Gastrita cronica la copii. Cauze, simptome si tratament

Actualizat: 29 August 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Gastrita reprezinta inflamatia acuta sau cronica a mucoasei gastrice. Este o afectiune care afecteaza atat adultii, cat si copiii. Gastrita cronica este cauzata de bacteria Helicobacter Pylori si se caracterizeaza prin simptome persistente care duc la agravarea bolii.

Cauzele gastritei cronice

Principala cauza a aparitiei gastritei cronice o reprezinta infectia cu bacteria Helicobacter Pylori. Ea se declanseaza atunci cand mucoasa gastrica este iritata constant si determina o simptomatologie continua si evolutiva. Aceasta bacterie este contractata adesea in timpul copilariei.

Atunci cand Helicobacter Pylori patrunde in straturile mucoasei care acopera suprafata gastrica epiteliala sau in portiunile superioare ale foveolelor gastrice apare un raspuns inflamator care este gastrita.

In afara bacteriei mai exista cateva boli care pot determina aparitia gastritei cronice la copii. Cele mai frecvente dintre ele sunt anemia pernicioasa, refluxul biliar cronic sau bolile autoimune. In cazul in care copilul se afla sub tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene sau a suferit o interventie chirugicala locala, exista riscul aparitiei acestei boli.

Simptomele gastritei cronice la copii

Simptomele sunt aceleasi ca in cazul gastritei obisnuite:

* dureri ale abdomenului superior;
* arsuri stomacale;
* eructatii frecvente;
* varsaturi;
* greata;
* sentiment de plenitudine;
* gust acru in gura.

In cazuri severe, pot aparea hemoragii stomacale, varsaturi cu sange sau scaune foarte inchise la culoare, care necesita ingrijiri medicale de urgenta.

Tratamentul gastritei cronice

Tratamentul acestei afectiuni este complex si implica atat medicatie, cat si schimbari in dieta sau in stilul de viata al copilului.

Copiii pot primi din partea medicului o reteta cu medicamente care au rolul de a ameliora simptomele, pe baza de antiacide (pentru arsuri stomacale) ori antibiotice sau inhibatori de protoni (pentru tratarea infectiei, dar si pentru echilibrarea productiei de acid gastric).

Alimentatia copilului trebuie adaptata nevoilor. Acestia trebuie sa consume alimente care nu irita stomacul, cum ar fi cerealele integrale, fasolea uscata, fructe, legume, dar si lactate cu continut scazut de grasimi. Trebuie evitate mancarurile picante si foarte grase, dar si ciocolata sau rosiile, care sunt considerate iritanti stomacali.

Consumul de bauturi racoritoare carbogazoase, al cafelei ori al produselor care contin cafeina este strict interzis.


Citeste si despre:

Gastrita: tipuri, cauze si tratament Dureri abdominale – cauze si remedii Diferenta dintre ulcer si gastrita Cauzele si tratamentul durerilor periombilicale De ce apar eructatiile? Afla principalele cauze care determina aparitia acestora Durerea abdominala Artrita reumatoida - optiuni terapeutice Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Terminologie in domeniul oncologiei Imunodeficienta comuna variabila Intoxicatia cu paracetamol Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Limfomul non-Hodgkin Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament