Dependenta de pariuri - caracteristici, consecinte si rezolvari

Actualizat: 11 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este adictia?


Una dintre cele mai mari probleme cu care societatea se confrunta in acest moment este adictia, iar aceasta are o multitudine de ramuri care afecteaza sub o forma sau alta multe persoane. In aceasta intra atat cele mai cunoscute cum sunt alcoolismul sau dependenta de droguri, dar si cele ceva mai nemediatizate cum sunt dependentele de jocuri de noroc.

Si poate va intrebati de ce vorbim la plural despre cele din urma, iar raspunsul este unul destul de simplu pentru ca sub denumirea de jocuri de noroc gasim atat clasicele jocuri de carti, ruleta, jocurile la aparate (care mai sunt cunoscute si sub denumirea lor englezeasca de Slot Machines sau sub cea mai romanesca si ceva mai populara de pacanele), dar si pariurile sportive.

Chiar daca la jocurile de carti toata lumea se asteapta sa se afle in categoria jocurilor de noroc, nu foarte multe persoane se gandesc la pariuri ca facand parte din aceeasi categorie.

Norocul este de asemenea factorul decisiv in sensul castigurilor sau a pierderilor, chiar si atunci cand este vorba de studierea amanuntita si analizarea statisticilor dupa care pariaza.

Pariatul ca problema si pariatul patologic

Pariatul se prezinta pe un continuum care incepe de la pariatul ocazional (la un meci al echipei favorite, sau incurajat de anturaj) trece prin cel regulat care inseamna realizarea acestui comportament o data sau de doua ori pe saptamana, se trece la pariatul ca si problema, dupa care se ajunge la stadiul cel mai grav si anume pariatul patologic.

Conform statisticilor, cei care pariaza ocazional sunt in procent de 10.5 %, cei care obisnuiesc sa faca acest lucru in mod regulat de cateva ori pe luna 12.5 %.

Procentul cel mai mare, de 40 %, il au cei care pariaza de 2-3 ori pe saptamana, iar cel mai ingrijorator obicei il au cei care realizeaza acest comportament zilnic si sunt intr-un procent alarmant, de 37.1 %.

Primele doua tipuri de pariori sunt considerate ocazionale, jucatorii care fac parte din aceste doua categorii avand si cea mai mare rata de renuntare - sansa ca acestia sa nu mai repete niciodata aceasta experienta daca au avut un bilet necastigator fiind ridicata.

Se pot face confuzii intre pariatul ca problema si cel patologic, mai ales daca nu intelegem pe deplin ce inseamna fiecare si de ce unul este mai grav decat celalalt.

Pariatul ca problema
este definit ca situatia in care o persoana care obisnuieste sa parieze considera ca are un comportament problematic sau impropriu, chiar daca acesta nu poate fi diagnosticat ca dependenta de catre un psihiatru sau psiholog.

In cazul pariatului patologic, persoana in cauza intruneste toate conditiile pentru a fi diagnosticata, conform Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Bolilor Mintale, ca fiind dependenta de jocuri de noroc.

Iar daca va intrebati de ce este mai grav cel patologic decat pariatul ca problema, va putem spune ca in primul rand exista diferenta de constientizare a comportamentului problematic.

Cei care o constientizeaza, adica cei din categoria pariatului ca problema, vor fi mai dispusi sa se adreseze unui specialist sau celor apropiati pentru a-si indrepta comportamentul sau pentru a obtine sustinere emotionala pe cand cei care ajung sa aiba o patologie nu inteleg pe deplin dificultatea in care se afla decat atunci cand este prea tarziu sau cand ajung in situatii limita dificil de gestionat.

Dependenta de pariuri si caracteristicile sale

Pariorul care a ajuns in stadiul pariatului patologic este caracterizat de un optimism nerealist, simtindu-se “norocos” si sperand tot timpul ca va castiga, eventual o suma foarte mare de bani.

Multe dintre pariurile pe care le face sunt de fapt eforturile sale de a acoperi pierderile sau imprumuturile. Acesta considera ca va aparea un castig mare care ii va acoperi datoriile si ii va rezolva toate problemele.

De exemplu, poate crede ca daca va plasa pariuri la fiecare meci din Liga 1 Romania va ajunge sa castige o suma foarte mare care sa il ajute sa iasa din impas. Insa este foarte usor de vazut, cel putin din exterior, care este problema cu acest tip de gandire.

Daca vei continua sa pariezi nu faci decat sa pierzi mai multi bani si nicidecum sa castigi. Pentru o persoana care are un slab control al impulsurilor, este foarte dificil de inteles acest mecanism.

Consecintele dependentei de pariuri

Dependentele de orice natura fac parte din categoria tulburarilor caracterizate de un slab control al impulsurilor, astfel ca si jocurile la pariuri sunt incadrate aici.

