Resuscitarea cardiopulmonara - tehnica de prim ajutor

Actualizat: 09 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Ce este resuscitarea cardiopulmonara


Resuscitarea cardiopulmonara este o procedura ce permite salvarea vietii in multe situatii de urgenta in care respiratia sau bataile inimii s-au oprit, cum ar fi de exemplu: un atac de cord sau inecul.

Resuscitarea cardiopulmonara la adulti

In cazul unei persoane aflate in stare de inconstienta, primul ajutor consta in:
- apropierea de victima pentru a vedea daca raspunde la unul din stimuli
- solicitarea ajutoarelor
- deschiderea cailor aeriene
- verificarea respiratiei victimei
- apelarea 112
- inceperea masajului cardiac extern prin 30 compresii, urmat de 2 ventilatii. Toate asociatiile medicale recomanda inceperea resuscitarii cardiopulmonare cu compresii toracice rapide si eficiente.

In cazul persoanelor care nu au pregatire medicala sau se tem de efectuarea ventilatiilor, este suficienta si efectuarea masajului cardiac extern. Asta inseamna compresii toracice neintrerupte cu o frecventa de 100-120 pe minut pana la sosirea echipajului medical.

In cazul persoanelor cu pregatire in acordarea primului ajutor, aceasta va verifica daca victima prezinta puls si poate sa respire. Daca nu exista puls sau respiratie in 10 secunde, se va incepe resuscitarea cardiopulmonara cu 30 de compresii toracice inainte de a efectua doua ventilatii cu rol de salvare.

Manevrele descrise mai sus se aplica situatiilor in care adultii, copiii si sugarii au nevoie de resuscitare cardiopulmonara, dar nu si nou-nascutilor. Nou-nascutii sunt considerati bebelusii cu varsta de pana la 4 saptamani.

Rolul resuscitarii cardiopulmonare elementare este esential, intrucat poate mentine circulatia sangelui oxigenat catre creier si alte organe vitale, pana la sosirea echipajului medical care va aplica tratament medical de urgenta si masuri avansate de suport vital.

Cand inima se opreste, corpul nu mai primeste sange bogat in oxigen, astfel, lipsa acestuia poate provoca leziuni vitale ale creierului in doar cateva minute.

Inainte de a incepe resuscitarea cardiopulmonara, salvatorul trebuie sa verifice daca mediul este unul sigur, starea de constienta a victimei si apelarea serviciului medical de urgenta.

Compresiile

Compresiile toracice reprezinta cel mai important pas in resuscitarea cardiopulmonara deoarece permit restabilirea fluxului sangvin.

Pentru efectuarea compresiilor sunt necesari urmatorii pasi:
- victima va fi pusa pe spate, pe o suprafata ferma.
- ingenuncheati in zona toracelui victimei.
- asezati palma inferioara a mainii peste centrul pieptului persoanei, intre mameloane.
- se va plasa cealalta mana deasupra primei maini.
- tineti coatele drepte.
- impingeti drept in jos pe piept cel putin 5 centimetri, dar nu mai mult de 6 centimetri.
- folositi intreaga greutate a corpului, nu doar bratele, atunci cand efectuati compresiile toracice.
- compresiile toracice ar trebui efectuate cu o rata de 100 pana la 120 de compresii pe minut, lasand pieptul sa se ridice inapoi dupa fiecare apasare.

Deschiderea cailor respiratorii

In cazul persoanelor instruite in resuscitarea cardiopulmonara, dupa efectuarea celor 30 de compresii toracice, se vor deschide caile respiratorii ale victimei folosind manevra de inclinare a capului si ridicarea barbiei. Puneti palma pe fruntea persoanei si inclinati usor capul inapoi. Apoi, cu cealalta mana, ridicati usor barbia inainte pentru a deschide caile respiratorii.

Respiratiile

Respiratia de salvare poate fi respiratie gura la gura sau respiratie gura la nas daca gura este grav ranita sau nu poate fi deschisa. Recomandarile actuale sugereaza efectuarea respiraiei de salvare utilizând un dispozitiv special, prevazut cu un filtru de particule de aer de inalta eficienta (batista salvatorului).

Dupa deschiderea cailor respiratorii (folosind manevra de inclinare a capului, ridicarea barbiei), strangeti narile pentru a respira gura la gura intr-un mod etansat, prin acoperirea gurii victimei.

Dupa efectuarea primei respiratii gura la gura care dureaza o secunda, se va urmari daca pipetul victimei se ridica, situatie in care se va aplica a doua respiratie gura la gura.

Daca pieptul victimei nu se ridica, se va repeta manevra de inclinare a capului, ridicarea barbiei si apoi se va aplica cea de-a doua respiratie. Treizeci de compresii toracice urmate de doua respiratii de salvare sunt considerate un ciclu.

