Posibilitati de tratament in tulburarile de anxietate: Psihoterapia

Actualizat: 08 Aprilie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este anxietatea?


Suntem zilnic expusi la diverse circumstante sau evenimente negative ce ne afecteaza starea de spirit si raspundem prin emotii ce pot fi considerate negative, precum supararea, stresul sau anxietatea. Privita sub aceasta perspectiva, anxietatea reprezinta o reactie normala in cadrul unei situatii neplacute.

Totusi, unele persoane dezvolta un raspuns anormal de ridicat in fata acestor situatii neplacute sau chiar in situatii considerate banale. Nu sunt cunoscute pe deplin sistemele ce duc la aparitia acestor raspunsuri exagerate, dar cunoastem cateva trasaturi comune, cum este tendinta la evitarea imprejurarilor stresante, agitatia, depresia si o stima de sine redusa. Cateva dintre tulburarile de anxietate sunt tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), tulburarea obsesiv convulsiva (OCD) si fobiile.

Ce reprezinta psihoterapia?

Primele incercari moderne de tratament al tulburarilor de anxietate s-au rezumat la tehnici simple de relaxare pentru a imprastia senzatia apasatoare. Multe dintre acestea aveau la baza exercitii musculare pentru detensionare sau diverse metode de meditatie. Nu a durat multa vreme pana cand s-a demonstrat ca aceste tehnici sunt ineficiente daca sunt folosite singure in terapia tulburarilor de anxietate; de aceea, in ziua de azi, sunt combinate cu alte strategii terapeutice, mult mai de succes.

In general, astazi, tulburarile de anxietate pot fi tratate prin doua mari metode, farmacologic sau prin terapie psihologica. Acestea pot fi folosite impreuna pentru a creste sansele succesului si bunastarea pacientului. Se poate spune ca psihoterapia reprezinta metoda cea mai de succes pe termen lung, deoarece consolideaza increderea pacientului si ii da posibilitatea de a se baza pe forte proprii pentru a trece prin aceasta etapa dificila.

Exista multiple metode de psihoterapie, fiecare avand un rol pentru un anumit grup de pacienti. Cu toate acestea, succesul depinde in mai mare masura de terapeut si individ decat de strategia sau metoda folosita. Psihologul sau psihiatrul va alege un anumit tip de terapie croita cat mai mult pe particularitatile persoanei din fata.

Un principiu comun in toate formele de psihoterapie este antrenarea pacientului spre a intelege lumea din jur si pe sine mai bine, recunoasterea trigger-ilor fiind primul pas spre rezolvarea sau evitarea situatiilor stresante depinzand de context.

Terapia cognitiv comportamentala si alte tipuri de terapii

Principalul tip de psihoterapie folosit astazi este terapia cognitiv comportamentala (CBT). Aceasta se concentreaza asupra perceptiei individuale si a gandurilor ce insotesc aceste perceptii prin identificarea gandurilor negative, intelegerea acestora, urmat de diverse strategii pentru a le inlocui cu moduri de gandire mai realiste, mai practice si per total cu o conotatie mai pozitiva pentru individ.

CBT este de asemenea versatila, multe subtipuri de terapii bazandu-se pe principiile fundamentale ale terapiei cognitiv comportamentale, cum este terapia prin expunere si terapia dialectic comportamentala. CBT prezinta urmatoarele concepte principale: automonitorizarea anxietatii, tehnicile clasice de relaxare, terapia cognitiva propriu-zisa si repetarea acestor aptitudini pentru a fi mai usor de pus in practica.

Cum am discutat si mai sus, automonitorizarea este primul pas in terapia tulburarilor de anxietate. In cadrul psihoterapiei, individul va fi antrenat cum sa devina progresiv mai observant la ceea ce il inconjoara in viata de zi cu zi, care sunt momentele declansatoare ale unui episod anxios, contextul in care apare si elementele ce leaga aceste episoade.

Tehnicile de relaxare sunt in general cele folosite de la inceputul terapiei tulburarilor de anxietate, cu unele variatii particulare, dar irelevante pentru rezultatele terapiei. Esenta acestora este asigurarea unei senzatii de liniste prin exercitii ce au ca scop calmarea corpului, a batailor inimii si a respiratiei. Consecinta inducerii acestei senzatii este ca anxietatea pare a scadea in intensitate, starea de spirit si sanatatea corpului fiind strans conectate.

Cele doua concepte de mai sus reprezinta, practic, componenta “comportamentala” din CBT, partea “cognitiva” fiind centrata asupra perceptiilor individului. Anxietatea apare aproape in mod invariabil in relatie cu o posibila amenintare din viitor.

Caracteristica tulburarilor de anxietate este exagerarea predictiei asupra viitorului, acesta fiind vazut mult mai catastrofic. Metodele de terapie cognitiva au ca si scop corectarea acestor perceptii si exagerari, prima data prin identificare (automonitorizarea si simtul de observatiei), apoi prin analiza perceptiilor intr-un mod critic si, pe cat posibil, obiectiv, urmat in final de generarea unor viziuni alternative despre viitor. Aceste concepte prezentate nu reprezinta in intregime terapia cognitiv comportamentala, intrucat exista subtipuri si variatii subtile ce depind si de terapeut, insa cele descrise sunt o baza simpla a ceea ce inseamna, in esenta, CBT.

Una dintre subtipurile de terapie este terapia prin expunere; aceasta a aparut ca metoda pentru tratamentul PTSD-ului sau fobiei, deoarece in aceaste tulburari este prezenta o frica importanta fata de un obiect sau o situatie specifica. Expunerea treptata a pacientilor a fost demonstrata ca aduce rezultate prin desensibilizare, prima data la reprezentari ale fricii, cum sunt pozele sau desenele, urmat de obiectul fricii in sine.

Un alt tip de terapie este cea interpersonala, ce se concentreaza pe relatiile interumane. Daca sunt prezente suferinte legate de familie sau de prieteni cum sunt conflictele, probleme de socializare, bullying la locul de munca, acest tip de terapie poate avea rezultate mai bune decat cea cognitiv comportamentala. In cadrul terapiei interpersonale accentul este pus pe abilitatile de comunicare si de expresie a emotiilor intr-un mod sanatos in cadrul relatiilor.

Psihoterapia in anxietate. Rezultate si asteptari

Tulburarile de anxietate au un camp larg de manifestari si pot afecta viata individuala in mai multe trepte de severitate, de la o stare de nesiguranta cronica, dar usoara, pana la paralizie sociala si comportamentala din cauza fricii.

Psihoterapia ca metoda de tratament are rezultate demonstrate in studii extensive si variate, atat cultural cat si regional. Sunt prezente multiple forme specializate pe anumite tipuri de anxietate, fie ele cu origine in interactiunile sociale sau intr-un eveniment socant, ceea ce permite tuturor pacientilor o sansa la tratament si ajutor.

Este important de mentionat ca reusita in orice terapie, fie ea psihologica sau farmacologica, este dependenta de individ si de dorinta acestuia de a-si imbunatati situatia. De asemenea, un terapeut cu experienta poate avea un portofoliu de metode mult mai amplu, in timp ce un terapeut cu prejudecati asupra pacientului va fi un obstacol. O metoda potrivita in psihoterapie reprezinta doar un intermediar in comunicarea pacientului cu terapeutul, nu o cale de rezolvare universala.


Bibliografie:

Borkovec, T., Ph. D., & Ruscio, A., M. A. (2001). Psychotherapy for Generalized Anxiety Disorder. The Journal of Clinical Psychiatry, 62(11), 37–45.
Campbell, L. (2021, June 25). 10 types of therapy for anxiety and how they work. Psych Central. https://psychcentral.com/anxiety/psychotherapy-for-anxiety-disorders
Cuijpers, P., Marks, I. M., van Straten, A., Cavanagh, K., Gega, L., & Andersson, G. (2009). ComputerAided psychotherapy for anxiety disorders: A metaanalytic review. Cognitive Behaviour Therapy, 38(2), 66–82. https://doi.org/10.1080/16506070802694776
Cuncic, A. (2013, July 31). 7 types of social fears and the best way to overcome them. Verywell Mind. https://www.verywellmind.com/practice-social-anxiety-disorder-exposure-therapy-3024845
Grohol, J. M. (2016, May 17). What is Exposure Therapy? Psych Central. https://psychcentral.com/lib/what-is-exposure-therapy
Avila F (2022, March 27). How Professional Counseling Helps Families. https://mentaltimes.co.uk/how-professional-counseling-helps-families/
Khan, N. (2019, April 24). How effective is psychotherapy for anxiety? BetterHelp. https://www.betterhelp.com/advice/psychotherapy/how-effective-is-psychotherapy-for-anxiety/
Lawson, K., & Towey, S. (n.d.). What types of psychotherapy are helpful for anxiety and depression? Taking Charge of Your Health & Wellbeing. Retrieved March 28, 2022, from https://www.takingcharge.csh.umn.edu/what-types-psychotherapy-are-helpful-anxiety-and-depression
Ogbonmwan, Y. (n.d.). Anxiety: Therapy and treatment options. Anxiety.Org. Retrieved March 28, 2022, from https://www.anxiety.org/treatment-options-therapy-for-anxiety-disorders
Reynolds, S., Wilson, C., Austin, J., & Hooper, L. (2012). Effects of psychotherapy for anxiety in children and adolescents: A meta-analytic review. Clinical Psychology Review, 32(4), 251–262. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2012.01.005
Understanding psychotherapy and how it works. (2012, November 1). Https://Www.Apa.Org. https://www.apa.org/topics/psychotherapy/understanding


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Anxietatea si atacurile de panica Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Agorafobia - cauze, simptome, diagnostic si tratament Tulburarile afective sezoniere Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Anxietatea - cum iti afecteaza viata? Tulburari de somatizare atat la copii, cat si la adulti Tulburarile de adaptare Depresia severa: cauze, simptome si tratament Alexitimia - abilitatea limitata de a recunoaste propriile emotii