Varicela, vaccinul si sarcina

Actualizat: 28 Octombrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cu fiecare sarcina, toate femeile au un risc de 3-5% de a avea un copil cu o malfomatie congenitala. Aceste informatii nu ar trebui sa inlocuiasca ingrijirea medicala si sfatul oferit de un medic.

1. Ce este varicela?
Varicela, cunoscuta si sub numele de varsat de vant, este o infectie virala care apare de obicei in copilarie. Cel mai frecvent simptom este eruptia cutanata, care la inceput este reprezentata de pete mici si rosii. Acest pete se transforma in pustule si apoi prind scoama. Multiple pete apar in primele 3-5 zile. Deseori febra si dureri in diverse parti ale corpului apar inainte de aparitia eruptiei. Pneumonia apare la 10-15% dintre adolescentii si adultii care fac varicela.

2. Varicela este contagioasa?
Varicela este foarte contagioasa. O persoana bolnava de varicela este contagioasa 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si pana cand pustulele au prins scoama. Daca o persoana nu a avut varicela exista 90% sanse de a o dezvolta daca locuieste impreuna cu o persoana care este bolnava.
Infectia apare mai putin frecvent dupa expunerea in alte locuri, cum ar fi scoala. Pacientii dezvolta simptome la 7-21 de zile de la expunerea la varicela.

3. Ce pot face persoanele care nu au avut varicela?
Primul lucru pe care il pot face este sa se adreseze medicului de familie pentru realizarea unor teste de sange pentru a vedea daca prezinta anticorpi impotriva virusului varicelei. Pana la 95% dintre femeile care nu stiu daca au avut varicela au prezenti in sange anticorpi anti-varicela.

O persoana nu este imuna daca testul de sange arata ca nu are anticorpi impotriva virusului varicelei. Persoanele care nu sunt imune au un risc crescut de a se infecta. In acest caz persoana poate lua imunoglobulina zoster dupa expunere directa.

Aceasta imunoglobulina este un produs obtinut din sange care contine cantitati mari de anticorpi antivaricela. Unii experti spun ca varicela este mai severa in timpul sarcinii si recomanda femeilor insarcinate care nu a imunitate sa ia aceste imunoglobuline dupa expunerea directa.
Ele trebuie administrate cat mai curand posibil, in primele 4 zile de la prima expunere.

Nu se stie daca aceste imunoglobuline ajuta la prevenirea infectarii cu varicela a fatului. Ele nu par sa determine defecte de nastere.

Riscuri

1. Daca mama insarcinata este imuna dar tatal este infectat cu virusul varicelui, ce riscuri exista pentru copil?
Nu exista studii care sa evalueze posibilele riscuri pentru sarcina in cazul in care tatal are varicela. Infectia tatalui este putin probabil sa creasca riscul pentru sarcina deoarece, spre deosebire de mama, tatal nu are o legatura directa de sange cu fatul.

2. Ce riscuri exista pentru copil daca mama a facut varicela in copilarie si a fost expusa recent la acest virus?
Cand o persoana are varicela, organismul sau produce anticorpi impotriva virusului. Acesti anticorpi raman in sange mult timp si fac ca persoana sa fie imuna la varicela. Persoanele imune cel mai probabil nu dezvolta varicela daca sunt din nou expuse, dar trebuie sa fie sigure ca au avut varicela si nu o alta boala eruptiva similara.

3. Ce risc exista pentru sarcina daca mama a facut varicela cand era insarcinata in 10 saptamani?
Majoritatea copiilor nascuti din femei care au facut varicela in timpul sarcinii sunt sanatosi. Totusi, 1-3% dintre copiii ai caror mama au avut varicela in timpul sarcinii au unul sau mai multe defecte congenitale datorate infectiei.

Virusul care determina varicela infecteaza fatul in 25% dintre cazuri. Uneori infectia fatului determina un anume pattern al defectelor de nastere cunoscute sub numele de embriopatie variceloasa. Aceste defecte congenitale includ cicatrici, probleme ale ochilor, crestere insuficienta, nedezvoltarea memebrelor, circumferinta craniana mica, intarziere in dezvoltare si/sau intarziere mentala. Unii dintre copii pot avea doar una dintre aceste probleme in timp ce altii le pot avea pe toate.

Cel mai mare risc pentru defectele congenitale sunt atunci cand mama se imbolnaveste de varicela cand sarcina are intre 7 si 20 de saptamani. Riscul pentru malformatii congenitale datorate infectiei variceloase in primul trimestru de sarcina este intre 0,5 - 1%. Cand varicela apare intre 13 si 20 saptamani de sarcina riscul de malformatii congenitale pare sa fie de 2%.

4. Exista teste pentru detectarea malformatiilor congenitale daca mama a avut varicela in sarcina?
In timpul ecografiei tintite, medicul foloseste ultrasunete pentru a privi foarte atent fatul. Intre 18 si 20 saptamani de sarcina, medicul poate vedea eventualele defecte ale membrelor si anomaliile creierului care pot fi datorate infectiei cu virusul varicelei. De obicei mai multe examinari ecografice sunt necesare pentru a verifica problemele de crestere.

Uneori ecografia poate aratalichid amniotic in exces, probleme hepatice, sau edematierea severa a fatului care pot fi determinate tot de infectia cu virusul varicelei. Ecografia nu poate detecta toate malformatiile congenitale determinate de infectia cu acest virus in timpul sarcinii.

5. Ce riscuri exista pentru fatul in ultima luna de sarcina daca mama a fost expusa la varicela?

Daca mama dezvolta varicela cu cinci zile sau mai putine inainte de nastere sau la una - doua zile dupa nastere, exista 20 - 25% risc ca nou - nascutul sa faca varicela. Infectia aparuta la aceasta varsta se numeste varicela congenitala.

Varicela congenitala poate fi foarte severa, si exista un risc de 30% ca nou - nascutul sa moara daca nu este tratat cu imunoglobulina antivaricela. Daca varicela apare cu 6 - 21 de zile inainte de nastere, exista un risc mic ca nou - nascutul sa dezvolte varicela congenitala. Totusi, deoarece nou - nascutul obtine o parte dintre nou - formatii anticorpi materni, varicela congenitala va fi probabil usoara.

Legatura dintre varicela si zona zoster

1. Ce este zona zoster?
Dupa ce o persoana a avut varicela, virusul ramane inactiv in nervii spinali. Daca virusul este activat din nou determina zona zoster. Aceasta apare sub forma unor vezicule dureroase ce se gasesc doar pe o zona restransa a corpului.

2. Ce risc exista pentru copil, daca cineva din anturajul femeii insarcinate are zona zoster?

Daca femeia a avut varicela anterior, ea prezinta anticorpi impotriva virusului varicelei. Deoarece virusul este acelasi cu cel care provoaca zona zoster, anticorpii vor preveni ca virusul sa se multiplice si in corpul mamei. Expunerea la zona zoster in acest caz nu va determina nici varicela nici zona zoster, deci nu exista nici un risc pentru copil.

Daca femeia nu este imuna la varicela, exista un risc mic de a dezvolta aceasta boala. Intrucat zona zoster este de obicei limitata la o zona restransa a corpului, raspandirea virusului prin aer este rara, dar, infectia poate apare si dupa contactul direct cu eruptia din zona zoster. Riscul de aparitie al malformatiilor congenitale pare sa fie mai mic daca femeia este expusa la zona zoster decat daca este expusa la varicela.

3. Ce riscuri exista pentru copil daca mama este insarcinata in 8 saptamani si a dezvoltat zona zoster?
Intr-un studiu larg despre expunerea la virusul varicelei in timpul sarcinii nu au fost evidentiate afectarea fetala la femeile insarcinate care au dezvoltat zona zoster.

Vaccinul antivaricela si sarcina

1. Cat timp trebuie sa se astepte intre vaccinarea antivaricela si programera unei sarcini?
Producatorul vaccinului recomanda o perioada de asteptare de trei luni intre vaccinare si data conceptiei. Aceasta perioada de asteptare este valabila pentru vaccinul care foloseste virus atenuat. Unele persoane dezvolta o eruptie dupa vaccinarea antivaricela. Daca eruptia este prezenta exista riscul de a infecta o alta persoana.

Forurile internationale recomanda o perioada de o luna de asteptare intre vaccinare si data conceptiei. Exista studii care arata nasterea de copii normali la femeile care au conceput la o luna sau mai putin dupa administrarea vaccinului.

2. Exista risc pentru fat daca mama a primit vaccin antivaricela fiind insarcinata in 6 saptamani?
Studiile arata ca nu exista un risc mai mare de dezvoltare a malformatiilor congenitale la femeile care au primit vaccinul in primul trimestru de sarcina fata de populatia generala.

3. O femeie insarcina care nu este imuna poate face vaccinul?
Vaccinul foloseste un virus viu dar atenuat ca potenta. Unele persoana dezvolta o eruptie dupa vaccin. Doar cand eruptia este prezenta exista sanse de a infecta alte persoane.

Copiii cu un sistem imun slabit (spre exemplu datorita chimioterapiei anticancer) pot transmite virusul si altor persoane. Aceste persoane dezvolta apoi forme usoare de varicela. Pana acum nu s-a inregistrat nici un caz de imbolnavire cu varicela dupa expunere la un copil sanatos care a primit vaccinul antivaricela. Se considera ca prezenta unei mame insarcinate in casa nu este un motiv de a nu administra copilului vaccinul.

4. Exista teste pentru detectarea malformatiilor congenitale daca mama a avut varicela in sarcina?
In timpul ecografiei tintite, medicul foloseste ultrasunete pentru a privi foarte atent fatul. Intre 18 si 20 saptamani de sarcina, medicul poate vedea eventualele defecte ale membrelor si anomaliile creierului care pot fi datorate infectiei cu virusul varicelei. De obicei mai multe examinari ecografice sunt necesare pentru a verifica problemele de crestere.

Uneori ecografia poate arata lichid amniotic in exces, probleme hepatice, sau edematierea severa a fatului care pot fi determinate tot de infectia cu virusul varicelei. Ecografia nu poate detecta toate malformatiile congenitale determinate de infectia cu acest virus in timpul sarcinii.

Alaptarea si varicela

1. Femeia care alapteaza si dezvolta varicela ar trebui sa opreasca alaptatul?
Nu. Virusul varicelei nu a fost gasit in laptele matern al femeilor care au facut varicela. Laptele matern poate contine anticorpi care protejeaaza copilul de infectia cu virusul varicelei. Intrucat varicela este foarte contagioasa, este bine ca mama sa vorbeasca despre acest lucru cu pediatru imediat ce a aflat ca are varicela. Mama trebui sa incerce sa previna ca micutul sa vina in contact cu eruptia sa, in acest fel scazandu-se riscul de infectare a copilului.

2. Femeia care alapteaza poate face vaccinul antivaricela?
Da. Virusul varicelei nu a fost gasit in laptele mamelor care au fost vaccinate.


Citeste si despre:

Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor de varicela Varicela si complicatiile la persoanele cu sistem imunitar slabit Varicela Virusul rubeolei in timpul sarcinii Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Raceala la copii Zona Zoster - evolutie si tratament Sindromul Ramsay-Hunt Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Astmul bronsic si sarcina