente.

• Cand va puteti consulta medicul, veniti pregatita sa puneti intrebari si sa impartasiti informatii importante. De exemplu, asigurati-va ca discutati despre medicamentele pe care le luati. In plus, poate fi necesar sa discutati despre orice afectiuni cronice de sanatate pe care le aveti, cum ar fi diabetul, si sa va asigurati ca tratamentul pentru acestea merge bine.

Concluzie

Multe semne si simptome nu sunt unice pentru a indica doar o sarcina. Unele semne pot fi doar de la o imbolnavire sau la inceput de perioada de menstruatie, dar poti fi insarcina si fara a avea la inceput aceste semne si simptome. Daca menstruatia ta intarzie sau lipseste, achizitioneaza un test de sarcina rapid. Daca testul de sarcina de acasa este pozitiv, apeleaza la un medic specialist.

Bibliografie:
1. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9709-pregnancy-am-i-pregnant
2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853


Citeste si despre:

Masuri pregatitoare sarcinii Sarcina: sunt insarcinata? Cat de relevante sunt testele medicale facute acasa Descopera cele mai des intalnite afectiuni ale glandei tiroide din timpul sarcinii! interviu cu Dr. Minodora Andreea Cotea Avortul provocat - pierderea provocata a sarcinii Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Sarcina ectopica (extrauterina) Sarcina - Luna a II-a Sarcina Menstruatie peste sarcina Starile de greata - particularitati medicale
Cere sfatul medicului ×