Cum sunt legate obezitatea si sanatatea mintala

Actualizat: 14 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Obezitatea si sanatatea mintala


Obezitatea este legata de tulburarile de sanatate mintala, dar corelatia este complexa. Iata ce trebuie sa stiti despre legatura dintre greutatea corporala, depresie si anxietate.

Poate fi dificil sa faci fata anxietatii si depresiei, dar greutatea corporala nu este singurul factor determinant al afectiunilor de sanatate mintala pe care le poti avea. Fiecare organism e diferit.

In timp ce expertii inca incearca sa determine exact cum se leaga aceste tulburari comune, se cunoaste ca exista o legatura si ca milioane de oameni sunt afectati. Intelegerea modului in care sanatatea mintala si greutatea corporala sunt legate va poate ajuta sa va sustineti mai bine nevoile de sanatate.

Cercetarile au aratat ca obezitatea este asociata cu un risc cu aproximativ 25% mai mare de a dezvolta tulburari de dispozitie si anxietate. Dar sunt necesare mai multe cercetari, deoarece cele pe care le avem in acest moment nu demonstreaza o relatie clara de cauzalitate, ci mai degraba una de tip ”Cine a fost mai intai? Oul sau gaina?”.

Despre obezitate

Obezitatea este definita ca avand un indice de masa corporala (IMC), o masura a grasimii corporale bazata pe inaltime si greutate, de 30 sau mai mare. Dar se sugereaza sa nu folositi exclusiv acest instrument pentru a demonstra anumite afectiuni sau optiuni de tratament.

IMC are limitari in determinarea masei de grasime corporala. Expertii sugereaza ca ingrijorarea cu privire la cresterea in greutate sau nutrirea unor sentimente negative cu privire la propria imagine poate provoca anxietate.

Nemultumirea fata de imaginea corporala este concomitenta cu simptome ale tulburarilor de anxietate, cum ar fi:
• tulburare de anxietate generalizata (GAD)
• tulburare de panica
• tulburare de anxietate sociala
• anxietate scolara

Anxietatea este asociata cu o activitate crescuta intr-o parte a creierului cunoscuta sub numele de axa hipotalamo-hipofizo-suprarenala (HPA). Pofta de mancare a unei persoane poate creste atunci cand axa HPA nu functioneaza corect, ceea ce poate duce la cresterea in greutate.

Cercetatorii au descoperit ca un circuit neuronal din creier care regleaza starea de spirit si pofta de mancare poate fi o tinta cheie pentru ambele afectiuni. Atunci cand au administrat soarecilor o combinatie de doua medicamente care actioneaza asupra acestui circuit, animalele au experimentat mai putina anxietate si au pierdut in greutate.

Unele simptome ale anxietatii pot include:
• sentimente de ingrijorare sau de teama care interfereaza cu viata de zi cu zi
• senzatie de neliniste, iritabilitate, nervozitate sau anxietate
• probleme de concentrare
oboseala
• dificultati in a adormi sau a ramane adormit
• dureri de cap inexplicabile, dureri de stomac sau alte tipuri de durere

Potrivit statisticilor, aproximativ 43% dintre adultii cu depresie din perioada 2005-2010 erau obezi. Adultii diagnosticati cu depresie sunt mai predispusi sa fie obezi decat cei care nu sufera de aceasta tulburare.

Cercetarile au sugerat, de asemenea, o relatie inversa intre depresie si obezitate. Potrivit unui studiu amplu din 2014, depresia are o prevalenta mai mare la persoanele cu obezitate sau subponderale.

Desi motivele exacte ale acestei asocieri nu sunt cunoscute, factorii genetici, sociali si de mediu sunt probabil in joc. In plus, medicamentele antidepresive utilizate pentru tratarea depresiei pot declansa cresterea in greutate la unele persoane.

Depresia poate favoriza un nivel scazut de energie, ceea ce poate duce la o activitate fizica redusa si, in cele din urma, la cresterea in greutate.

Semnele depresiei

Semnele comune de depresie pot include:
tristete severa sau persistenta
• sentimente de lipsa de speranta, inutilitate, vinovatie, iritabilitate sau negativism
• pierderea interesului pentru activitatile care erau candva placute
• oboseala
• dificultati de concentrare
• probleme de memorie
• probleme de somn
• modificari ale greutatii
• ganduri de sinucidere sau de moarte
• dureri de cap inexplicabile, dureri de stomac sau alte tipuri de durere

Ingrijirea corpului

Ingrijirea corpului, atat fizic, cat si psihic, poate contribui la imbunatatirea starii generale de sanatate si va poate ajuta sa va simtiti mai bine.

Luati in considerare urmatoarele sfaturi pentru a va hrani:
• Fiti activi: Exercitiile fizice regulate va pot ajuta in cazul depresiei si va pot imbunatati starea de spirit. Fie ca faceti miscare timp de 15 minute pe zi sau o ora, incercati sa va implicati in activitati care va fac sa va simtiti bine in corp.
• Mancati multe fructe si legume care contin vitamine, minerale si fitonutrienti esentiali pentru a va mentine sanatosi.
• Ramaneti hidratat: Daca beti mai multa apa pe parcursul zilei, va puteti imbunatati sanatatea mentala. Un aport zilnic scazut de apa este asociat cu scaderea calmului, satisfactiei si emotiilor pozitive.
• Conectati-va cu ceilalti: O retea puternica de sprijin social scade nivelul de stres la unele persoane.
• tineti un jurnal de recunostinta: Exercitiile zilnice de recunostinta va pot ajuta sa va controlati starea de spirit.
• incercati meditatia: Meditatia si practicile de relaxare pot contribui la imbunatatirea starii de bine fizice si mentale.
• imbracati-va in natura: Natura poate ajuta la diminuarea simptomelor depresiei si la cresterea energiei.
• Luati in considerare ajutorul unui profesionist: Discutia cu un expert in sanatate mintala va poate ajuta sa va recunoasteti factorii declansatori si sa implementati strategii utile.

Concluzii

Exista o legatura clara intre obezitate si tulburarile de sanatate mintala. Persoanele cu un IMC ridicat sunt mai predispuse la depresie si anxietate. in schimb, cei cu afectiuni de sanatate mintala sunt expusi riscului de obezitate.

Cercetatorii cauta mai multe raspunsuri pentru a explica aceasta corelatie, dar este probabil ca este rezultatul mai multor factori care se suprapun.

Daca suferiti de oricare dintre aceste afectiuni, modificarile stilului de viata si tratamentele medicale va pot imbunatati starea de spirit. Luati in considerare posibilitatea de a discuta cu medicul dumneavoastra despre cele mai bune tehnici pentru situatia dumneavoastra.

Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2858344/
https://bjgp.org/content/64/620/e122
https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adults/index.htm#:~:text=Physical%20activity%20is%20anything%20that,Physical%20Activity%20Guidelines%20for%20Americans%20
https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/210608
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6052856/
https://www.nature.com/articles/s41380-021-01053-w


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Afectiuni care pot fi mostenite de la mama Bolile renale cronice Tulburarile de alimentatie Avantajele alaptatului prelungit Ce cauzeaza tulburarile de somn? Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Postmenopauza: semne si simptome Simptomul sexual pe care sa nu il ignorati niciodata Cand se fac analizele de sange la copii si de ce? Interviu cu Dna. Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru Sindromul Prader-Willi Obezitatea la copii si sportul