Tratamentul intoxicatiei cu cianuri

Actualizat: 07 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

GeneralitatiCianidele sunt substante toxice care contin gruparea chimica CN. Acestea pot patrunde in organism si determina intoxicatii prin ingestie (alimente sau cianuri), pe cale inhalatorie (inhalarea de gaze), prin tegumente sau mucoase (nazala su conjunctivala). Sursele de cianide sunt foarte variate: atat naturale cat si sintetice.

Sursele sintetice sunt reprezentate de:
- solventi care contin cianide
- ierbicide, insecticide, raticide
- productia de cauciuc sintetic, cianizi, fumiganzi
- substante utilizate la curatarea metalelor
- substante utilizate pentru developarea filmelor fotografice
- industria chimica, a maselor plastice
- substante folosite la extractia aurului din minereurile aurifere.

Surse naturale:
- in cantitati reduse se gasesc in: varza, spanac,tutun, bere, mustar
- samburii de pruna, cirese, mar, piersica, caise
- samburii de migdale (ingestia a 60 samburi este letala)
- radacini de cassava (tapioca)
- fum, gaze care se degaja in incendii: in urma combustiei diverselor materiale naturale (lana, matase) sau sintetice (poliuretan, poliacrilonitril) se elibereaza cianuri
- fumul de tigara
- eruptii vulcanice
- nori meteoritici, etc.

Tratament medical


In functie de gradul afectarii, tratamentul poate varia.
- Daca pacientul este inconstient, toate incercarile vor fi indreptate spre salvarea vietii pacientului. O serie de masuri invazive ar putea fi necesare, ca plasarea unui tub la nivelul traheei pentru a asigura respiratia sau inserarea de multiple catetere la nivelul vaselor sanguine si vezicii urinare pentru a monitoriza atent pacientul.
- Daca starea pacientului nu este grava, se vor efectua investigatii suplimentare. Se vor indeparta hainele in caz de contaminare a acestora cu cianuri, deoarece contaminarea poate continua atat pentru pacient cat si pentru personalul sanitar.
- Se poate efectua lavaj gastric daca ingestia de cianuri este recenta. Aceasta de efectueaza prin introducerea unei sonde nasogastrice, urmata de spalaturi gastrice.
- Se poate administra un antidot specific daca exista suspiciune puternica de intoxicatie cu cianuri. Acesta consta din trei medicamente: unul se administreaza pe cale inhalatorie, celelalte doua se administreaza intravenos. Desi nu sunt eficiente 100%, aceste antidoturi pot preveni intoxicarea in continuare a pacientului.
- Daca pacientul prezinta si intoxicatie cu monoxid de carbon, se va administra oxigenoterapie hiperbara daca este disponibila. Aceasta presupune plasarea persoanei intr-o camera cu presiune crescuta a oxigenului. Inca mai exista controverse in ceea ce priveste rolul terapiei hiperbare in tratamentul intoxicatiei cu monoxid de carbon.
- De obicei clinica de toxicologie sau medicul toxicolog va fi informat in legatura cu pacientul. Aceste informatii il vor ajuta in adoptarea unei conduite terapeutice adecvate.
- In cazul in care se stabileste ca riscul intoxicatiei cu cianuri este foarte mare, victima va fi supravegheata timp de cateva ore. Daca starea pacientului nu se modifica, pacientul poate fi externat, dar cu instruirea pacientului de a reveni imediat la spital in cazul in care apar alte semne sau simptome.
- In cazul pacientilor cu expunere severa la cianuri, cu alte afectiuni asociate sau cu diagnostic nesigur si care au stare foarte grava, vor fi spitalizati pentru monitorizare si tratament adecvat.

Tratament la domiciliu


Nici intoxicatia cu cianuri, nici cea cu monoxid de carbon, nu pot fi tratate la domiciliu. Este necesar tratament medical imediat.

- In primul rand se recomanda punerea in siguranta a victimei si salvatorului (departe de fum, foc, etc).
- Apel la 961 sau 112, cu comunicarea precisa a adresei, numelui si tipului de accident.
- Ulterior se recomanda indepartarea oricaror surse de intoxicatie care ar mai putea exista (de exemplu indepartarea hainelor pacientului in cazul in care sunt contaminate).
- Daca se cunosc tehnicile de resuscitare cadio-pulmonara, acestea pot fi efectuate, insa nu trebuie sa se faca respiratie gura-la-gura fara bariera de protectie deoarece resuscitatorul poate fi contaminat cu cianuri prin aceasta maniera. (S-a citat un caz de intoxicatie cu cianuri la un barbat care ii facuse resuscitare cardio-pulmonara cainelui!). Daca nu se cunosc manevrele de resuscitare, se recomanda asezarea victimei in pozitie de siguranta (culcata pe partea stanga).
- Se recomanda cautarea la locul accidentului de sticlute cu medicamente sau scurgere de gaze, care ar putea fi de mare ajutor pentru stabilirea tipului intoxicatiei.


Citeste si despre:

Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.) Intoxicatia cu monoxid de carbon Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.) Intoxicatia cu ciuperci Prim ajutor in caz de intoxicatie etanolica Intoxicatia alimentara cu Salmonella Intoxicatia alimentara Zoonozele - bolile transmise de la animale la oameni Ce reprezinta eticheta UV400 pe ochelarii de soare? Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie? Intoxicatia cu metale grele: simptome, cauze, tratament Intoxicatia cu alcool Mituri despre apa si consumul de apa Toxice de razboi letale Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun Protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici