Meniul cantinelor scolare din Buzau respecta doar partial normele de calorii specifice varstei consumatorilor, mesele fiind prea bogate in proteine animale si prea sarace in proteine vegetale, se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Sanatate Publica Buzau.
Inspectorii ASP au monitorizat, in perioada 1 – 30 martie, un numar de noua cantine scolare, din Buzau si Ramnicu Sarat, pentru a verifica modul de respectare a legislatiei sanitare privind intocmirea si respectarea meniurilor. In urma verificarilor s-a constatat ca meniurile orientative se intocmesc pe o perioada de cinci zile lucratoare de catre cadrele medii sanitare din dispensarele scolare, conform normelor, dar nu sunt avizate de medicul unitatii si aprobate de conducere in toate unitatile.
Inspectorii sanitari au ajuns la concluzia ca necesarul de calorii se asigura dezechilibrat, cu exces in aportul de proteine animale si deficit de proteine vegetale. Pe de o parte, se consuma in exces carne si produse din carne, cereale si cartofi, iar pe de alta parte exista un deficit de consum pentru peste, lapte si produse din lapte, oua si legume proaspete.
Unitatile dispun de circuite functionale, spatii de preparare si servire si dotari corespunzatoare privind echipamentul tehnologic si obiectele specifice, cu exceptia blocului alimentar al Colegiului Tehnic Buzau, care detine mobilier si utilaje vechi, tamplarie degradata, fara posibilitate de ventilatie naturala.
”Conducerile unitatilor de invatamant au fost instiintate asupra rezultatelor controalelor efectuate si a recomandarilor privind principiile care stau la baza alimentatiei sanatoase, realizarea necesarului de calorii prin includerea in alimentatia zilnica a unor produse cat mai diversificate din cadrul fiecarui grup de alimente, conform piramidei alimentare”, se arata intr-un comunicat al ASP Buzau.