Primul ajutor in intoxicatia cu cianura

Actualizat: 19 Ianuarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Intoxicatia cu cianura se petrece in general in medii profesionale specifice, precum zonele industriale, metalurgie, minerit sau fabricarea de bijuterii si filme radiologice.

Cianura este o toxina foarte periculoasa, fiind letala in doze mici (1,1 mg pe kg la administrarea intravenoasa si 100 mg pe kg la expunerea cutanata).

Simptomele prin care otravirea cu cianura poate fi recunoscuta sunt: apatia, slabiciunea corporala, socul, cefaleea, ameteala, vertijul, confuzia, convulsile, durerile abdominale, greata, varsaturile, dispneea, durerile retrosternale, apneea sau coma.

In cazul in care suspectati ca o persoana a fost intoxicata cu cianura, adoptati masurile de prim ajutor de mai jos:

- Sunati de urgenta la 112 si scoateti imediat victima la aer curat. Daca nu puteti parasi zona de contaminare, pozitionati-va la nivelul solului.
- Daca victima nu respira, incepeti resuscitarea cardiaca, fara sa efectuati respiratia gura la gura.
- Evitati sa atingeti direct pielea victimei, din pricina pericolului contaminarii secundare (doar personalul medical de urgenta detine echipamentul necesar pentru contactul direct cu victima).
- Daca cianura a contaminat ochii victimei, clatiti-i imediat cu apa curata timp de 10 minute.
- Asteptati sosirea ambulantei si monitorizati evolutia victimei, evitand pe cat posibil contactul direct cu aceasta.


Citeste si despre:

Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Ceapa si usturoiul: aliment, medicament sau otrava Intoxicatia cu ciuperci Hepatita toxica Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de Clostridium Botulinum Mituri despre apa si consumul de apa Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen) Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Beneficiile pentru sanatate ale ciupercilor Dependenta la femei si mame Scarlatina – boala contagioasa. Cum va puteti feri? Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie Saturnismul sau intoxicatia cu plumb Ce este intoxicatia cu histamina (scombroidoza)? Scarlatina – etiologie, tablou clinic si tratament
Cere sfatul medicului ×