Resuscitarea cardio-respiratorie este o masura de prim ajutor la care se recurge atunci cand victima sufera un stop cardiac si pulmonar (inima si plamanii inceteaza sa mai functioneze). Manevrele de acest tip, efectuate corect, pot salva viata unui bolnav expus riscului iminent de deces din aceste cauze.
Dupa doar 4 minute in care creierul este privat de oxigen, leziunile aparute sunt ireversibile. Rapiditatea efectuarii acestei manevre este la fel de importanta precum respectarea tehnicii propriu-zise. In cazul in care intalniti o persoana care, prin diverse accidente, nu mai respira si nu mai prezinta puls, sunati imediat la 112 si incepeti de urgenta resuscitarea cardio-respiratorie
- Preocupati-va de aspectul sigurantei la locul accidentului, indepartand victima din zona cu pericole si asezand-o pe spate, la un nivel cat mai jos de dumneavoastra. Hiperextensia capului (aplecarea acestuia spre spate) va ofera un acces mai usor la caile aeriene.
- Deschideti cavitatea bucala a victimei si verificati daca exista obiecte care ar putea obstructiona caile respiratorii superioare (fragmente tari, cioburi etc.). In cazul in care este exista, indoiti degetul aratator ca un carlig si indepartati-le prompt.
- Incepeti respiratia gura la gura, apasand cu o mana pe nari si tinand mandibula fixa cu cealalta mana. Inspirati profund si expirati in plamanii victimei, cu o frecventa de 12 expiratii pe minut.
- Incepeti masajul cardiac (compresiile toracice), asezand palmele suprapuse pe treimea inferioara a sternului si apasand pe torace, cu o frecventa de 80-90 de compresii pe minut.
- Alternati respiratia gura la gura cu compresiile toracice, pana la restabilirea semnalmentelor vitale ale victimei.
-Verificati in permanenta daca efectuati corect manevrele. Observati pieptul bolnavului si asigurati-va ca pieptul se umfla la fiecare respiratie. De asemenea, compresiile toracice corecte produc o coborare de circa 4 centimetri a toracelui.
- Daca pulsul apare sau pielea isi recapata aspectul normal, nu incetati succesiunea acestor manevre. Din pricina lipsei de oxigen, victima poate sa intre din nou in stop cardio-respirator.
- Continuati resuscitarea cardio-respiratorie pana la sosirea echipajului medical de urgenta.