Osteoporoza

Actualizat: 21 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ionut Dobrescu
Medic Specialist Recuperare, medicina fizica si balneologie

Generalitati


Fiind o boala osoasa care demineralizeaza osul, fragilizandu-l, osteoporoza detine un record absolut: este cea mai importanta cauza de fracturi la persoanele de peste 50 de ani, fiind vinovata de aproape 80% din totalul lor.

Va puteti imagina ce urmeaza de aici: durere, spitalizare, interventii chirurgicale, posibile complicatii si o lunga perioada de recuperare, cheltuieli etc. Pentru a preveni toate aceste neajunsuri, ne putem pune intrebarea logica: ce putem face pentru a nu ajunge aici? Cum putem evita sau trata osteoporoza?

De la normal la patologic

Inainte de a porni in cautarea raspunsurilor la aceste intrebari, ar fi bine sa stim care sunt factorii care influenteaza sanatatea osului.

In mod obisnuit, osul se gaseste intr-o permanenta activitate de resorbtie si formare, dupa 30-35 de ani, densitatea osoasa incepand sa scada. La femei, pierderea osoasa se accelereaza dupa menopauza, cand scade dramatic secretia de hormoni estrogeni si progesteron, care au un rol protector.

Exista hormoni care accelereaza remodelarea (hormonul paratiroidian, tiroxina, vitamina D, hormonul de crestere) si altii care o diminueaza (calcitonina, estrogenii).

Hormonii nu sunt insa totul. Alti factori precum rasa, factorii genetici, alimentatia, exercitiul fizic si modul de viata sunt foarte importanti in ceea ce priveste rata pierderii osoase in menopauza chirurgicala sau naturala. Fumatul, alcoolismul, sedentarismul si obezitatea sunt factori care sporesc riscul de osteoporoza.

Menopauza, rasa si factorii genetici fiind inevitabili, domeniul in care putem interveni este stilul de viata prin invatarea unor comportamente care s-au dovedit a fi utile prevenirii si ameliorarii osteoporozei.

Cum diagnosticam osteoporoza?

Cea mai buna metoda de diagnosticare a osteoporozei in momentul de fata este osteodensitometria prin absorbimetrie cu raze X. Masoara indici specifici, scorul T fiind cel mai important. Diagnosticul de osteoporoza se pune cand scorul T este mai mic sau egal cu 2,5, iar de osteopenie – cand acest scor se gaseste intre -1 si -2,5.

Alimentatie antiosteoporoza

Asigurarea unui aport de calciu normal este foarte importanta in prevenirea osteoporozei. In lipsa calciului, hormonul paratiroidian va actiona asupra oaselor pentru a mentine o concentratie constanta a calciului in sange, demineralizandu-le.

Laptele si produsele lactate sunt o sursa bogata de calciu, dar nu cea mai buna. Fiind bogate in proteine, contribuie la cresterea aciditatii sangelui, ceea ce forteaza calciul sub forma de bicarbonat sa iasa din os pentru neutralizarea aciditatii.

Prin colesterolul continut, contribuie la aparitia unor problemelor cardio- si neurovasculare pe termen lung. Pe de alta parte, laptele degresat este destul de greu absorbabil.

O sursa fara risc de calciu o constituie vegetalele, cerealele integrale, semintele de susan, mac, nucile, soia, lintea, legumele cu frunze, tofu.

De evitat ar fi bauturile carbogazoase, produsele bogate in fosfati, precum branza topita, care cresc riscul demineralizarii osoase. Suplimentele de calciu pot fi recomandate cand alimentatia este saraca.

Expunerea la soare

Sub influenta razelor ultraviolete, pielea poate produce provitamina D. Aceasta vitamina este mai departe transformata in vitamina D activa in ficat si rinichi. Rolul ei este de a creste absorbtia calciului la nivelul intestinului, de a reduce eliminarea calciului in urina si de a-l fixa in oase.

Pentru a asigura necesarul zilnic de vitamina D este suficienta o expunere de 15 minute a pielii fetei si mainilor de 3-4 ori pe saptamana in intervalul martie-octombrie. In perioada noiembrie-februarie, aportul din aceasta vitamina va fi asigurat din suplimente vitaminice.