Continuati compresiile toracice pentru a restabili fluxul sanguin.

De indata ce un defibrilator extern automatizat este disponibil, acesta se poate aplica si se vor urmari instructiunile. Se va aplica un soc, apoi se vor continua compresiile toracice pentru inca doua minute inainte de a da un al doilea soc.
Se vor continua manevrele de resuscitare cardiopulmonara pana cand exista semne vitale sau personalul medical de urgenta preia controlul.

Resuscitarea cardiopulomanara la copii

Procedura resuscitarii cardiopulmonare la copii (varsta > 1an) este in esenta aceeasi cu cea pentru un adult.

Pasii care trebuie urmati, sunt urmatorii:

Efectuarea compresiilor pentru a ajuta la restabilirea fluxului sangvin


Daca sunteti singur si nu ati vazut copilul in timp ce se prabuseste, incepeti compresiile toracice de indata, timp de aproximativ doua minute, apoi sunati rapid la 112 si folositi un defibrilator automat extern, daca este disponibil.

Daca sunteti singur si ati vazut momentul in care copilul intra in stop cardio-respirator, sunati mai intai la 112, folositi defibrilatorul automat extern daca este disponibil si incepeti resucitarea cardiopulmonara.

-  Asezati copilul pe spate, pe o suprafata ferma.

-  Ingenuncheati langa gatul si umerii copilului.

-  Puneti doua maini – sau doar o mana daca copilul este foarte mic – pe jumtatea inferioara a sternului copilului.

-  Folosind `podul` uneia sau ambelor maini, apasati drept in jos pe piept aproximativ 5 centimetri, dar nu mai mult de 6 centimetri. Compresiile trebuie sa fie puternice si rapide – 100- 120 de compresii pe minut.

-  In cazul salvatorilor fara pregatire specializata in acordarea primului ajutor, se vor continua compresiile toracice pana cand copilul prezinta semne vitale sau cand personalul medical de urgenta preia controlul.

Daca ati fost instruit in tehnicile de acordare ale primului ajutor, deschideti caile respiratorii si efectuati respiratiile gura la gura, in raport de 2 respiratii la 30 de compresii toracice.

Deschiderea cailor respiratorii

Dupa efectuarea celor 30 de compresii toracice, salvatorul poate deschide caile respiratorii ale copilului folosind manevra de inclinare a capului si ridicarea barbiei. Se va pune palma pe fruntea copilului, se va inclina usor capul inapoi, iar cu cealalta mana, ridicati usor barbia inainte pentru a deschide caile respiratorii.

Respiratia gura la gura

Pentru efectuarea respiratiei gura la gura in cazul copiilor, sunt necesari urmatorii pasi:

-  Dupa ce ati folosit manevra de inclinare a capului si ridicarea barbiei pentru a deschide caile respiratorii, inchideti narile copilului si acoperiti gura copilului cu mana dumneavoastra in mod etans.

-  Efectuati o prima respiratie gura la gura timp de o secunda, timp in care se va urmari daca toracele se ridica, situatie in care se va efectua a doua respiratie. Daca toracele nu se ridica, repetati mai intai manevra de inclinare a capului si ridicare a barbiei, ulterior, efectuati a doua respiratie. In cadrul procedurii, trebuie tinut cont sa nu se efectueze prea multe respiratii sau acestea sa fie efectuate cu prea multa forta.

-  Dupa cele doua respiratii, incepeti imediat urmatorul ciclu de compresii si respiratii in raport de 30:2. Daca exista doua persoane disponibile pentru a face resuscitarea pe copil, schimbati salvatorii la fiecare doua minute - sau mai devreme daca salvatorul este obosit - si faceti una sau doua respiratii la fiecare 15 compresii.

-  De indata ce un defibrilator automat extern este disponibil, aplicati-l si urmati instructiunile. Dupa aplicarea padelelor, se va administra un soc, dupa care se vor relua manevrele de resuscitare, incepand cu compresiile toracice inca doua minute inainte de a admnistra un al doilea soc.

-  Manevrele vor fi continuate pana cand copilul da semne de viata sau soseste echipajul medical de urgenta.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-cpr/basics/art-20056600


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Manevra Heimlich (manevra de salvare de la sufocare) Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic Cardiomiopatia hipertrofica Simptomele atacului de cord Hipoxia cerebrala sau privarea de oxigen a creierului Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Prim ajutor in caz de inec cu alimente Pericolul ascuns al bolii ce poate provoca moarte subita Cum recunosti stopul cardiorespirator Atacul de cord si bolile cardiace Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral