Psoriazisul si alaptarea: ce trebuie sa stiti?

Actualizat: 05 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cu siguranta, alaptarea reprezinta o provocare in sine, dar psoriazisul poate face acest proces mult mai inconfortabil si mai dificil. Cu o abordare corecta, femeile care sufera de psoriazis isi pot ameliora simptomele in conditii de siguranta in timp ce alapteaza.

Medicii recomanda alaptarea in mod exclusiv in primele sase luni de viata ca apoi, sa se introduca in mod treptat alimentele, continuand alaptarea, pana cand copilul ajunge la varsta de doi ani sau mai mult.

Psoriazisul si alaptarea

Medicul poate ajuta femeile care sufera de psoriazis prin informarea lor despre efectele tratamentului psoriazisului asupra alaptarii. In cazul in care este prezent psoriazisul, alaptarea poate fi dificila, incomoda si chiar dureroasa.

Psoriazisul este o boala autoimuna care afecteaza in principal pielea si articulatiile. Acesta cauzeaza leziuni care se dezvolta la nivelul pielii. Aceste leziuni inflamate pot fi acoperite cu pete groase, numite placi, care pot provoca mancarimi si senzatia de arsura.

De cele mai multe ori, placile psoriazice se formeaza in jurul articulatiilor majore, pe partea inferioara a spatelui si pe scalp, desi acestea pot aparea oriunde, inclusiv pe piept si sani.

Daca psoriazisul afecteaza sanii in timp ce o femeie alapteaza, poate deveni inconfortabil. Cu toate acestea, exista mai multe modalitati de a usura si calma durerea si de a ameliora alte simptome, fara a pune in pericol sanatatea copilului.

Daca aveti indoieli cu privire la legatura dintre psoriazis si alaptare, discutati cu un medic dermatolog si cu un specialist in alaptare pentru a va ajuta cu un plan individual de tratament.

Cum sa tratati psoriazisul in timpul alaptarii?

Unele medicamente pentru tratarea psoriazisului pot fi utilizate in siguranta in timpul alaptarii, in timp ce altele nu sunt recomandate.

Potrivit Fundatiei Nationale pentru Psoriazis din Statele Unite ale Americii, cercetarile pentru analizarea impactului medicamentelor asociate psoriazisului asupra alaptarii sunt limitate din cauza implicatiilor etice.

Cu toate acestea, expertii recomanda tratamentele topice ca prima abordare pentru femeile care alapteaza.

Medicii iau in considerare anumite tipuri de fototerapie, cum ar fi terapia UVB, in conditii de siguranta pentru femeile care alapteaza. In general, dureaza cel putin doua sau trei luni de expunere regulata la terapia UVB inainte ca psoriazisul sa se curete.

Cu toate acestea, expertii avertizeaza ca fototerapia PUVA nu este recomandata pentru tratarea psoriazisului. Medicamentul din acest tratament, psoralen, poate trece prin laptele matern si poate provoca sensibilitatea copiilor la lumina.

Poate alaptarea sa declanseze aparitia unui episod de psoriazis?

Pielea uscata din jurul sfarcurilor poate declansa aparitia unui psoriazis.

Unele femei se confrunta cu aparitia unui psoriazis in timpul sarcinii si alaptarii, considerandu-se ca sarcina agraveaza simptomele psoriazisului, care continua in timpul alaptarii.

De asemenea, anumite aspecte ale alaptarii favorizeaza cresterea riscurilor de aparitie ale simptomelor psoriazisului. Multe femei se confrunta cu mameloane inflamate si crapate, ce pot declansa aparitia de psoriazis in zona sanilor.

Mai mult, medicii au constatat ca stresul este una din cauzele aparitiei unor eruptii. Alaptarea, privarea de somn si multe alte responsabilitati ale ingrijirii unui nou-nascut pot duce la aparitia unei cantitati semnificative de stres, iar acest lucru poate agrava simptomele psoriazisului.

Simptome

Atunci cand psoriazisul se declanseaza, unele persoane pot prezenta urmatoarele simptome:

- pete uscate, groase, numite placi;

- crapare, sangerare si scurgeri din placi;

- unghii groase;

- senzatie de mancarime si arsura;

- umflaturi rosii pe trunchi, picioare si brate;

- piele dureroasa;

- umflaturi pe maini si picioare.

Simptomele pot varia in functie de severitatea si tipul de psoriazis.

Sfaturi pentru gestionarea psoriazisului

Cateva dintre modalitatile de reducere a stresului ar fi practicarea de yoga si meditatia.

Gestionarea psoriazisului in timpul alaptarii poate fi o reala provocare si poate implica administrarea de medicamente noi. Urmatorii pasi va pot ajuta in evitarea aparitiei unui psoriazis in timpul alaptarii:

• reducerea stresului;

practicarea unor exercitii usoare;

• mentinerea unei pieli hidratate;

• dusuri racoroase in loc de dusuri fierbinti;

• pungi de gheata pe zone de piele care provoaca mancarime.

Daca modificarile stilului de viata sau remediile la domiciliu nu functioneaza, discutati alte optiuni adecvate cu un medic.

Sumar

Psoriazisul poate face ca alaptarea sa fie mai dificila si dureroasa, iar anumite tratamente sunt nesigure.

Cu toate acestea, unele tehnici de gestionare al afectiunii in timpul alaptarii pot ajuta in ameliorarea simptomelor psoriazisului fara a periclita sanatatea femeii care alapteaza sau a copilului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Cum poate fi redusa febra in cazul bebelusilor? Anemia fetala Angorjarea sanilor Alergiile alimentare la copii Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuala Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Psoriazisul, o afectiune pe care o ai toata viata. Iata de ce trebuie sa mergi la dermatolog! Psoriazis: informatii esentiale pe care trebuie sa le cunoasca un pacient diagnosticat cu psoriazis Intarcarea bebelusului, ce trebuie sa faci si ce nu? Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii