Articulatiile sunt mecanisme fragile si, odata ce cartilajele se erodeaza, acestea nu mai pot fi refacute.
Subtierea cartilajelor duce treptat la instalarea osteoartritei, denumita si artrita degenerativa, o boala ce se manifesta prin umflarea sau iritarea articulatiilor, insotita de dureri, rigiditate si limitarea miscarilor.
Afectiunile musculo-scheletale sunt printre cele mai des intalnite probleme de sanatate care apar odata cu inaintarea in varsta. In functie de factorii de risc, dar si de stilul de viata, bolile din aceasta categorie pot fi inregistrate si la persoane mai tinere.
Orice persoana care doreste sa-si pastreze articulatiile sanatoase trebuie sa tina cont de alimentatie, de greutatea corporala si sa faca miscare zilnic.
• Activitate fizica regulata. Muschii puternici ajuta la mentinerea stabilitatii incheieturii. In plus, cu cat muschii corpului sunt intr-o forma mai buna, cu atat scade riscul unei eventuale accidentari.
• Este indicat sa se practice activitati fizice care intaresc muschii, fara a afecta cartilajele: pilates, yoga si inot.
• O greutate normala. O persoana care are probleme de greutate, de exemplu un pacient supraponderal sau obez, va ajunge sa aiba si probleme legate de articulatii, deoarece cu cat greutatea depaseste limitele recomandate, cu atat presiunea pusa asupra articulatiilor este mai mare.
Obezitatea este unul dintre factorii de risc in aparitia osteoartritei de la nivelul genunchilor si soldurilor.
• Alimente sanatoase. Pentru a le mentine sanatoase, articulatiile au nevoie mai ales de vitaminele B, C, acizi grasi Omega 3 si 6, zinc si seleniu.
• Somon salbatic. Acesta este una dintre cele mai bogate surse de compusi antiinflamatori: acizii grasi Omega 3. In plus, acesta contine si vitamina D, care este extrem de importanta pentru sanatatea oaselor si a incheieturilor.
• Mere. Merele sunt bogate in quercitina, un antioxidant important in formarea colagenului, iar colagenul este o substanta care contribuie la fermitatea pielii, de aceea consumul regulat de mere poate preveni afectiunile articulare.
• Migdale sau arahide. Acestea sunt surse importante de vitamina E, care are rolul de a proteja articulatiile impotriva deteriorarii.
• Broccoli. Este indicat sa consumati cat de des posibil broccoli, fiindca acesta contine multe vitamine benefice pentru articulatii, mentinandu-le sanatoase cat mai mult timp.
• Produse lactate. Pentru prevenirea problemelor articulare, este recomandat consumul de produse lactate: lapte dulce, iaurt, sana, kefir si branzeturi. Lactatele ofera calciu si vitamina D, fosfor si magneziu, asigurand formarea si intretinerea unui os sanatos, fara rahitism in copilarie si fara osteoporoza mai tarziu, ceea ce menajeaza si faciliteaza functionarea articulatiilor.
• Cereale integrale si banane. Acestea sunt bogate in vitamine din grupul B, esentiale pentru sanatatea articulatiilor.
• Creveti. Acestia contin vitamina D, acizi grasi Omega 3, fier, vitaminele C si B12, dar si zinc si seleniu, antioxidanti care au rolul de a reduce si de a ameliora inflamatia articulatiilor.
• Fructe de padure. Este indicat sa se consume frecvent afine, capsuni si zmeura, deoarece incetinesc uzura articulatiilor. Sunt o sursa de antioxidanti, despre care se crede ca au rolul de a preveni artrita.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.