Cum sa scapati de atacurile de panica?

Actualizat: 07 Ianuarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Andreea Neacsu
Psiholog

Generalitati


Un atac de panica este un val brusc de simptome fizice – dificultati de respiratie, spasme musculare, greata si multe altele. Daca ati avut vreodata un atac de panica, probabil puteti empatiza cu frustrarea si deznadejdea, desi nu stiti exact ce s-a intamplat.

Prin educarea atacurilor de panica, puteti incepe sa va controlati aceste probleme. Nu trebuie sa traiti cu frica si nesiguranta. Incepeti sa va imbunatatiti viata. Constientizarea si acceptarea unui atac de panica asa cum este el poate ajuta la reducerea efectului acestuia.

Pentru inceput, senzatia de anxietate trebuie tratata prin a va face o programare la medicul dumneavoastra si printr-un examen fizic complet. Acest lucru o sa va ajute sa va concentrati asupra abordarii atacurilor de panica.

Un medic va poate face diferenta intre atacurile de panica ocazionale si o tulburare de panica mai grava, care poate necesita tratament profesional si eventual medicamente. Medicul va poate spune daca aveti o sensibilitate genetica la atacurile de panica sau daca episoadele dumneavoastra sunt declansate in parte de alte conditii, cum ar fi o tulburare tiroidiana sau sensibilitate la lactoza.

Simptomele unui atac de panica

Daca va familiarizati cu simptomele atacului de panica, aceasta constientizare va poate ajuta sa aveti mai mult control asupra acestor atacuri. Dupa ce va dati seama ca aveti un atac de panica, o reactie alergica sau o alta boala grava, va puteti concentra pe diferite tehnici pentru a va calma.

Desi simptomele difera de la o persoana la alta si doar un profesionist instruit va poate oferi un diagnostic clar, unele simptome includ:
-Batai neregulate ale inimii;
-Ameteli;
-Dificultati de respiratie;
-Senzatii de sufocare si greata;
-Agitatie sau transpiratie;
-Oboseala si slabiciune;
-Dureri in piept si arsuri la stomac;
-Spasme musculare;
-Bufeuri sau frisoane bruste;
-Senzatii de furnicaturi la nivelul extremitatilor corpului;
-O teama de moarte sau de boala grava.

Un atac de panica este de foarte multe ori o reactie de teama (constienta sau inconstienta), iar unele dintre reactiile fizice ciudate pe care le intampinati in timpul unui atac de panica sunt rezultatul reactiei corpului dumneavoastra la aceasta teama. Catalizatorii comuni ai atacurilor de panica includ:

a. Anxietate anticipativa – deveniti anxios mental in ceea ce priveste un eveniment traumatic, iar corpul raspunde ca si cum s-ar fi intamplat din nou. Catalizatorii pot include fotografii, conversatii sau orice alta alternativa ce declanseaza aceasta actiune.

b. Vizualizarea autodistructiva – va puteti confrunta cu un eveniment traumatic din trecut, dar s-ar putea sa va pierdeti controlul in timpul unei situatii actuale si sa nu fiti capabil sa ii faceti fata. Interpretati astfel situatia potential periculoasa si corpul secreta adrenalina pentru a se pregati de un atac de panica.

Intelegerea modului in care corpul si mintea lucreaza in timpul acestor episoade va poate ajuta sa dezvoltati un raspuns sanatos la diferitele situatii infricosatoare. Desi exista variatii nenumarate, reactiile comune de a intra in panica includ:

Trecerea corpului printr-o stare de alerta. Creierul transmite un mesaj catre corp, acesta din urma pregatindu-se pentru o stare de pseudo-urgenta.
Mintea ramane blocata asupra gandurilor infricosatoare. Pentru a elimina sau rezolva o anumita problema, mintea se blocheaza pe o amenintare perceputa, ramanand astfel in imposibilitatea de a elibera frica.

Respiratia devine mai rapida. Oxigenul inhalat reactioneaza cu celulele ce produc dioxid de carbon, care mai apoi este expirat. In timpul unui atac de panica, rata de respiratie creste, astfel incat organismul poate absorbi mai mult oxigen. Rezultatele (ce pot include ameteli si palpitatii) pot provoca un atac de panica pentru unii oameni, contribuind la cresterea rapida a respiratiei.

Prevenirea atacurilor de panica

Masurile ce pot fi luate pentru a opri un atac de panica va pot ajuta la prevenirea acestor atacuri

Acestea sunt:

a. Cunoasterea unor notiuni generale de ajutor imediat.
Cele mai multe atacuri de panica cauzeaza o respiratie rapida si superficiala. Prin controlul respiratiei, bataile inimii devin normale, scade tensiunea arteriala, dispare transpiratia, restabilindu-se un sentiment de ”totul este sub control”. O metoda de a incetini respiratia este de a lua o gura de aer.
Acest lucru echilibreaza nivelul de oxigen si dioxid de carbon, reducand sentimentul de sufocare.

Pentru a practica respiratia diafragmatica, incercati sa stati pe un scaun cu o mana pe piept si cealalta mai jos de coaste. Stati confortabil cu genunchii indoiti, relaxandu-va umerii si gatul. O alta metoda este metoda 5-2-5. Inspirati cu diafragma, timp de cinci secunde. Tineti-va respiratia timp de doua secunde. Apoi expirati timp de cinci secunde. Repetati acest procedeu de cinci ori. Luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. Una dintre cele mai eficiente metode de a opri un atac de panica este sa luati medicamente orale clasificate ca medicamente anti-anxietate, de obicei benzodiazepine. Medicamentele comune folosite pentru tratarea atacurilor de panica includ alprazolam, lorapezam si diazepam.

Cat de repede posibil, continuati activitatile curente si rutina zilnica. Continuati sa comunicati, sa faceti miscare si sa va pastrati gandurile pozitive. Procedand astfel, trimiteti mesaje la creier ca nu exista niciun pericol sau alarma. Nu fugiti daca aveti un atac de panica intr-un anumit loc. Preluati controlul simptomelor si luati masuri sa va antrenati creierul in recunoasterea lipsei de pericol in acel loc. Daca fugiti dintr-un magazin, spre exemplu, toate magazinele va pot crea un sentiment de panica de fiecare data cand mergeti.

Cu ajutorul unui terapeut, puteti invata diferite moduri de a va concentra in mod natural gandurile si sa preluati controlul asupra atacurilor de panica. Luati masuri pentru a va calma prin utilizarea metodelor stabilite de relaxare pentru a prelua controlul atunci cand aveti o experienta stresanta sau o stare de anxietate exagerata. Daca suferiti un atac de panica si lucrati cu un terapeut, cereti-i ajutorul in a va explica si invata diverse strategii de relaxare.

Daca va confruntati cu un atac de panica, un atac de anxietate sau va aflati intr-o situatie stresanta, concentrati-va pe simturile dumneavoastra. Utilizati vederea pentru a observa lucrurile placute din imprejurul dumneavoastra. Daca va aflati intr-un loc sigur, incercati sa inchideti ochii si sa va ganditi la floarea preferata, la tabloul preferat sau orice lucru ce va face sa fiti mai relaxat. Continuati sa folositi simturile prin identificarea mirosurilor din jurul dumneavoastra. Prin acordarea acestor cateva momente pentru a asocia simturile cu ceea ce se confrunta, redirectionati accentul departe de starea de panica, anxietate sau stres.

Aceste lucruri nu sunt in mod clar o rezolvare a panicii, anxietatii sau a stresului, dar concentrarea simturilor este utila in abordarea unei reactii fizice nedorite.

b. Prevenirea atacurilor viitoare.

Medicul dumneavoastra va poate trata cu medicamente recomandate sau va poate trimite la un profesionist pentru a va evalua din nou si a va prescrie medicamentele necesare. La randul lui, acest profesionist va poate recomanda un terapeut cognitiv-comportamental. Atacurile de panica sunt de obicei strans legate de alte boli care stau la baza lor, inclusiv unele conditii de sanatate mintala sau alte conditii medicale. Studiile arata ca persoanele ce sunt tratate pentru diferite atacuri de panica sau tulburari de panica au prezentat rezultate mai bune, avand si mai putine complicatii.

Medicamentele folosite in mod obisnuit includ benzodiazepine, atat cu actiune rapida, cat si cu actiune intermediata. Intrucat acestea provoaca dependenta, cel mai bine este sa luati exact cat v-a recomandat medicul. Agentii cu actiune rapida ajuta la gestionarea simptomelor atunci cand simtiti ca un atac de panica a inceput. Acestea sunt adesea prescrise atunci cand sunt necesare sau atunci cand incepeti sa aveti un atac de panica. Luati aceste medicamente atunci cand este necesar pentru a evita sa deveniti tolerant la doza prescrisa.

Lucrul cu un terapeut cognitiv-comportamental este important in formarea creierului dumneavoastra si a corpului pentru a depasi atacurile de panica si sa ajungeti la punctul in care sa nu mai apara deloc.

Terapeutii folosesc cinci fundamente:

a. Va invata despre boala si va ajuta sa faceti tot ce este mai bine sa treceti peste un atac de panica;
b. Monitorizeaza si inregistreaza datele si orele producerii acestor evenimente prin realizarea unui jurnal;
c. Tehnicile de respiratie si relaxare sunt o parte din instrumentele utilizate pentru a reduce severitatea simptomelor;
d. Regandirea va poate ajuta la modificarea perceptiilor asupra unui atac;
e. Furnizarea expunerii, in conditii de siguranta si intr-un mod controlat, in locuri sau evenimente diverse care sunt declansatorii atacurilor de panica, ajutand la instruirea creierului si a corpului de a reactiona diferit fata de normal.

Tulburarile de panica sunt diagnosticate atunci cand cel putin patru simptome sunt prezente. Tratamentele precoce pentru tulburarea de panica imbunatatesc rezultatele generale si reduc complicatiile posibile asociate cu atacurile continui.

Cu cat intelegeti mai mult frica, cu atat o puteti controla mai mult. Incercati sa va faceti un jurnal, in care sa scrieti amanunte de dinaintea, din timpul si in urma unui atac de panica. Cand va simtiti mai bine, mergeti si cititi jurnalul. Acest lucru va poate ajuta pentru un alt atac de panica (veti sti la ce sa va asteptati) si va poate ajuta sa cautati modele intre diferite atacuri de panica.

Si intalnirile de grup va pot oferi o perspectiva foarte buna in situatia dumneavoastra, asa ca veti putea auzi cum alte persoane trec peste aceste atacuri de panica cu brio.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

CONF. UNIV. DR. MANEA MIHNEA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR DOLIȘ LAURA CRISTINA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Cum sa scapati definitiv de sindromul de lene Remedii naturale pentru a scapa rapid de cosuri Cum abordam si gestionam atacul de panica? de vorba cu psihoterapeut Lavinia Stoian Cauzele aparitiei atacurilor de panica Cum sa controlati eficient tusea nocturna Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Cand devin atacurile de panica o problema? Esentialul despre tulburarea de panica Sfaturi sanatoase pentru noul an Sindromul nefrotic pe intelesul tuturor Care sunt cauzele atacurilor de panica si cum le facem fata Atac de panica
Cere sfatul medicului ×