Cum sa depasiti mai usor momentele de tristete

Actualizat: 16 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Momentele de tristete sunt o parte fireasca a vietii, de vreme ce toti oamenii se confrunta ocazional cu provocari majore, dezamagiri, frustrari si asteptari esuate.

Simpla impunere constienta a unei dispozitii pozitive nu este niciodata o solutie, deoarece procesul recapatarii starii de bine implica pasi mai complecsi, de explorare a propriilor emotii si de identificare a lor.

Abia apoi este posibila descoperirea unor solutii de redobandire a optimismului.

Pasi de alungare a starilor de tristete

Deepak Chopra, numit si poetul-profet al medicinii alternative, vorbeste in cartea sa "What are you hungry for?" (n.r. De ce iti este pofta?) despre cum puteti sa gasiti pacea interioara in momentele de profunda tristete. Autorul spune ca majoritatea oamenilor prefera sa adopte o atitudine pasiva atunci cand isi pierd pofta de viata, asteptand ca tristetea sa treaca de la sine si negandu-si problemele. Acesta este primul pas catre un sir lung de episoade depresive, care afecteaza major calitatea vietii de-a lungul timpului.

Faimosul guru Deepak Chopra va propune, in schimb, sa renuntati la ideea ca nu aveti nicio putere asupra propriei suferinte si sa preluati controlul asupra tristetii, cu ajutorul catorva tehnici simple de meditatie.

Pasul 1. Identificarea tipului de tristete

Tristetea este o emotie fundamentala resimtita de toti oamenii in raport cu anumite circumstante existentiale. Ea poate fi depasita doar daca este cu adevarat inteleasa. Atunci cand va confruntati cu stari de spirit asociate acestei emotii, primul pas este sa recunoasteti ce tip de tristete experimentati.

- Tristetea de scurta durata. Este o stare de spirit pasagera, care dureaza cateva zile, maximum o saptamana si nu are intotdeauna o cauza evidenta. Cel mai bun remediu in acest caz este relaxarea, un program corect de odihna, evadarea din cotidian si miscarea. Plictiseala, lipsa somnului, sedentarismul si stresul excesiv sunt toate asociate cu tristetea pasagera, resimtita pe termen scurt.

- Tristetea declansata. Este o schimbare brusca a starii de spirit, provocata de un eveniment al vietii, precum pierderea locului de munca sau decesul unui apropiat. Cauza este intotdeauna cunoscuta, insa problema consta in sentimentul pierderii oricarei sperante, care alimenteaza tristetea persistenta. In aceasta situatie, Deepak Chopra spune ca tristetea trebuie sa fie procesata, exteriorizata si impartasita cu altcineva dornic sa asculte si sa ofere consolare. Interiorizarea suferintei si victimizarea sunt doua greseli care stau in calea rezolvarii tristetii declansate. Autorul spune ca acest tip de tristete se extinde pe o durata nelimitata de timp, insa in cazul unui adult sanatos, echilibrul emotional se restabileste in general dupa 6 luni.

- Depresia. O persoana care se simte trista in permanenta, lipsita de speranta si incapabila sa manance sau sa doarma pe o perioada mai lunga de cateva saptamani poate sa sufere de depresie. Acest tip de tristete patologica induce o stare accentuata de inutilitate, ganduri negative si sensibilitate crescuta la stres. In acest caz, este necesara interventia unui psihoterapeut, pentru evitarea unor consecinte grave.

Pasul 2. Eliminarea factorilor care alimenteaza tristetea

Cu exceptia depresiei, care nu poate fi tratata decat cu ajutorul unui specialist, tristetea de scurta durata si cea declansata pot fi gestionate prin introspectie. Desi suna previzibil, Deepak Chopra spune ca cel mai bun remediu pentru tristete ramane fericirea.

Autorul va sfatuieste sa eliminati orice factor care va impiedica sa atingeti starea de fericire. Nu amanati acele lucruri care va bucura pe mai tarziu, fructificati-le cat mai curand posibil. Nu asteptati ca altcineva sa va aduca fericirea, plecati in cautarea ei fara sa cereti ajutor. Nu permiteti emotiilor negative sa devina un obicei si cautati experiente noi, care sa va ofere satisfactie.

Tot Deepak Chopra va sfatuieste sa va exteriorizati tensiunea interioara, sa pastrati din trecut doar lucrurile frumoase si sa nu va ganditi cu teama spre viitor. La fel de important este sa nu echivalati fericirea cu placerile de moment, fie ca este vorba de mancare sau bunuri materiale.

Cel mai important proiect personal pe care il puteti derula este sa descoperiti modul in care sa va construiti o stare reala de fericire, pe care sa nu o poata stirbi nimeni, intrucat v-ati asumat intreaga responsabilitate pentru ea si detineti puterea absoluta pentru mentinerea ei. Calatoria catre atingerea acestei fericiri este lunga, insa fiecare pas va implineste cu adevarat.

Pasul 3. Construirea treptata a fericirii

Deepak Chopra sustine ca atitudinea pasiva fata de propria tristete va impiedica sa va construiti propria fericire, nu ca o simpla stare de spirit trecatoare, ci ca o bunastare permanenta.

Starea de bine care continua sa se manifeste in timp presupune echilibrul dintre minte si corp, pace interioara si libertate emotionala. Ea deschide usa catre bucurie si satisfactia deplina fata de propria viata. Ca sa va construiti aceasta bunastare si sa o cultivati, trebuie sa

- oferiti grija si iubire celor din jur;
- lucrati la ceva ce va pasioneaza cu adevarat;
- stabiliti obiective pe termen lung, catre un scop care merita efortul depus;
- pastrati mintea deschisa;
- invatati din trecut si sa lasati in urma lucrurile negative;
- planificati viitorul fara anxietate si teama;
- creati legaturi sociale apropiate si pline de caldura;
- dezvoltati o rezistenta emotionala;

Dintre toate aceste aspecte la care trebuie sa lucrati pentru o stare de fericire constanta, dobandirea rezistentei emotionale este cea mai importanta, intrucat ea este cea care va ajuta sa depasiti momentele dificile si emotiile negative produse de acestea. Va puteti antrena rezistenta emotionala in urmatoarele moduri

- va infruntati sentimentele, fara sa va fie teama de ceea ce simtiti;
- renuntati la victimizare;
- concepeti un plan de actiune pentru fiecare esec al vietii si il puneti in aplicare;
- va inconjurati de oameni maturi din punct de vedere emotional;
- invatati din experientele trecute si va folositi de acele lucruri care v-au ajutat sa razbiti;
- va recompensati pentru modul in care reusiti sa depasiti dificultatile.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Inteligenta emotionala - de ce este importanta si cum o putem imbunatati? Depresia - tristetea patologica Cum sa discutati cu copilul despre pierderea locului de munca Depresia - tristete sau boala? Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cum se manifesta disforia de gen? Manifestarile si tratamentul supradozei cu antidepresive Depresia la copil si adolescent Distimia Tristetea nu inseamna depresie!