Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19)

Actualizat: 09 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


Infectia cu parvovirus este o boala frecventa si foarte contagioasa a copilariei. Uneori se numeste boala plesnita din cauza eruptiei cutanate distincte pe fata care se dezvolta. Infectia cu parvovirus a fost, de asemenea, cunoscuta ca a cincea boala, deoarece, din punct de vedere istoric, a fost a cincea intr-o lista de boli comune ale copilariei, caracterizate printr-o eruptie cutanata. La majoritatea copiilor, infectia cu parvovirus este usoara si necesita putin tratament.

Dar la unii adulti, infectia poate fi grava. Infectia cu parvovirus la unele femei insarcinate poate duce la probleme grave de sanatate pentru fat. Infectia este, de asemenea, mai grava pentru persoanele cu anumite tipuri de anemie sau care au un sistem imunitar compromis.

Cauze

Parvovirusul uman B19 provoaca infectia cu parvovirus. Acesta este diferit de parvovirusul observat la caini si pisici, asa ca nu puteti obtine infectia de la un animal de companie sau invers.

Infectia cu parvovirus uman este cea mai frecventa in randul copiilor de varsta scolara elementara in timpul focarelor din lunile de iarna si primavara, dar oricine se poate imbolnavi de ea in orice moment al anului. Se raspandeste de la persoana la persoana, la fel ca o raceala, adesea prin respiratie, tuse si saliva, astfel incat se poate raspandi prin contactul strans intre oameni si contactul de la mana la mana. Infectia cu parvovirus se poate raspandi si prin sange. O femeie insarcinata infectata poate transmite virusul copilului ei.

Boala este contagioasa in saptamana inainte de aparitia eruptiei cutanate. Odata ce apare eruptia cutanata, dumneavoastra sau copilul dumneavoastra nu mai sunteti considerati contagiosi si nu trebuie sa fiti izolat.

Boala a cincea si sarcina

Boala a cincea este o boala comuna care nu are efecte de durata la copii si adultii sanatosi. Totusi, daca este contactata in timpul sarcinii poate presupune complicatii. Transmiterea bolii a cincea de la mama la copil poate avea implicatii serioase pentru starea de sanatate a copilului. Parvovirusul poate provoca anemie fetala, care daca este nedetectata poate avea urmari grave, inclusiv moarte intrauterina. Din fericire, acest rezultat tragic ar putea fi evitat cu ajutorul unui diagnostic corect si al unui tratament prompt.

In relatia dintre sarcina si eritemul infectios, statisticile ofera urmatoarele informatii:
- 30% dintre fetusi vor dobandi boala de la mamele infectate
- 10% dintre mamele care sunt afectate de boala vor pierde sarcina
- 3% dintre fetusii infectati vor dezvolta anemie (hidrops fetal)
- 60-80% dintre fetusi supravietuiesc hidropsului fetal atunci cand sunt tratati intrauterin prin transfuzii de sange.

Parvovirus si anemie

Infectia cu parvovirus poate provoca complicatii grave pentru persoanele cu anemie. Anemia este o afectiune in care celulele care transporta oxigen in toate partile corpului (globule rosii) sunt epuizate mai repede decat le poate inlocui maduva osoasa. Infectia cu parvovirus la persoanele cu anemie poate opri productia de globule rosii si poate provoca o criza de anemie. Persoanele cu anemie falciforme sunt expuse unui risc deosebit.

Parvovirusul poate provoca, de asemenea, anemie si complicatii asociate la:

•Copiii nenascuti ai femeilor infectate cu parvovirus in timpul sarcinii
•Persoanele care au un sistem imunitar slabit

Parvovirus la persoanele cu sistemul imunitar slabit

Infectia cu parvovirus poate declansa, de asemenea, anemie severa la persoanele care au un sistem imunitar compromis, care poate rezulta din:
•infectie cu HIV
•Tratamente pentru cancer
•Medicamente anti-respingere utilizate dupa transplantul de organe

Diagnostic

Aproximativ jumatate dintre adulti sunt imuni la infectia cu parvovirus, cel mai probabil din cauza unei infectii anterioare, neobservate, din copilarie. Persoanele care sunt expuse riscului de complicatii severe ale parvovirusului ar putea beneficia de teste de sange care pot ajuta la determinarea daca sunt imuni la parvovirus sau daca s-au infectat recent.

Tratament

De obicei, este suficient tratamentul simptomatic pentru ameliorarea starii generale de sanatate a persoanelor care sufera de eritem infectios. Unele dintre aceste manifestari includ febra, durerile articulare si senzatiile de mancarime. Adultii cu dureri articulare au nevoie de odihna si trebuie sa foloseasca antiiflamatorii si calmante.

In cazul celor care sufera de anemie poate fi necesara internarea in spital pentru transfuzii de sange. Persoanele cu un sistem imunitar compromis ar putea avea nevoie de transfuzii de ingrijiri speciale si tratament cu anticorpi pentru eliminarea infectiei. In cazul femeilor insarcinate la care se suspicioneaza infectarea cu parvovirusul B19 se impune instituirea cat mai rapida a unui tratament corect.

Boala este transmisa in 30% dintre cazurile in care femeile gravide nu au anticorpi care sa lupte contra acestei boli. Specialistii recomanda ecografia fetala pentru identificarea oricarei anomalii congenitale la fat (mai ales la 8-10 saptamani dupa infectia initiala). Daca este depistata si taratata in stadiile timpurii, se pot preveni complicatiile bolii. Totusi sunt necesare investigatiile de sange pentru a se confirma prezenta bolii si se va efectua o transfuzie intrauterina care ii va asigura fatului sange proaspat si oxigenat.

Modalitati de prevenire

Pentru a se reduce riscul transmiterii virusului, persoanele care au boala a cincea, precum si cele din jurul persoanei infectate trebuie sa se spele pe maini in mod regulat si sa foloseasca batiste de unica folosinta pentru eliminarea secretiilor nazale.

Prognostic

Parvoviroza B19 produce simptome usoare care dispar de la sine. Complicatiile pot sa apara mai ales in situatia persoanelor care au un sistem imunitar slabit. Acestea sunt rare dar pot sa se manifeste in cazul unui fetus, in timpul sarcinii.

Concluzie

Parvovirusul B19 este diferit de tipul de parvovirus care infecteaza animalele. Nu puteti lua infectia de la animalul dvs. de companie sau sa il puteti infecta. Parvovirusul de obicei nu provoaca simptome.

Este posibil sa aveti nevoia sa luati unele medicamente fara prescriptie medicala, dar este putin probabil sa aveti nevoie sa consultati un medic pentru un tratament suplimentar. A cincea boala este cauzata de parvovirusul B19. Parvovirusul este de obicei inofensiv. Dar daca sunteti insarcinata sau sunteti o persoana imunocompromisa, ar trebui sa va consultati totusi medicul. Chiar daca, cu a cincea boala, exista doar un risc de avort spontan de 5%, ar trebui sa-i spuneti imediat medicului dumneavoastra. Urmati toate recomandarile lui de tratament.


Citeste si despre:

Diferenta intre boala Crohn, colita ulcerativa si boala inflamatorie intestinala Sfaturi pentru ingrijirea pacientilor cu Boala Alzheimer Boala Still a adultului Boala Parkinson nu este doar un tremurat Boala Kienbock descoperita in stadii incipiente, poate fi tratata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Una din cinci femei se confrunta cu vaginita in timpul sarcinii Meningita meningococica, boala provocata de bacteria Neisseria meningitidis Infectia cu parvovirus Bolile copilariei Rubeola (pojarul german) - cauze, simptome, tratament