Primul ajutor in raceala comuna la copii

Actualizat: 22 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Raceala comuna poate sa apara la copii de pana la 8 ori in decursul unui an, arata statisticile medicale.

Aceasta afectiune este diagnosticata cel mai des de medicii pediatri, fiind de cele mai multe ori usor de tratat.

Majoritatea racelilor sunt cauzate de un tip specific de virus contactat din aer sau de pe suprafata unor obiecte contaminate. In cazul copiilor, primele masuri adoptate de parinti pot preveni complicatii importante pentru organismul sensibil al celor mici.

Simptomele racelii comune sunt congestia nazala, secretiile nazale, disconfortul in gat, stranutul, tusea, durerile de cap, febra usoara, starea de letargie si pierderea poftei de mancare. In conditiille unei imunitati scazute, starea copilului se poate complica. Primul ajutor in raceala comuna la copii implica adoptarea urmatoarelor masuri

- Sunati la 112 in cazul in care copilul intampina dificultati in a respira. Apelati medicul pediatru daca micutul are varsta mai mica de 3 ani, manifesta o tuse severa, acuza dureri de urechi sau simptomele nu se imbunatatesc in decursul a 10-14 zile.
- Folositi un aspirator nazal pentru a elimina mucusul din nasul copilului. Secretiile postnazale pot fi foarte periculoase la varste fragede, cauzand complicatii (bronsita, pneumonie etc.).
- Utilizati un spray nazal cu solutie salina pentru a hidrata caile respiratorii. Tineti copilul cateva minute in baie, dupa ce lasati apa fierbinte sa curga in cada (astfel incat sa se formeze aburi in incapere).
- In cazul in care copilul are peste 3 luni, suplimentati-i aportul de lichide cu suc de mere sau apa. Hidratarea ajuta la fluidificarea mucusului si recuperarea rapida a copilului. Copiii mai mari pot consuma din abundenta supe calde si alte sucuri naturale si ceaiuri.
- Tratati febra, daca observati ca acest simptom afecteaza starea copilului. Daca cel mic are peste 6 luni, ii puteti administra acetaminofen sau ibuprofen, la recomandarea medicului si in dozele recomandate pe prospectul medicamentului.
- Nu administrati copilului medicamente pentru raceala daca are sub 6 ani, doar daca medicul pediatru recomanda acest lucru.
- Mergeti cu copilul la medic daca simptomele se agraveaza dupa 2 saptamani de la debutul racelii, suspectati ca anumiti alergeni au cauzat congestia nazala (praf, polen, par de animale etc.), copilul tuseste sonor, observati ca cel mic nu poate respira normal, febra nu cedeaza sau durerile de cap sunt puternice.


Citeste si despre:

Raceala comuna (guturaiul) Primul ajutor in cazul febrei la copii Primul ajutor in inec la copii Primul ajutor in deshidratare la copii Primul ajutor in diaree la copii Primul ajutor in leziuni oculare la copii Primul ajutor in eczema Cum iti protejeaza pigmentul macular ochii in fiecare zi Tu esti atent la retractiile gingivale? Primul ajutor in taieturi si sangerari la copii Primul ajutor in dureri abdominale Primul ajutor in cazul gripei la copii Raceala la copii Primul ajutor in sufocare la copii Cum prevenim si tratam raceala la copii? Primul ajutor in contuzii la copii