10 lucruri care va redau buna dispozitie dimineata

Actualizat: 18 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Buna dispozitie dimineata nu este o stare de spirit cu care se pot lauda multe persoane, insa poate influenta tonusul mental pentru intreaga zi, atunci cand este indusa intr-un fel sau altul.

Daca sunetul ceasului desteptator va surprinde intr-o pasa mai putin buna de obicei, deprindeti cateva obiceiuri benefice care va pot aduce zambetul pe buze pana si in cele mai dificile dimineti.

Obiceiuri matinale pentru o stare de spirit pozitiva

Exista mai multe moduri prin care va puteti induce rapid o stare de spirit pozitiva la primele ore ale zilei, recomandate de specialisti.

1. Motivatia corespunzatoare

In general, creierul reactioneaza gandurilor pe care le aveti imediat ce va treziti. Cand atentia se indreapta catre faptul ca ati mai dormi cateva ore sau catre drumul dificil pe care il veti parcurge pentru a ajunge la serviciu, productia de hormoni ai stresului se va accelera, proces care va influenteaza dispozitia intreaga zi.

In schimb, atunci cand va treziti cu gandul ca veti face un lucru foarte placut, creierul va elibera endorfine, hormonii fericirii care va relaxeaza si va induc o stare de buna dispozitie. Gasiti un lucru preferat pe care l-ati putea face la prima ora (un dus fierbinte, un ritual de infrumusetare, o conversatie cu cineva drag etc.) si dati curs acestui mic alint matinal, care va insufla pozitivitate si dragoste de viata.

2. Micul dejun potrivit

Incepeti fiecare dimineata cu un mic dejun nutritiv, bogat in carbohidrati complecsi si proteine (cereale integrale, toast cu unt de arahide etc.). Acesti macronutrienti esentiali va energizeaza si va ajuta sa percepeti orice activitate viitoare ca fiind mai usor de realizat.

O cercetare recenta a decoperit ca o cantitate moderata de cofeina (aproximativ 200 mg, echivalentul unei cani de cafea) imbunatateste starea de spirit, concentrarea, memoria si starea de alerta. Daca nu consumati cafea, puteti prelua cofeina din ceaiul negru, de pilda.

3. Gura de aer proaspat

Creierul are nevoie de oxigenare pentru a functiona in mod optim, astfel ca primul lucru pe care este bine sa il faceti dupa ce va treziti este sa deschideti larg fereastra si sa inspirati adanc aer proaspat. Daca aveti posibilitatea, faceti putina miscare in aer liber (pe terasa, pe balcon sau in curte) cercetatorii au demonstrat ca doar 5 minute de exercitiu fizic la prima ora la aer curat ajuta la recapatarea starii de buna dispozitie, la cresterea stimei de sine si la energizarea corespunzatoare pentru intreaga zi.

Acelasi studiu a evidentiat faptul ca miscarea de dimineata langa o apa (un lac, de pilda), amplifica beneficiile sportului in prima parte a zilei.

4. Decizia de a va simti bine

Psihologul american Robyn McKay a testat o metoda eficienta de imbunatatire a starii de spirit la primele ore ale diminetii. Aceasta presupune sa inspirati si sa expirati adanc de ori imediat dupa desteptare si sa decideti constient ca va simtiti excelent. Autosugestia este o arma foarte puternica a psihicului uman, pe care o puteti folosi in toate situatiile dificile ale vietii, inclusiv in diminetile in care nu aveti un tonus mental ridicat.

5. Laptele cu cacao

Desi este preferat in general de copii, laptele cu cacao poate fi o adevarata potiune pentru buna dispozitie la primele orele. Un studiu de specialitate a descoperit ca bauturile care contin flavonoli din cacao au un efect de inducere a starii de bine la nivel mental si de crestere a starii de alerta. Mai mult decat atat, proteinele din laptele cu cacao mentin starea de satietate pana la orele pranzului, deci previn poftele alimentare care va pot afecta starea de spirit si forma fizica deopotriva.

6. Trezirea lenta

Psihoterapeutul Lynn Louise Wonders spune ca multe persoane isi saboteaza propria stare de spirit, atunci cand sar stresate din pat imediat ce suna ceasul desteptator. O strategie mai buna pentru trezire este sa petreceti cateva minute in pat, constientizand procesul prin care creierul si corpul trec din starea de somn, in cea de alerta. Inspirati adanc si lasati organismul sa intre in ritmul dinamic natural, fara sa il fortati. Cele 5 minute petrecute astfel va vor ajuta, sustine specialistul, sa faceti fata cu brio oricaror provocari cotidiene.

7. Aroma mentolata

Cercetatorii au mai descoperit, prin studii experimentale, o cale excelenta prin care va puteti energiza la primele ore ale diminetii. Oamenii de stiinta sustin ca, atunci cand inhalati aroma mentei, va recapatati starea de spirit pozitiva, scapati de somnolenta si beneficiati de o imbunatatire a atentiei.

Pastrati un recipient de ulei esential de menta sau un saculet cu frunze de menta pe noptiera, astfel incat sa le aveti la indemana imediat ce va treziti sau savurati o guma de mestecat mentolata imediat dupa micul dejun.

8. Zambitul

Un simplu zambet poate fi declansatorul hormonilor starii de bine, spun psihologii, intrucat acest gest natural declanseaza procesele cerebrale responsabie cu imbunatatirea starii de spirit. In plus, zambetele sunt contagioase, iar daca observati ca ceilalti membri ai familiei sunt fericiti, veti adopta aceeasi atitudine cu rapiditate.

9. Exprimarea afectiunii

O alta metoda simpla de a scapa de starea psihologica negativa dimineata este sa va exprimati afectiunea. Nu lasati niciun membru al familiei sa paraseasca locuinta fara o imbratisare sau fara sa stie cat de speciali ii considerati. Daca nu aveti companie dimineata, trimiteti un mesaj text sau un email unei persoane dragi, cu un mesaj de multumire sau o urare pozitiva pentru ziua in curs.

Gesturile de tandrete au un efect similar cu zambetele imprastie buna dispozitie, declanseaza secretia hormonilor fericirii si aduc in prim-plan aspectele frumoase ale vietii.

10. Constientizarea partilor pozitive ale vietii

Oamenii de stiinta au studiat o cale interesanta de schimbare a starii de spirit, aceea a constientizarii partilor pozitive ale vietii, prin scenarii imaginare negative. Cu alte cuvinte, exercitiul presupune sa va ganditi la un lucru care va produce trairi dezirabile (de pilda, cat de mult va iubiti partenerul de viata), ca apoi sa va imaginati cum ar fi ca acesta sa plece la mare distanta timp de 3 ani. Imediat ce realizati ca partenerul dumneavoastra nu pleaca in realitate nicaieri, incepeti sa va dati seama de ce merita sa zambiti in fiecare dimineata!


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1
CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5

Citeste si despre:

Cat de mult inseamna prea obosit De cat somn aveti nevoie pentru o sanatate de fier Cum sa faceti sport in aer liber daca suferiti de o alergie sezoniera Cand devine durerea de cap un motiv de ingrijorare Ce este tulburarea afectiva sezoniera si care sunt miturile asociate? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Adaptarea - in cazul unei slujbe cu program de noapte Indispozitia emotionala si gandurile negative Imbunatatirea vietii sexuale: alimente recomandate si interzise Noua dieta Beverly Hills Copilul tau are probleme cu somnul?