Tulburarea dismorfica a corpului

Actualizat: 17 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Tulburarea dismorfica a corpului este o boala destul de frecvent intalnita, cu afectare psihica severa, care este deseori nediagnosticata. Aceasta este clasificata ca fiind o tulburare somatoforma.

Caracteristica esentiala a acestei tulburari este o preocuparea excesiva pentru un defect imaginat in aspectul fizic sau un interes disproportionat in raport cu o anomalie fizica usoara.

Aceasta preocupare este intruziva si poate dura mai multe ore in fiecare zi. Persoanele cu tulburare dismorfica a corpului nu isi pot controla gandurile negative si nu-i cred pe cei din jur cand acestia ii asigura ca nu este nimic neinregula cu aspectul lor fizic.

Aceste preocupari implica de cele mai multe ori nasul, urechile, fata, parul sau aspecte legate de sexualitate. Totusi, bolnavul se poate concentra asupra oricarei parti a corpului.

In realitate, acel defect perceput poate sa fie doar o usoara imperfectiune sau chiar sa nu existe deloc.

Pentru cineva cu tulburare dismorfica a corpului, “imperfectiunea” este semnificativa si proeminenta, deseori cauzand un distres emotional sever si dificultati in functionarea zilnica (absenteism scolar sau de la locul de munca, izolare sociala – chiar si fata de cei apropiati).

Cel mai des afectati sunt adolescentii si tinerii, fara sa fie vreo diferenta intre sexe (femeile si barbatii sunt afectati in egala masura – 2.5% barbati si 2.2% femei). Varsta de debut este considerata a fi cuprinsa intre 12 si 13 ani.

Cauzele acestei tulburari sunt inca neclare, dar pana in prezent s-a demonstrat contributia a mai multor factori, printre care: predispozitia genetica, factori neurobiologici (niveluri anormale ale anumitor neurotransmitatori la nivel cerebral), disfunctii cerebrale in urma traumatismelor, tumorilor sau altor factori fizici care actioneaza la nivelul creierului, trasaturi de personalitate si experiente de viata traumatizante (maltratare, abuz etc).

Simptomele tulburarii dismorfice a corpului

Unele dintre semnele de avertizare ale acestei afectiuni includ:

- angajarea in comportamente repetitive si comsumatoare de timp cum ar fi privitul in oglinda, incercarea de a ascunde sau a acoperi defectul perceput;

- solicitarea in mod constant a diverse reasigurari ca defectul nu este vizibil sau prea evident;

- analizarea sau atingerea in mod repetat a defectului perceput;

- confruntarea cu probleme la locul de munca sau la scoala sau in diverse tipuri de relatii din cauza incapacitatii de a se deconcentra de la defectul perceput;

- dorinta de izolare sau senzatia de anxietate in preajma altor persoane;

- vizitele frecventela diversi medici, cum ar fi chirurgi esteticieni, dermatologi pentru a gasi modalitati de a imbunatati aspectul;

- stres si anxietate declansate de defectul perceput si concentrarea asupra acestuia perioade indelungate de timp.

Cele mai frecente zone de interes pentru persoanele care sufera de tulburare dismorfica a corpului includ:

- imperfectiuni ale pielii - riduri, cicatrici, acnee, pete si linii faciale, vergeturi, paloarea pielii, subtierea firului de par, par excesiv pe corp, nas mare sau nas coroiat
- imperfectiuni ale parului - capul, par corporal sau chiar absenta parului
- trasaturi faciale - foarte des este vorba despre nas dar ar putea fi implicata orice forma si dimensiune a corpului
- greutate corporala - poate fi prezenta obsesia legata de greutatea corporala sau tonusul muscular.

Alte zone de interes includ marimea penisului, muschii, sanii, coapsele, fesele si prezenta anumitor mirosuri ale corpului.

Tulburarea dismorfica a corpului si alte afectiuni mintale

Persoanele diagnosticate cu TDC pot avea asociate si alte suferinte din sfera sanatatii mintale cum ar fi anxietatea sociala, tulburarea depresiva majora, tulburari de alimentatie sau tulburare obsesiv-compulsiva.

Deseori, TDC este diagnosticat gresit ca fiind una din tulburarile enuntate mai sus deoarece simptomele sunt similare. Gandurile intruzive si comportamentele repetitive manifestate in TDC apar si in TOC (Tulburarea Obsesiv-Compulsiva), doar ca in TDC, gandurile si comportamentele obsesive sunt concentrate doar pe aspectul fizic.

Evitarea situatiilor sociale poate aparea din cauza vinei sau rusinii asociate cu aspectul fizic si poate semana comportamentului evitant din tulburarea de anxietate sociala.

Lista complicatiilor care pot fi cauzate de sau asociate cu dismorfofobia poate include:

- Tulburare Depresiva Majora sau alte tulburari afective;
- Ganduri sau comportamente suicidare;
- Tulburari de anxietate;
- Afectiuni cauzate sau complicate de comportamentele compulsive;
- Tulburare obsesiv-compulsiva;
- Tulburari de alimentatie;
- Abuz de substante.

Tratament

- Medicamenente - Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei sunt medicamente antidepresive care diminueaza comportamentele obsesive si compulsive.

- Terapia cognitiv-comportamentala - Aceasta este un tip de terapie care presupune mai multe etape:

- Terapeutul solicita bolnavului sa se implice in diverse tipuri de situatii sociale fara sa-si mascheze defectul.

- Terapeutul ajuta bolnavului sa inceteze comportamentele compulsive care includ verificarea sau ascunderea defectului. Aceasta etapa se refera la eliminarea oglinzilor, a actiunilor prin care pacientul isi acopera zonele de piele considerate neatragatoare sau a produselor cosmetice.

- Terapeutul ajuta pacientul sa-si schimbe convingerile false legate de aspectul lui.

Tulburarea dismorfica a corpului afecteaza atat barbatii cat si femeile in mod egal. Femeile sufera mai des de anxietate comorbida si tulburari de panica si sunt obsedate frecvent de sani si picioare.

Preventie

Nu exista in momentul de fata nicio cale de prevenire completa a tulburarii dismorfice a corpului. Totusi, daca aceasta afectiune debuteaza in primii ani ai adolescentei, identificarea problemei si inceperea unui tratament precoce poate ajuta extrem de mult.

Mentinerea tratamentului de intretinere pe un termen mai lung poate preveni recaderile si reaparitia simptomelor tulburarii dismorfice corporale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Rosul unghiilor Dismorfofobia peniana - sindromul penisului scurt Tehnici si proceduri de marire a penisului De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog? Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica Ejacularea prematura - cauze psihologice Conditiile psihologice ale ingrasarii De ce este bine sa mergi la psiholog #SUNTBINE – vorbeste, asculta - afectiunile psihologice precum Burnout-ul, anxietatea, depresia nu sunt o rusine sau o slabiciune