Tot ce trebuie stiut despre tulburarile de vedere in cazul bebelusilor

Actualizat: 24 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Vederea bebelusului


Vederea joaca un rol crucial in modul in care sugarii si copiii mici invata si se dezvolta. Recunoasterea cat mai precoce a semnelor ce arata catre probleme oculare poate ajuta la diagnosticarea si tratarea potentialelor afectiuni chiar inainte de aparitia complicatiilor mult mai grave.

Bebelusii nu se nasc cu toate abilitatile vizuale ale adultilor, asa ca trebuie sa invete sa-si concentreze ochii si sa-i miste cu precizie. Ochii lor ofera informatii si stimulare, elemente vitale pentru o buna dezvoltare. Asadar, vederea joaca un rol extrem de important in dezvoltarea comunicarii, a interactiunii, a legaturii, a constientizarii spatiale si a motricitatii oculare, care se refera la miscarea ochilor si la functiile motorii si cognitive.

Detectarea din timp a problemelor oculare poate preveni ca acestea sa devina mai severe, dar ofera si sanse mai mari ca tratamentul sa fie efectuat cu succes. Acest articol descrie manifestarile tulburarilor de vedere in cazul bebelusilor, dar discuta si subiecte privind cauzele, tratamentele si tehnicile de prevenire ale problemelor oculare.

Semnele tulburarilor de vedere la bebelusi

Expertii considera ca tulburarile oculare si de vedere sunt rare in cazul sugarilor si ca abilitatile lor vizuale se dezvolta treptat, de obicei fara complicatii. Cu toate acestea, uneori pot surveni anumite tulburari de vedere, iar parintii sunt primii care ar trebui sa le observe, iar ulterior sa solicite ajutor de specialitate.

Urmatoarele pot fi semne ale tulburarilor de vedere la bebelusi:
Ochi rosii si care prezinta cruste in jurul pleoapelor;
• Lacrimare excesiva;
• Sensibilitate extrema la lumina;
• Miscari anormale, necontrolate, ritmice ale ochilor;
• Zone albe la nivelul pupilei sau chiar albirea acesteia.

In primele doua luni, ochii unui sugar nu se coordoneaza bine si pot exista miscari asimetrice. Cu toate acestea, o evaluare a ochilor poate fi necesara daca un ochi pare sa aiba miscari anormale.

Parintii si restul persoanelor ce ingrijesc un bebelus trebuie sa fie atenti la orice probleme vizuale ale copilului, deoarece strabismul si alte afectiuni similare sunt frecvente la sugari. Este frecvent ca bebelusii mai mici de 3 luni sa aiba unele semne de strabism tranzitoriu, dar supravegherea lor este esentiala.

Primii ani sunt cruciali pentru un copil sa invete abilitatile vizuale de care are nevoie la scoala si de-a lungul vietii. Prin urmare, este vital ca aceste probleme sa fie detectate din timp sa medicul sa fie consultat pentru a pune un diagnostic si a oferi un tratament.

Dezvoltarea ochilor la bebelusi

Multi parinti pot compara abilitatile de vedere ale copilului lor cu cele ale altui copil. Cu toate acestea, ochii si sistemele vizuale ale bebelusilor continua sa se dezvolte in primele luni de viata, iar etapele variaza in functie de fiecare sugar. De exemplu, la 8 saptamani, un bebelus poate incepe sa isi concentreze mai usor privirea pe fata unui parinte sa a unei alte persoane din apropiere. Cu toate acestea, este posibil ca alti copii sa nu faca acest lucru la aceeasi varsta.

Etapele de dezvoltare sunt descrise in functie de varsta in diferite ghiduri, dar trebuie stiut ca fiecare copil isi poate atinge reperele la varste diferite. Astfel, daca exista suspiciuni trebuie consultat medicul specialist.

Cauzele problemelor de vedere

Bebelusii pot avea tulburari de vedere inca de la nastere, ceea ce face referire la probleme congenitale. Totusi, problemele pot surveni si mai tarziu, ca urmare a unei boli, traumatism sau afectiuni medicale.

Tulburarile de vedere congenitale pot avea la baza urmatoarele cauze:

• Tulburari de dezvoltare sau genetice – bebelusii pot avea probleme de vedere din cauza unor formari atipice ale ochilor in timpul sarcinii sau din cauza unor afectiuni genetice. Exemplele includ retinopatia pigmentara, albinismul sau cataracta;

• Consumul de alcool al mamei – consumul excesiv de alcool in timpul sarcinii poate provoca sindromul alcoolic fetal, o afectiune care provoaca probleme de dezvoltare ale fatului, inclusiv deficit de vedere, ptoza palpebrala, nistagmus, modificari ale pleoapelor sau chiar orbire;

• Infectii – acestea pot surveni in timpul sarcinii, iar exemplele includ toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirusul si herpesul;

• Consumul de droguri – anumite droguri, precum cocaina, pot provoca malformatii oculare la bebelusi. Acelasi lucru este valabil si pentru anumite medicamente, cum ar fi cele folosite contra convulsiilor. Un studiu efectuat in anul 2020 a aratat ca sugarii care au fost expusi la astfel de substante in viata intrauterina sunt mai susceptibili de a dezvolta afectiuni oculare, cum ar fi strabismul si anomaliile de miscare binoculara.

