Primul ajutor in infectiile urechilor

Actualizat: 18 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Infectiile urechilor se pot instala la nivelul canalului auditiv, al timpanului sau al urechii medii.

Deoarece un otoscop (instrument cu ajutorul caruia se poate face o examinare a canalului auditiv extern si a timpanului) nu este disponibil in orice locatie, pana la stabilirea unui diagnostic si a unui tratament de catre un specialist ORL se pot adopta masuri de prim ajutor care sa ajute la ameliorarea simptomelor si la oprirea evolutiei infectiei.


Puteti recunoaste o infectie a urechilor prin intermediul urmatoarelor simptome:

• dureri accentuate ale urechii afectate;

• senzatia de plenitudine in ureche;

• perceperea unor sunete anormale (tinitus);

• eliminarea unor secretii din ureche;

• greata;

• varsaturi;

• vertij.

Aceste manifestari clinice pot urma o infectie respiratorie respiratorie, asa cum este raceala comuna. De asemenea, secretiile purulente din canalul urechii sunt cauzate deseori de otita externa, asa cum durerile asociate cu scaderea acuitatii auditive sunt rezultatul otitei medii (infectia urechii medii).


Masurile de prim ajutor in cazul infectiilor urechii sunt urmatoarele:

• Acoperiti pavilionul urechii infectate cu o compresa sterila decupata in functie de conturul urechii si fixati pansamentul cu leucoplast.

• Indrumati bolnavul sa se intinda in pat, pe partea urechii bolnave, astfel incat sa faciliteze scurgerea completa a secretiilor. In cazul in care acesta a suferit o leziune a spatelui sau a gatului, nu mutati victima din loc si chemati imediat serviciul de ambulanta.

• Nu blocati eliminarea secretiilor din ureche, nu incercati sa curatati interiorul canalului auditiv si nu introduceti niciun lichid in ureche. De asemenea, nu incercati sa introduceti in ureche betisoare sau alte obiecte, deoarece riscati sa provocati alte leziuni in urechea medie.

• Administrati bolnavului un antiinflamator, acetaminofen sau ibuprofen. Pentru ameliorarea durerii, puteti pozitiona o compresa calda pe urechea afectata.

• Transportati bolnavul la cel mai apropiat spital, pentru un control medical de specialitate.


Citeste si despre:

Trusa de prim ajutor Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Infectiile urechii Primul ajutor in cazul muscaturilor umane Primul ajutor in caz de vertij Primul ajutor in caz de hemoragie 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de caine. Cum pot fi prevenite infectiile Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Durerile de urechi - cauze, simptome si tratament Microtia - defectul congenital al urechii Mastoidita: complicatia infectiei netratate Infectia cu Chlamydia trachomatis