Iar acest lucru inseamna ca o persoana care este dependenta nu reuseste sa faca fata tentatiei de a mentine si continua comportamentul problematic chiar daca acesta are consecinte grave asupra sa si a persoanelor importante pentru ea.

Chiar daca la prima vedere singurul lucru pe care il pierde o persoana cu dependenta de pariuri sunt banii, acestia nu sunt singurii.

Desigur ca si problemele financiare sunt o consecinta insemnata si grava, dar, pe langa aceasta, se adauga si problemele la nivelul relatiilor personale, absenteismul de la locul de munca, neglijarea familiei sau iritabilitatea.

Toate acestea sunt foarte importante pentru ca il pot face pe parior sa decada si mai mult sau sa dezvolte si probleme de sanatate.

In cazul relatiilor personale, acestea vor tinde sa se deterioreze, iar atunci cand exista un partener apare riscul de aparitie a disensiunilor, astfel ajungandu-se la divort.

Intr-un studiu realizat in SUA de catre Richard J. Rosenthal a fost evidentiat faptul ca dependenta de jocuri de noroc, printre care se numara si pariurile, era un bun predictor pentru violenta manifestata asupra partenerului.

In sensul ca persoanele care erau dependente de jocuri de noroc aveau tendinta de a-si agresa partenerele mai mult decat o faceau cei care nu aveau aceasta patologie.

Dependenta de pariuri se poate rasfrange si asupra sanatatii, in sensul ca cei care au aceasta patologie pot dezvolta probleme ale sistemului digestiv, atat la nivelul stomacului cat si a intestinelor, dar si migrene, insomnie, depresie, iar in cele mai grave cazuri se poate ajunge chiar la ideatie suicidara.

Si chiar daca nu este la nivelul simtului comun, multi dintre dependentii de jocuri de noroc, inclusiv pariorii de ocazie, au manifestari asemanatoare cu cele ale dependentilor de substante (alcool, droguri) in perioada sevrajului.

Adica 65% dintre dependentii de jocuri de noroc vor avea cel putin unul dintre urmatoarele simptome in perioada imediat urmatoare renuntarii la activitatea care le-a dat dependenta: insomnii, dureri de cap, lipsa poftei de mancare, slabiciune fizica, dureri la nivelul muschilor, dificultati ale respiratiei sau frisoane.

Acest amanunt este unul care ar trebui sa ii alarmeze atat pe cei care obisnuiesc sa joace foarte des la pariuri si sa piarda bani, dar si pe cei care au in cercul de prieteni sau chiar in familie persoane care au astfel de comportamente adictive.

Ce putem face pentru cei care sufera de dependenta de pariuri?

O foarte mare dificultate in a-i descoperi pe dependentii de jocuri de noroc, in general, este faptul ca la acestia adictia nu este una foarte vizibila in stadiile incipiente, asa cum se intampla la alcoolici sau la dependentii de droguri.

Cand este vizibila, adica in momentul cand dependentul absenteaza de la serviciu, incepe sa aiba probleme financiare si de sanatate este un semn ca acea persoana are deja o patologie, iar acest lucru inseamna ca ar trebui sa caute ajutor de specialitate si sa se adreseze unui psihiatru , unui psiholog sau consilier.

Insa, o problema destul de grava, dar si des intalnita, este aceea ca persoana dependenta sa nu constientizeze adictia si, prin urmare, sa nu considere ca are nevoie de ajutor in rezolvarea acesteia.

Pentru acestia o vizita la psihiatru sau psiholog impusa nu ii va ajuta pentru ca daca nu accepta ca au o problema si nu se vor duce sub propria decizie nu vor dori sa schimbe nimic.

Comportamentul problematic va ramane si va aduce dupa sine si mai multe consecinte negative – ascunderea fata de ceilalti a pariurilor ulterioare, reactii galagioase sau violente odata cu aparitia interdictiilor, refugierea in alte vicii precum droguri si alcool, etc.

Dar pentru cei care inteleg ca au o problema, chiar si atunci cand dependenta este instalata de mai mult timp, exista speranta.

Iar acestia pot fi indrumati sa ia calea unui terapeut care este format in terapie cognitiv comportamentala, aceasta fiind cea care da cele mai bune rezultate in cazul dependentelor, de orice fel.

Dependenta de pariuri nu trebuie tratata cu nepasare, iar persoanele care au ajuns in aceasta situatie pot fi ajutate si indrumate sa ia calea specialistilor in psihiatrie si psihologie.

Pentru a elimina aceasta dependenta, se recomanda de catre specialisti sedintele de terapie cognitiv comportamentala prin intermediul carora se poate corecta comportamentul problematic.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Comportamentul sexual deviant Stress Degenerarea maculara Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Sustinerea psihologica in oncologie Cum sa depasiti mai usor momentele de tristete Sfaturi pentru cresterea copiilor rezilienti Hipoxia perinatala