Reye (sindrom al lui)

boala caracterizata printr-o atingere cerebrala neinflamatorie si o atingere hepatica ce survine in continuarea unui episod viral acut.
Sindromul reye afecteaza indeosebi copiii, de cele mai multe ori spre varsta de 3 ani.

Cauze - Cauzele acestui sindrom sunt inca necunoscute. Totusi, mai multe studii realizate in Statele Unite au pus in evidenta o legatura intre luarea de aspirina si aparitia acestui sindrom la copiii care au avut o boala virala (gripa, infectie respiratorie, varicela).

Simptome si semne - La inceput, semnele (febra, deprimare) pot fi confundate cu cele ale bolii virale initiale. Dupa cateva zile de latenta, apar brusc varsaturi frecvente si abundente dupa care vin tulburari de comportament (somnolenta, apatie, iritabilitate), tulburari ale tonusului sau ale constientei, putand merge pana la coma, Sunt frecvente convulsiile.

Tratament si prevenire - Tratamentul bolii in formele ei grave necesita o spitalizare intr-un serviciu de reanimare. Prevenirea consta, indeosebi in SUA si Marea Britanie, prin punerea in garda la prescrierea aspirinei ca medicament antipiretic la copii sau chiar prin suprimarea acestei prescriptii, in alte tari, ca Franta, in care sindromul lui Reye este foarte rar, administrarea acestui medicament este mentinuta cu exceptia, ca o masura de prudenta, tratamentului copiilor care au avut de curand varicela.

Citeste si despre:

Afectiuni ale tendonului lui Achile

Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?

Parotidita epidemica (oreion)

Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica

Afectiuni si boli in timpul iernii

Bolile copilariei

Gripa la copii

Faringita bacteriana - informatii esentiale

Colicile

Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa