Pasi simpli pentru ingrijirea pielii afectate de psoriazis

Actualizat: 31 Decembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Controlul eficient al psoriazisului implica respectarea unui ritual de ingrijire corespunzator, care sa previna revenirea simptomelor cutanate specifice acestei boli autoimune.

Persoanele care sufera de psoriazis au pielea uscata, deseori afectata de mancarimi (prurit) si inflamatii.

Din fericire, exista cai prin care se pot reduce eruptiile tipice psoriazisului, descuamarile si iritatiile pe care milioane de oameni din intreaga lume le acuza in lupta cu aceasta afectiune foarte raspandita.

Metode de prevenire a simptomelor psoriazisului

Mentinerea hidratarii pielii

Utilizarea cremelor farmaceutice hidratante, speciale pentru intretinerea pielii afectate de psoriazis, este primul si cel mai important pas de ingrijire in cazul acestei boli autoimune. Lotiunile emoliente reduc mancarimile si roseata pielii, prevenind eficient deshidratarea si uscarea acesteia.

Cele mai bune produse medicale pentru mentinerea hidratarii pielii in cazul psoriazisului sunt unguentele. Medicul poate recomanda folosirea cremelor si lotiunilor pe timpul zilei si aplicarea unui unguent puternic inainte de culcare.

Acoperirea zonelor tratate cu o folie din plastic poate fi o solutie excelenta de a creste eficacitatea unguentelor emoliente. Daca utilizati vaselina, este impofant sa tineti cont ca acest produs poate interfera cu eficacitatea terapiei cu lumina pentru tratarea psoriazisului, motiv pentru care este bine sa nu fie aplicat imediat inainte de tratament.

Efectuarea bailor terapeutice

Baile terapeutice zilnice sunt un alt pas de ingrijire eficienta a pielii in cazul psoriazisului, ameliorand senzatiile de mancarime si contribuind la eliminarea mai usoara a pielii moarte, descuamate.

Adaugati in apa calduta uleiuri intens hidratante, sare Epson, fulgi de ovaz coloidali (in forma de praf fin, special pentru baile de hidratare) sau sare de la Marea Moarta si petreceti minimum 15 minute cu corpul scufundat in apa. Evitati in totalitate apa fierbinte si sapunurile dure, parfumate, care pot irita suplimentar pielea sensibila si vulnerabila.

Dupa baie, tamponati usor pielea cu un prosop pielea si evitati frictiunile agresive cu materialul textil. Frecarea nu doar ca irita in plus leziunile deja existente, ci poate chiar sa creeze altele. Imediat dupa baia terapeutica, aplicati produsul emolient recomandat de medicul dermatolog, in strat generos.

Aplicarea compreselor umede

Cand nu aveti timp suficient pentru a face o baie, aplicati comprese umede pe zonele inflamate sau afectate de prurit. Simptomele se vor ameliora imediat, iar pielea va primi mai usor hidratarea de care are nevoie.

Folosirea gudronului de carbune

Gudronul de carbune este un subprodus al carbunilor, folosit in tratamentele cutanate de peste 2000 de ani in intreaga lume. Acest produs este eficient in controlul formelor usoare si moderate ale psoriazisului, mai ales atunci cand este introdus in samponul special destinat ingrijirii scalpului afectat de psoriazis.

Medicul specialist poate recomanda folosirea gudronului de carbune separat sau concomitent cu terapia cu ultraviolete sau cu steroizi. Gudronul de carbune se regaseste in diverse forme, inclusiv ca ingredient in unguente, creme, lotiuni, sampoane, uleiuri de baie si sapunuri.

Dezavantajul gudronului de carbune este ca poate lasa urme inestetice si un miros neplacut, precum si pete pe haine. Din acest motiv, folosirea acestui produs poate sa presupuna purtarea unor tinute de casa nepretentioase, care pot fi compromise fara mari regrete.

La fel de important de retinut este ca efectul secundar principal al utilizarii gudronului de carbune este dermatita de contact. Acelasi produs mai poate cauza foliculita (inflamarea foliculilor firelor de par), care in cazuri severe poate sa necesite tratament. Nu aplicati o folie din plastic peste zonele tratate cu aceasta substanta, intrucat riscul instalarii foliculitei creste semnificativ.

Utilizarea tratamentului cu acid salicilic

Acidul salicilic in tratarea psoriazisului, similar dar nu identic cu ingredientul activ din aspirina, se regaseste deseori in produsele farmaceutice destinate tratarii psoriazisului, acneei si altor afectiuni dermatologice. Substanta este eficienta in eliminarea naturala a descuamarilor specifice psoriazisului. In doze mari, insa, acidul salicilic poate sa irite pielea si poate chiar sa devina toxic pentru tesutul cutanat.

Evitarea scarpinatului si smulsului pielii descuamate

Unul dintre cei mai importanti pasi in ingrijirea pielii afectate de psoriazis este evitarea completa a scarpinatului si a smulsului pielii descuamate. Agresarea zonelor afectate de mancarimi poate conduce la formarea de rani, care se pot infecta foarte usor in contact cu bacteriile.

Smulsul pielii solzoase uscate va conduce, in cele din urma, la aparitia de leziuni in zone in care nu au existat inainte si va crea, inevitabil, puncte principale de instalare a infectiilor.

Renuntarea la fumat si alcool

Fumatul declanseaza intotdeauna revenirea simptomelor psoriazisului, crescand nivelul inflamatiilor in organism si afectand in mod direct sanatatea pielii. Consumul exagerat de alcool are acelasi efect ca si fumatul, interferand in acelasi timp cu eficacitatea tratamentelor prescrise pentru controlul acestei afectiuni.

Mai mult decat atat, alcoolul poate declansa si efecte secundare periculoase, cand este consumat concomitent cu administrarea medicamentelor pentru tratarea psoriazisului.

Evitarea agentilor iritanti externi

Pielea afectata de psoriazis este foarte sensibila, ceea ce inseamna ca o ingrijire corecta in cazul acestei boli presupune evitarea tuturor agentilor iritanti externi. Printre acestia se numara lotiunile pe baza de alcool, produsele cosmetice pline de chimicale si parfumate intens, chiar unii detergenti pentru rufe cu ingrediente agresive in contact cu tesutul cutanat.

Hainele din materiale aspre pot agresa si ele pielea sensibila, de aceea se recomanda alegerea materialelor moi, naturale, care nu produc mancarimi si iritatii.

Chiar daca psoriazisului nu este o boala tratabila, ea poate fi tinuta sub control cu succes, prin masuri elementare de ingrijire a pielii si un stil de viata sanatos.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Tipuri de psoriazis Psoriazis - o noua optiune terapeutica Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu leziuni papuloscuamoase si papule nonconfluente Psoriazisul - evolutie si complicatii Psoriazisul pe timpul verii: recomandari pentru o vacanta cat mai placuta Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis Psoriazisul - cauze, simptome, tratament Obiceiuri sanatoase pentru a tine sub control psoriazisul Dieta pentru persoanele cu psoriazis