Tratament medicamentos

Mai multe medicamente sunt capabile sa scada resorbtia osoasa si chiar sa stimuleze productia de os nou la persoanele cu osteoporoza. Din grupul celor care scad resorbtia amintim calciul, estrogenii, calcitonina, bifosfonatii, modulatorii recaptarii selective a estrogenului.

Medicamente osteoformatoare sunt vitamina D, hormonul paratiroidian, ranelatul de strontiu. Pe baza studiior, cele mai eficiente in reducerea riscului de fractura par a fi ranelatul de strontiu, bifosfonatii si parathormonul (foarte scump insa).

Exercitiul fizic si osteoporoza

Exercitiul fizic este o componenta importanta a profilaxiei si tratamentului. Marele adevar este ca, pentru a fi mentinut, osul trebuie sa fie solicitat. Exista numeroase studii care arata ca nivelul de incarcare a osului influenteaza pozitiv cresterea si remodelarea osoasa.

Pentru persoanele care inca nu sufera de osteoporoza sunt indicate sporturile de impact si exercitiile cu purtare de greutate. Astfel, alergarea, baschetul, tenisul, voleiul, gimnastica aerobica, badmintonul, schiatul sunt foarte indicate. Mai puteti lua in considerare urcatul scarilor, urcatul pe munte, exercitiile cu greutati.

Eficienta exercitiilor este mai buna atunci cand sunt repetate cu regularitate (zilnic!), de durata scurta si suficient de intense pentru a produce tensiune la nivelul osului.

Pentru pacientii deja afectati de osteoporoza, exercitiile „de impact” sunt contraindicate din cauza cresterii riscului de fractura si tasare. Totusi, exercitiile supravegheate, usor rezistive, progresive, pot creste densitatea minerala chiar si la pacientii osteoporotici.

Mersul pe jos timp de 45 de minute de trei ori pe saptamana sau 30 de minute zilnic este foarte indicat pentru mentinerea densitatii minerale a membrelor inferioare si bazinului. Desi nu sunt osteogenetice, inotul si ciclismul pot fi indicate pentru mentinerea in forma si dezvoltarea fortei musculare.

Un loc special trebuie oferit evitarii pozitiilor care accentueaza cifoza si acelor exercitii care pot preveni deformarea coloanei vertebrale, precum si celor care pot dezvolta echilibrul si coordonarea.

Exercitiile de extensie a coloanei vertebrale se asociaza cu o scadere a riscului de cadere si fractura, indiferent daca se iau sau nu medicamente. Care sunt acestea?

1. Din pozitia intins pe spate, cu genunchii flexionati la 90 grade, se pot executa miscari de dute-vino ale bratelor intinse deasupra capului, care coboara apoi in pozitie intinsa, perpendicular pe axul corpului.

2. Din aceeasi pozitie culcat, cu coatele la 90 si bratele perpendiculare pe axul corpului, exercitii de rotatie a umerilor prin balansarea in jos si in sus a antebratelor.

3. Din pozitia sezut pe un scaun cu spatar, exercitii de extensie a bratelor.

4. Din aceeasi pozitie sezand, cu coatele flectate, exercitii de impingere a coatelor in spate.

5. Tot din sezut, cu mainile la ceafa, exercitii de extensie si impingere a coatelor in spate.

6. Din pozitia intins pe burta cu o perna sub abdomen, exercitii de ridicare a umerilor, cu extensia bratelor in lungul corpului.

7. In pozitia „in patru labe”, cu spatele relaxat, exercitii de ridicare alternativa a bratelor si membrelor inferioare la orizontala.

Anumite amenajari in casa sunt utile: montati balustrade la scari si manere de care sa va puteti prinde la baie, etajere care sa nu fie prea inalte, acoperiti podeaua alunecoasa cu mocheta, mascati cablurile electrice sau de telefon.

Prevenirea fracturilor – cea mai de temut complicatie a osteoporozei – e posibila. Sper ca informatiile oferite in prezentul articol sa poata oferi solutiile practice in vederea acestui scop. Pe curand!


Citeste si despre:

Alimente periculoase in osteoporoza Osteoporoza si sanatatea oaselor Semnele care va anunta ca suferiti de osteoporoza Cum tii sub control osteoporoza Se poate preveni osteoporoza? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Osteoporoza: Cum se poate preveni afectiunea care face oasele fragile Osteoporoza de la definitie la tratament Osteoporoza, o problema majora de sanatate Riscurile consumului de alcool de catre femei Masajul terapeutic - beneficii si riscuri