Adevaruri si legende privind sangele din cordonul ombilical

Actualizat: 21 Iunie 2010

Valoarea sangelul din cordonul ombilical ca material biologic pentru transplant este determinata de cantitatea de sange prelevata la nastere si de cantitatea de leucocite/microlitru continuta in acesta. Aprecierea valorii poate fi facuta dupa determinarea numarului de celule stem pe care le contine.


Tinand cont de acesti parametrii s-a stabilit ca volumul normal de sange prelevat din cordonul ombilical este suficient pentru refacerea completa a sistemului hematopoetic al unui copil avand greutatea de aproximativ 40kg. In cazul pacientilor cu greutatea corporala mai mare este necesara o cantitate mai mare de sange, proportionala cu greutatea, astfel incat numarul de celule stem transplantate sa fie proportional cu greutatea pacientului. In plus exista posibilitatea ca elementele sanguine din cordonul ombilical sa fie asociate cu celule stem din maduva spinarii sau din sangele periferic circulant, in prezent transplanturile de celule stem proliferate in vitro fiind raspandite in intreaga lume.


La ora actuala se utilizeaza celule stem hematopoetice autologe in asociere cu tratamentul conventional pentru tratarea multor boli. Pastrarea celulelor stem prelevate la nastere permite furnizarea rapida a acestui material atunci cand este nevoie. In unele cazuri este posibila transplantarea propriilor celule stem hematopoetice pentru tratarea cancerului.


In Polonia, transplantul autolog de celule stem hematopoetice a fost indicat in afectiuni proliferative ale sistemului hematopoetic si limfatic (leucemie, limfom, boala Hodgkin) si tumori solide (neuroblastom, tumori osoase, rabdomiosarcom, tumori ale sistemului nervos central).


Citeste si despre:

Transplantul de celule stem hematopoietice Procesul de colectare si depozitare al celulelor stem placentare Cordocenteza – Metoda invaziva de diagnostic Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1 Ce este torsiunea testiculara? Durere sub coaste in partea dreapta? Cand ar trebui sa te ingrijoreze durerea de ficat Mentine-ti sistemul nervos sanatos cu solutii naturale! Ai mai multa grija de ficatul tau! Protejeaza-l cu solutii naturale Cum sa facem fata alergiilor verii Sangerarea rectala Leucocitoza sau numarul crescut de globule albe Consumul de alcool si diabetul zaharat Palpitatiile
TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei