Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Obezitatea reprezinta acumularea excesiva de grasime la nivelul organismului, ducand la un exces ponderal de peste 20% fata de greutatea ideala.
Starea de obezitatea este rezultatul unui dezechilibru intre valoarea calorica a alimentelor consumate si consumul energetic in ceea ce priveste activitatea fizica, metabolismul bazal si prelucrarea alimentelor ingerate.
Cauzele sunt multiple si asociaza intre ele: factori genetici, factori de mediu, factori fiziologici, psihologici, hormonali, medicamentosi, care de cele mai multe ori se asociaza si determina perturbari ale comportamentului alimentar, iar rezultatul este un dezechilibru energetic ce duce la surplus de trigliceride in adipocite (celula grasoasa).
1.Factorii genetici sunt implicati de multe ori in anamneza pacientului obez deoarece pot exista diverse mutatii ale anumitor gene responsabile de reglarea apetitului ce se mostenesc fie de la mama,fie de la tata.
2.Factorii de mediu includ stilul de viata nesanatos care incepe cu o alimentatie neechilibrata, bogata in grasimi si dulciuri, uneori apar acele tulburari de comportament alimentar declansate de stres, anxietate, consum de alcool, emotii negative, ce au drept consecinta “foamea de dulciuri”, insotite de fumat sau consum de alcool in unele cazuri.
Sedentarismul habitual este inclus si el pe lista factorilor de mediu responsabili de aparitia obezitatii deoarece lipsa sportului duce la scaderea masei musculare si favorizeaza depunerea grasimii.
3.Factorii fiziologici precum: sarcina, menopauza sau lactatia duc adesea la o crestere in greutate in special la femeile insarcinate si la cele care alapteaza, dar sa nu uitam ca se poate reveni la forma initiala imediat dupa nastere daca se mentine un regim echilibrat, fara a trai cu conceptia gresita ca;” este normal sa ma supraalimentez pentru ca fatul sa se dezvolte normal sau sa am suficient lapte pentru el”; iar in ceea ce priveste perioada menopauzei datorita dereglarilor hormonale ce au loc se stabileste si excesul de greutate intretinut uneori chiar de paciente.
4.Factorii endocrini ce tin de implicarea hormonilor in anumite patologii favorizeaza o crestere in greutate mai ales la persoanele cunoscute sau nu cu afectiuni tiroidiene si ovare polichistice.
5.Factorii psihologici, familiali si socio-profesionali pot sa exercite in mod indirect o influenta negativa asupra persoanelor cu probleme in familie, sau la locul de munca, ori in cadrul profesiilor sedentare ce duc treptat la dezechilibre energetice.
6.Consumul cronic de medicamente uneori in practica medicala este omis fara a se pune aceasta problema, dar de retinut este faptul ca joaca un rol esential in aparitia obezitatii mai ales la persoanele cu medicatie contraceptiva, ce iau antidepresive triciclice, steroizi, antihistaminice.
Frecventa tot mai crescuta, mai ales in randul femeilor fata de sexul masculin care nu este exclus nici el.
Varsta de aparitie a obezitatii este intre 20 si 55 de ani,iar un semn de alarma il constituie si faptul ca in ultima perioada incidenta obezitatii a crescut alarmant in randul copiilor si adolescentilor.
Pentru a se intelege clasificarea gradelor de obezitate trebuie sa aflam indicele de masa corporala (IMC) ce se calculeaza prin impartirea greutatii corporale in kilograme la patratul taliei in metri si astfel avem trei grade de obezitate:
- obezitate de gradul I: IMC cuprins intre 30-34,9
- obezitate de gradul II: IMC cuprins intre 35-39,9
- obezitate de gradul III: IMC peste 40
- suprapondere cand IMC-ul este cuprins intre 25-29,9
- normopondere cand IMC-ul este cuprins intre 18,5-24,9
- denutritia cand IMC-ul este <18,5
In functie de repartitia tesutului adipos obezitatea se clasifica in:
1.Obezitate abdominala (androida) ce indica distributia tesutului adipos predominant la nivelul abdomenului si la nivelul toracelui. Acest tip de obezitate are si o varianta viscerala ce se refera la acumularea tesutului adipos intraabdominal si are un risc major cardiovascular si insulinorezistent.
Se apreciaza prin indicele abdomino-fesier prescurtat IAF si care se obtine prin calcularea circumferintei abdominale asupra circumferintei bitrohanteriana. Valorile normale sunt la femei 0,85 iar la barbati 0,95, iar ce depaseste peste 1 semnifica obezitate abdominala.
2.Obezitatea gluteo-femurala(ginoida) defineste distributia tesutului adipos in regiunea coapselor si a feselor cu risc mai scazut de asociere a unor patologii cardiovasculare sau metabolica.
Greutatea este crescuta si excesul de grasime este vizibil la femei mai ales la nivelul jumatatii inferioare a corpului in timp ce la barbati este afectata partea superioara a corpului, in special abdomenul, dar nu este exclus si faptul ca ambele tipuri sa apara atat la femei cat si la barbati.
Semnele mai sunt date de aspectele inestetice ce apar datorita excesului de grasime si deformarilor,care uneori pot duce la adevarate deceptii psihice.
Simptomele sunt adesea resimtite in anumite activitati ce nu le mai pot face ca inainte sau apar dureri ale articulatiilor, ale coloanei vertebrale, uneori respiratie dificila mai ales la eforturi intense, insotite de senzatie de oboseala excesiva si chiar limitarea unor miscari.
Bilantul sangvin detecteaza tulburari metabolice asociate precum: diabet zaharat, hiperlipemie(exces de grasime in sange), hiperuricemie (exces de acid uric la nivel sanguin), dislipidemie,etc.
Restul explorarilor au ca obiectiv evaluarea consecintelor asupra celorlalte organe(inima si vase de sange, functia respiratorie, oase si articulatii in special solduri si genunchi).
Obezitatea antreneaza o mortalitate crescuta mai ales in randul persoanelor tinere si pana la 50-60de ani datorata multiplelor complicatii.
Principalele complicatii sunt :
- cele cardiovasculare: infarct miocardic, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale, afectiuni ale valvelor.
- complicatii respiratorii: sindromul de apnee in somn
- complicatii reumatice: artroza genunchilor si a soldurilor, lombalgii, hernii de disc
- complicatii metabolice: diabet, hiperuricemie
- complicatii psihice: depresii, stari anxioase
Este dificil si trebuie individualizat, iar mijloacele utilizate sunt: o dieta echilibrata bazata pe un regim cu ore fixe pe cat posibil,ce include fructe si legume,exercitii fizice usoare pentru inceput, medicamente prescrise doar de medicul specialist si asitenta psihologica.
La unii pacienti care trec de anumite criterii poate fi utilizata si o tehnica chirurgicala ce are drept scop montarea unui inel care reduce dimensiunile stomacului,dar de mentionat faptul ca si dupa aceasta interventie se tine un regim special.
Originea complexa a obezitatii face dificila prevenirea acesteia, dar diagnosticarea corecta si corectarea deficitelor de la varste cat mai tinere pare sa mai salveze din situatie, iar educatia nutritionala a pacientilor obezi constituie o metoda noua ce da rezultate multumitoare.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.