Cum prevenim si tratam raceala la copii?

Actualizat: 25 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Venirea toamnei se poate asocia usor cu inceputul sezonului de raceli. Anumite virusuri pot cauza infectiile tractului respirator superior, buchetul de simptome si semne fiind numit generic „raceala”.

Cele mai cunoscute familii de germeni sunt: coronavirusurile si rhinovirusurile, insa numarul speciilor care pot produce boala ajunge pana la 200.

In conformitate cu CDC (Centers for Disease Control and Prevention), un adult poate avea pana la 3-4 episoade de raceala pe an, iar la copii, numarul poate creste pana la 12 astfel de ocazii, dintre cei mai susceptibili fiind copiii sub varsta de 6 ani.

Trebuie sa va amintiti mereu cateva lucruri cu privire la raceala, si anume:

• Este foarte probabil sa treaca la fel de repede cum am contactat-o;

• Tratamentul o va face mai suportabila;

• Nu se administreaza tratament antibiotic decat in cazul racelii complicate, suprainfectate;

• Nu exista tratament care sa o vindece, orice medicament folosit in cadrul racelilor fiind doar simptomatic.

Preventie

Cel mai sigur mod de a preveni infectarea cu un virus este vaccinarea, dar pentru ca raceala poate fi provocata de atat de multe specii diferite, este greu de sintetizat un vaccin care sa includa toata tulpinile.

Exista si alte modalitati care ne vor ajuta sa ne protejam, cum ar fi:

• Evitarea contactului cu o persoana bolnava;

• Aportul crescut de fructe si legume bogate in vitamine in alimentatie;

• Folosirea unei batiste sau a unui servetel pentru a stranuta sau a tusi, urmate de o igiena buna a mainilor;

• Daca nu avem la indemana servetele, atunci spalatul pe maini dupa stranut sau tuse este obligatoriu;

• Mentinerea unei bune igiene in bucatarie si baie - locurile unde am fi cel mai expusi la a gazdui un astfel de virus;

• Evitarea atingerii repetate a gurii sau nasului pe perioada bolii.

Pentru un sugar sau un copil mic, prevenirea racelii depinde aproape intru totul de adultul care il ingrijeste, insa pentru un copil prescolar sau scolar aceasta inseamna educatie in ceea ce priveste igiena personala.

Tratament

Pentru infectiile virale necomplicate, tratamentul este unul simptomatic si cuprinde administrarea de antitermice.

Temperatura se va masura pentru copiii sub 3 ani intrarectal. Cand valoarea indicata depaseste 38.5 grade Celsius, se vor administra antitermice, insa daca febra este sub aceasta valoare, iar starea copilului nu este vizibil inrautatita, se va putea amana administrarea tratamentului.

Totusi, daca la un interval de 30 minute, dupa ce copilul a fost dezbracat si hidratat, aceasta valoare indicata de termometru se mentine sau creste, se va interveni medicamentos.

In completarea tratamentului medicamentos, se va avea grija la aportul de lichide. Daca este vorba despre un sugar, acesta se poate prezenta cu un apetit alimentar scazut in cazul celor diversificati sau refuzul suptului pentru sugarii mici.

Aceste semne sunt cauzate de disconfortul provocat de inflamatia de la nivelul faringelui. Este necesara prezentarea la medic in aceste situatii.

De asemenea, dintre tratamentele nemedicamentoase care pot fi intrebuintate, cele mai importante sunt:

• Utilizarea unui umidificator cu abur rece pentru a umezi aerul camerei poate reduce disconfortul in cazul unui gat iritat;

• Utilizarea uleiurilor esentiale, precum cel de menta, eucalipt, cimbru, cuisoare sau scortisoara in cadrul aromaterapiei;

• Pentru copiii peste 1 an, se pot folosi 2 pana la 5 ml de miere naturala in loc de siropuri de tuse;

• Daca sunt febrili, nu ii imbracati foarte gros! Este un lucru des intalnit, dar foarte nociv. Hainele adecvate temperaturii ambientale pot aduce un plus de confort si pot ajuta la o mai buna odihna.

Atentie insa la infectiile cu virusul sincitial respirator (RSV), ale caror simptome pot mima cu usurinta pe cele de raceala, insa a carui prezenta poate agrava starea unui copil sub varsta de 2 ani.

Cele mai expuse categorii sunt: copiii sub 6 luni, fostii prematuri, cei cu boli care suprima sistemul imun (HIV) si copiii cu antecedente de boala pulmonara.

La fel ca la simpla raceala, simptomele includ:

- Rinoree;
- Febra;
- Scaderea apetitului si scurtarea perioadelor de somn pentru sugari;
- Apatie;
- Tuse;
- Wheezing.

Semnele sindromului functional respirator sunt: batai de aripi nazale, tiraj costal si/sau supraclavicular. Acestea pot duce rapid spre insuficienta respiratorie:

- Cresterea frecventei respiratorii;
- Perioade de apnee (oprirea miscarilor respiratorii).

Complicatii

Atat raceala, cat si infectia cu virus sincitial respirator se pot complica printr-o bronsiolita sau o pneumonie.

Acestea presupun prezenta inflamatiei la nivelul plamanilor si inundarea cailor respiratorii cu mucus, combinatia dintre cele doua dand o dificultate sporita de a respira. De asemenea, dintre complicatii este amintita si insuficienta respiratorie, care va fi imediat adresata medicului.

Copii mai mici de 1 an sunt cei mai expusi riscului dezvoltarii unor astfel de complicatii, nu numai pentru faptul ca inca nu si-au dezvoltat o buna rezistenta in fata bolii, dar si pentru ca ingrijirea lor in cazul unei boli este mai dificila.

Vestea buna este ca sezonul de raceala vine si trece!


Citeste si despre:

Raceala la copii Cum sa faci diferenta intre otita si raceala? Cum sa scapati de semnele ochilor obositi Raceala comuna (guturaiul) Cum il poti ajuta pe cel mic sa treaca mai usor peste o raceala Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Racelile din timpul verii: simptome, tratament si prevenire Gripa - cum separam mitul de adevar Cum sa preveniti crizele de astm cauzate de gripa si raceala 11 remedii pentru raceala si gripa pe care le poti face acasa Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar