Adevaruri si legende privind sangele din cordonul ombilical

Actualizat: 21 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Valoarea sangelul din cordonul ombilical ca material biologic pentru transplant este determinata de cantitatea de sange prelevata la nastere si de cantitatea de leucocite/microlitru continuta in acesta. Aprecierea valorii poate fi facuta dupa determinarea numarului de celule stem pe care le contine.


Tinand cont de acesti parametrii s-a stabilit ca volumul normal de sange prelevat din cordonul ombilical este suficient pentru refacerea completa a sistemului hematopoetic al unui copil avand greutatea de aproximativ 40kg. In cazul pacientilor cu greutatea corporala mai mare este necesara o cantitate mai mare de sange, proportionala cu greutatea, astfel incat numarul de celule stem transplantate sa fie proportional cu greutatea pacientului. In plus exista posibilitatea ca elementele sanguine din cordonul ombilical sa fie asociate cu celule stem din maduva spinarii sau din sangele periferic circulant, in prezent transplanturile de celule stem proliferate in vitro fiind raspandite in intreaga lume.


La ora actuala se utilizeaza celule stem hematopoetice autologe in asociere cu tratamentul conventional pentru tratarea multor boli. Pastrarea celulelor stem prelevate la nastere permite furnizarea rapida a acestui material atunci cand este nevoie. In unele cazuri este posibila transplantarea propriilor celule stem hematopoetice pentru tratarea cancerului.


In Polonia, transplantul autolog de celule stem hematopoetice a fost indicat in afectiuni proliferative ale sistemului hematopoetic si limfatic (leucemie, limfom, boala Hodgkin) si tumori solide (neuroblastom, tumori osoase, rabdomiosarcom, tumori ale sistemului nervos central).


Citeste si despre:

Diferente intre recoltarea celulor stem din maduva osoasa si cordonul ombilical Celule stem intrebari frecvente Procesul de colectare si depozitare al celulelor stem placentare Afectiuni tratate cu celule stem Transplantul de celule stem din sangele periferic Tipuri de celule stem Transplant alogen de celule stem De ce te trezesti cu mainile amortite si ce sa faci pentru un somn lipsit de griji Ghid pentru ingrijirea piciorului diabetic: cum sa previi complicatiile Tipuri de transplant de celule stem Cum functioneaza transplantul de celule stem Intrebari esentiale pe care sa i le adresezi medicului despre celulele stem Transplantul de celule stem hematopoietice Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem Recoltarea si stocarea celulelor stem ale copilului tau Celule stem embrionare versus celule stem adulte