Vaticanul si Biserica Catolica spaniola critica nasterea unui bebelus-medicament

Publicat: 20 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Biserica Catolica spaniola si Vaticanul au criticat vehement nasterea in Spania, saptamana aceasta, a unui bebelus selectionat genetic pentru a-si vindeca fratele de o boala congenitala, transmite AFP.

Serviciul andaluz de sanatate anuntase marti nasterea unui bebelus numit Javier, in urma selectarii in vitro a unui embrion care nu suferea de anomalia genetica pe care o are fratele sau de sase ani. Sange prelevat din cordonul ombilical al bebelusului ii va fi injectat fratelui sau Andres, in speranta de a-l vindeca de boala sa, beta-talasemie majora, o forma grava de anemie genetica.

Ceilalti embrioni examinati in acest proces au fost "distrusi sau congelati", ceea ce i-a privat pe "fratii" noului-nascut de "dreptul fundamental la viata", afirma intr-un comunicat Conferinta episcopala spaniola.

Episcopii spanioli, care urmeaza linia conservatoare a Vaticanului in ceea ce priveste dreptul la viata, apreciaza ca, departe de a fi un "progres stiintific", aceasta nastere a "redus demnitatea persoanei la o simpla valoare utilitara". Ei critica, pe de alta parte, "practica eugenica, ce presupune distrugerea fratilor generati in vitro". Eugenia este o teorie care preconizeaza ameliorarea populatiilor umane prin masuri genetice (alegerea parintilor, sterilizarea, interzicerea procrearii etc.), folosita de rasisti si fascisti.

Cotidianul oficial al Vaticanului, L'Osservatore Romano, emisese miercuri critici similare, apreciind in plus ca Spania este "in aceasta perioada, in avangarda deciziilor celor mai discutabile in materie de bioetica".


Citeste si despre:

Cand ar trebui introduse alimentele solide in dieta unui bebelus? Nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC) Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere) Nasterea prin cezariana Nasterea prin operatie cezariana Cum sa facem fata unei suferinte? Aparate auditive moderne si tehnologie de ultima generatie Prevenirea si tratarea problemelor de sensibilitate dentara Fertilitate, disfunctii sexuale Hemoragia postpartum Ingrijirea prenatala Sindromul Seckel - generalitati Forma capului la bebelusi: ce este normal? Alimentatia in timpul sarcinii 8 moduri prin care puteti sa aveti o viata mai fericita
Cere sfatul medicului ×