Primul ajutor in entorsa de glezna

Actualizat: 27 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Entorsa de glezna apare in urma rasucirii ligamentelor care fac legatura intre oasele piciorului si cele ale gambei.

Desi aceasta problema medicala frecventa nu produce leziuni majore, un tratament incorect poate conduce la instalarea sensibilitatii articulatiei afectate pe termen lung.

Simptomele specifice entorsei de glezna sunt durerea, edemul (umflarea regiunii bolnave), echimoza pe partea externa a gleznei, senzatie fulgeratoare de caldura la acest nivel, incapacitatea de deplasare cu piciorul afectat si temperatura crescuta a zonei.

Aceste manifestari pot debuta si dupa 6-12 ore de la producerea accidentarii. In momentul producerii entorsei, se poate auzi un sunet specific, ca o pocnitura. Cu ajutorul tratamentului corespunzator si al unei ingrijiri corecte, simptomele se pot ameliora in decurs de 24-72 de ore.

Leziunile de acest tip necesita adoptarea urmatoarelor masuri de prim ajutor

- Membrul afectat de o entorsa a gleznei nu trebuie sa mai fie supus presiunii exercitate de greutatea corporala. Pacientul trebuie sa se odihneasca in urmatoarele 48-72 de ore, pentru evitarea complicatiilor.

- Regiunea afectata trebuie sa fie supusa contactului direct cu temperaturi scazute. Infasurati o punga cu gheata sau orice alt aliment congelat intr-o carpa curata si tineti pachetul direct pe zona bolnava, cate 20 de minute pe ora, dar nu mai mult de trei ore in total. Acest tratament si-a dovedit eficacitatea in primele 24 de ore dupa producerea leziunii.

- Bandajati glezna cu un bandaj elastic, ferm, dar nu foarte strans, astfel incat sa nu obstructioneze circulatia sangelui in zona. Un bandaj care se intinde de la degetele picioarelor pana la jumatatea tibiei este ideal.

- Victima trebuie sa isi mentina piciorul bolnav ridicat pana la nivelul toracelui. Cea mai comoda pozitie este cea in care pacientul sta intins, cu glezna sustinuta de cateva perne suprapuse. Din pozitia sezut, piciorul poate fi ridicat pe un scaun sau o masa. Pana la vindecarea leziunii, se recomanda mentinerea acestei pozitii cat de mult posibil.

- Administrati victimei antiinflamatoare sau analgezice usoare, care sa tina sub control eventualele senzatii dureroase.

Medicul este cel care poate stabili gravitatea entorsei si poate exclude posibilitatea unei fracturi ale oaselor gambei, piciorului sau gleznei.


Citeste si despre:

Entorsa de glezna Durerea persistenta dupa fractura sau entorsa Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Durerile de genunchi Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri Sindromul de tunel tarsian
Cere sfatul medicului ×