Psoriazisul este o boala cronica de piele, care nu se vindeca, dar poate fi tinuta sub control.
Bolnavii trec prin momente in care simptomele se agraveaza, urmate de perioade in care boala pare ca a disparut.
Boala are drept simptome aparitia unor portiuni dr piele usor umflate, care au marginile de culoare rosie.Zona este acoperita cu scuame, de culoare alba. Acestea sunt isotite de mancarimi. Boala debuteaza, de obicei, pana la varsta de 40 de ani, insa poata sa apara si mai tarziu.
Cauzele exacte care duc la declansarea bolii nu sunt cunoscute, insa au fost identificati factori care au dus la aparitia acesteia. Astfel, este vroba despre stres, despre consumul exagerat de alcool, dar si despre expunerea prelungita la radiatii solare.
Sunt mai pedispusi la aceasta boala si cei care au unul dintre parinti diagnosticati cu psoriazis.
In cazul in care o persoana are o forma usoara a bolii, poate fi tratata de medicul de familie, insa in formele mai grave este nevoie de un consult dermatologic.
Iata cand trebuie sa te prezinti la un consult de specialitate:
1. Daca ai fost recent diagnosticat cu boala
In cazul in care ai primit recent diagnosticul de psoriazis, la medicul de familie, este indicat sa consulti si un dermatolog. Este nevoie de sfatul acestuia mai ales daca suferi de o forma moderata sau grava a afectiunii.
2. Ai un episod acut de psoriazis
O alta situatie cand se impune un consult de specialitate este in momentul in care tratamentul nu isi face efectul. In astfel de cazuri poate fi nevoie de schimbarea tratamentului. Intreaba medicul de fiecare data despre toate optiunile de tratament disponibile. Poti cere, de asemenea, si parerea unui alt doctor.
3. Daca apar dureri articulare
Persoanele care sufera de psoriazis se pot confrunta cu dureri articulare. In momentul in care apar astfel de simptome, este foarte important sa te prezinti la medic. In perioadele in care apar dureri, pacientii se mai pot confrunta cu insomnii, stari de anxietate si de tristete.
4. In momentul in care pielea isi schimba aspectul
Persoanele care sufera de aceasta afectiune stiu cum arata pielea lor atat in pusee (care pot dura pana la trei-patru luni), cat si in perioada in care boala se afla in remisie. De aceea, orice schimbare necesita un control de specialitate, avertizeaza specialistii.
5. Daca ai semne de infectie
Aceasta boala de piele poate favoriza aparitia unor infectii cutanate.Se caracterizeaza prin aparitia unor zone rosii pe piele, dureroase la atingere. Si aparitia febrei poate fi un indiciu al unei infectii. In astfel de situatii este recomandat sa mergi la un control dermatologic.
6. In caz de reactii adverse la tratament
Tratamentele recomandate in cazul psoriazisului pot avea reactii alergice, care pot lua diverse forme: greata, varsaturi, ameteli, dureri de cap, diaree sau febra. In astfel de situatii nu trebuie sa astepti sa iti treaca de la sine, ci trebuie sa mergi la medicul dermatolog. El este singurul in masura sa iti schimbe tratamentul.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.