Dintre cauzele dobandite ale tulburarilor de vedere la bebelusi amintim:

• Retinopatia de prematuritate – aceasta afectiune oculara afecteaza bebelusii extrem de prematuri si apare din cauza dezvoltarii atipice a vaselor de sange din retina. Se poate rezolva de la sine sau poate necesita interventie chirurgicala. Greutatea mica la nastere si varsta gestationala sunt cei mai importanti factori de risc pentru dezvoltarea retinopatiei de prematuritate;

• Oftalmia neonatorum – este cunoscuta sub denumirea de conjunctivita neonatala si implica orice conjunctivita care apare in primele 28 de zile de viata ale unui copil. Cel mai frecvent are drept cauze infectiile bacteriene sau virale;

• Ambliopia sau ochiul lenes – aceasta afectiune apare atunci cand unul sau ambii ochi nu se dezvolta corespunzator la inceputul vietii. Poate rezulta strabism, erori de refractie, cataracta si ptoza. Aproximativ 3% dintre copii dezvolta ambliopie, ceea ce o face sa fie cea mai frecventa cauza de pierdere a vederii la copii;

• Strabismul – apare cand muschii de la nivelul ochilor nu sunt capabili sa lucreze impreuna. Poate avea predispozanta genetica sau poate fi cauzata de factori diversi, precum prematuritatea, retinoblastomul, paralizia cerebrala si spina bifida;

• Sindromul bebelusului scuturat – in cadrul acestui sindrom pot exista leziuni fatale la nivelul creierului. Aproximativ 85% din cazurile bebelusilor cu acest sindrom au asociat hemoragie retiniana, o afectiune care poate duce la pierderea permanenta a vederii.

Tratament si preventie

Cauza de baza a tulburarii de vedere va dicta tratamentul. Optiunile de tratament pot porni de la utilizarea picaturilor de ochi si purtarea ochelarilor de vedere si pot ajunge pana la injectari cu Botox si interventii chirurgicale. In unele cazuri poate fi nevoie de o intreaga echipa de specialisti care sa ajute la corectarea problemelor si la sustinerea vederii copilului.

Exista si unele activitati ce pot fi de folos, acestea fiind realizate in functie de varsta. De exemplu, pentru un bebelus de 0-4 luni se poate aseza o jucarie in patut, iar cel mic va incepe sa o urmareasca si sa intinda mana spre ea odata cu dezvoltarea coordonarii ochi-mana. La 5-8 luni bebelusul va apuca obiectul sau jucaria si il va explora, iar la 9-12 luni va putea juca anumite jocuri ce dezvolta memoria vizuala.

Prevenirea afectiunilor oculare este foarte importanta. Astfel, dupa ce un copil se naste, medicul trebuie sa efectueze un control general al sanatatii ochilor acestuia. Totusi, acest lucru nu inseamna ca un bebelus nu va dezvolta probleme pe masura ce creste. In primul screening efectuat, medicul va inspecta ochiul, pupila si reflexul rosu retinian al nou-nascutului. Dupa acest consult vor fi efectuate altele cu fiecare vizita a bebelusului la pediatru. Examinari suplimentare vor fi solicitate daca sunt suspectate orice alte semne de probleme de vedere.

Bibliografie:
Alkatan, H., et al. (2018). Optic nerve hypoplasia in infants of diabetic mothers: A comprehensive review.
https://www.researchgate.net/publication/323244051
Amblyopia (lazy eye). (2019).
https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/amblyopia-lazy-eye
Auger, N., et al. (2020). Impact of prenatal exposure to opioids, cocaine, and cannabis on eye disorders in children [Abstract].
https://journals.lww.com/journaladdictionmedicine/Abstract/2020/12000/Impact_of_Prenatal_Exposure_to_Opioids,_Cocaine,.12.aspx
Coordinated nationwide approaches to promote eye health and reduce vision impairment. (2019).
https://www.apha.org/policies-and-advocacy/public-health-policy-statements/policy-database/2020/01/10/coordinated-nationwide-approaches-to-promote-eye-health-and-reduce-vision-impairment
Du, J., et al. (2021). Association of maternal diabetes during pregnancy with high refractive error in offspring: A nationwide population-based cohort study.
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-021-05526-z
Hyvärinen, L., et al. (2016). Delayed visual development: Development of vision and visual delays.
https://www.aao.org/disease-review/delayed-visual-development-development-of-vision-v
Infant vision: Birth to 24 months of age. (n.d.).
https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-health-for-life/infant-vision?sso=y
Ksiaa, I., et al. (2020). Swept-source oct findings in shaken baby syndrome: Case report.
https://bmcophthalmol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12886-020-01666-9
Lazarus, R. (2021). What is the youngest age to start vision therapy?
https://www.optometrists.org/vision-therapy/vision-therapy-for-children/what-is-the-youngest-age-to-start-vision-therapy/
Overview - squint. (2020).
https://www.nhs.uk/conditions/squint/
Preschool vision: 2 to 5 years of age. (n.d.).
https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-health-for-life/preschool-vision?sso=y
Strabismus and amblyopia. (n.d.).
https://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/s/strabismus-and-amblyopia
TORCH syndrome. (n.d.).
https://rarediseases.org/rare-diseases/torch-syndrome/
Vision impairment. (2021).
https://raisingchildren.net.au/disability/guide-to-disabilities/assessment-diagnosis/vision-impairment#:~:text=Babies%20might%20have%20vision%20impairment,control%20sight%20(cortical%20vision%20impairment
Vision screening. (2020).
https://aapos.org/glossary/vision-screening-description
What is retinopathy of prematurity (ROP). (2020).
https://aapos.org/glossary/retinopathy-of-prematurity


Citeste si despre:

Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente Intarziere de crestere intrauterina Tetralogia Fallot Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Modificarile somnului pe durata sarcinii Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Blefarita