Rezultatele studiului TORCH care a avut ca obiectiv primar investigarea influentei pe care ar putea-o avea terapia combinata beta-agonist cu durata lunga de actiune si corticosteroid pe cale inhalatorie asupra duratei de supravietuire a pacientilor cu bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC) au fost facute publice in cursul acestui an. De asemenea s-a examinat frecventa exacerbarilor si evolutia calitatii vietii acestor pacienti pe parcursul celor 3 ani cat a durat studiul.
In total au fost urmariti 6112 pacienti din 42 de tari, printre care a fost inclusa si Romania. 5 investigatori romani in tot atatea centre regionale au studiat de-a lungul a 3 ani evolutia pacientilor cu BPOC.
Dintre cei 67 de pacienti romani ce au fost introdusi in studiul TORCH, 63 au finalizat toate etapele.
Pacientii au fost impartiti aleatoriu in 4 grupe de tratament: placebo, salmeterol cu fluticazona propionat, salmeterol si fluticazona propionat. Comparativ cu placebo, tratamentul combinat a redus cu 17,5% riscul de deces de orice cauza in decurs de 3 ani. De asemenea, tot comparativ cu placebo, tratamentul combinat a demonstrat o reducere cu 25% a ratei exacerbarilor. Totodata, la pacientii tratati cu salmeterol si fluticazona propionat, spre deosebire de cei ce au primit placebo s-a observat o imbunatatire a functiei pulmonare, iar starea lor de sanatate la finele celor 3 ani s-a mentinut peste nivelul initial de la includerea in studiu.
Ghidurile actuale de tratament sustin ca pe langa ameliorarea simptomelor, prevenirea exacerbarilor si imbunatatirea calitatii vietii, reducerea mortalitatii trebuie sa reprezinte un scop al tratametului BPOC.
Pana in prezent, doar terapiile nonmedicamentoase – renuntarea la fumat, oxigenoterapia la domiciliu si reducerea chirurgicala a tesutului pulmonar distrus au demonstrat o ameliorare a supravietuirii pacientilor cu BPOC.
TORCH este primul studiu care a investigat in mod riguros capacitatea unei medicatii de a influenta supravietuirea pacientilor cu BPOC.