Riscurile intepaturii accidentale cu ace sau obiecte folosite

Actualizat: 30 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baican Iuliana
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Infectiile transmise prin intepaturi accidentale


In cazul intepaturilor accidentale cauzate de obiecte ascutite, cum ar fi ace de seringa, cutite, cuie este important sa iei masuri de precautie pentru a preveni complicatiile.

Daca ai fost intepat de o seringa sau un alt obiect ascutit, spala imediat zona afectata cu apa si sapun. Apoi, aplica o solutie de dezinfectant, cum ar fi alcoolul sau iodul. Daca sangereaza usor, aplica o compresa curata si apasa usor pe zona pentru a opri sangerarea.

In cazul in care obiectul a fost utilizat anterior de catre alta persoana, ar trebui sa consulti un medic pentru a evalua riscul de transmitere a bolilor, cum ar fi hepatita sau HIV. Daca exista un risc semnificativ de transmitere a unei boli, medicul poate recomanda vaccinuri sau tratament cu antivirale.

In general, este important sa fii atent si sa eviti sa te intepi accidental cu obiecte ascutite. Daca lucrezi intr-un mediu in care exista un risc crescut de intepaturi, cum ar fi in domeniul medical sau al serviciilor de igienizare, ar trebui sa iei masuri de precautie suplimentare, cum ar fi purtarea echipamentului de protectie corespunzator si evitarea manevrarii necorespunzatoare a obiectelor ascutite.

Infectii transmise prin intepare accidentala

Prin sange circula diversi agenti patogeni (bacterii, virusi) care genereaza afectiuni mai mult sau mai putin severe in functie de structura si capacitatea microorganismului patogen de a raspandi boala, precum si de raspunsul biologic individual al fiecarui organism in parte.

Stabilirea unui diagnostic pentru elucidarea cauzelor care au determinat prezentarea pacientului in cadrul serviciilor medicale in scopul aplicarii unui tratament adecvat pentru ameliorarea simptomatologiei respective, necesita inainte de toate, prelevarea unor probe biologice de la pacient.

De multe ori, sangele este componenta biologica cea mai analizata care poate oferi, in functie de particularitatile fiecarui caz clinic in parte, informatii utile asupra etiologiei diverselor afectiuni medicale.

Printre cele mai intalnite, dar si mai problematice infectii transmise prin inteparea cu ace sau obiecte ascutite sunt infectia cu virusurile hepatitice B (HVB) si C (HVC) , infectiile cu virusul HIV ( virusul imunodeficientei umane care provoaca SIDA – sindromul imunodeficientei dobandite), precum si cele cu virusul Ebstein Barr (EBV) sau citomegalovirus (CMV), ultimele doua fiind insa, mai putin frecvente.

Persoanele cu cel mai mare risc de contaminare

Personalul medical este, prin prisma profesiei, in fata unui risc major de accidentare si contaminare cu diferite surse infectioase in urma procedurilor invazive de recoltare a probelor biologice de la pacient sau in urma unor manevre invazive efectuate atat in scop diagnostic, dar si terapeutic.

Personalul cu un grad major de contaminare cu ace sau obiecte ascutite include asistentele medicale, medicii de diferite specializari (chirurgii generalisti, chirurgii cardiovasculari neurochirurgii, etc.) medicii stomatologi, personalul din laboratoarele de analize medicale care prelucreaza respectivele probe.

Un risc de contaminare prin ace si obiecte ascutite poate fi prezent si in cazul persoanelor care efectueaza tatuaje sau aplica piercinguri.

Din cauza prezentei unor astfel de riscuri este necesara respectarea normelor de protectie pentru a evita pe cat posibil, riscul unor astfel de incidente. De asemenea, exista si situatia in care acestea apar, indiferent de masurile de protectie care au fost respectate.

Pentru inceput, este important ca acest incident sa fie raportat, urmand ca ulterior, sa fie aplicate anumite masuri care sa previna sau sa contracareze posibila contaminare.

Vaccinul impotriva virusului hepatitei B sau a altor tipuri de virusuri, contribuie la protejarea organismului in fata unor afectiuni medicale dobandite si prin contaminarea cu obiecte ascutite, ace sau alte dispozitive medicale.

Masuri in cazul unei infectari cu obiecte folosite

Rana obtinuta in urma unei intepaturi sau prin taiere cu un obiect ascutit contaminat necesita o serie de masuri care sa previna o eventuala contaminare cu diversi agenti patogeni.

Pentru inceput, este bine ca rana respectiva sa fie spalata din abundenta cu apa si saptun, insa fara a aplica prea multa presiune sau alte manevre mai agresive.

Rana va fi apoi uscata si acoperita cu un pansament steril.

Incidentul necesita a fi raportat angajatorului. Va puteti adresa serviciilor de ingrijire medicala pentru evaluarea gravitatii cazului si, respectiv, urmarea unor metode de profilaxie care sa combata o eventuala contaminare cu diversi agenti bacterieni.

Adresarea catre un serviciu de ingrijire medicala in cel mai scurt timp posibil va poate creste sansele de a preveni o posibila contaminare.

Detalii despre momentul in care a avut loc incidentul, precum si cele despre istoricul medical si patologia pacientului pentru care a fost utilizat acul sau instrumentul medical in care v-ati accidentat, sunt importante pentru managementul corect al acestui incident.

Raspandirea unei infectii prin rana rezultata dupa taierea sau intepatura cu un obiect ascutit contaminat cu sangele sau cu un alt fluid din organismul pacientului depinde de mai multi factori.

Capacitatea de contaminare sau agresivitatea agentului patogen din respectiva proba biologica este un factor destul de important in acest context, insa nu este singurul.

Raspunsul imunitar al gazdei si capacitatea de aparare a organismului, la care se poate adauga profilaxia prin antibioterapie eficienta si alte masuri de prevenire a contaminarii, au un rol foarte important in cazul acestor incidente.

Un sistem imunitar puternic va poate asigura competenta necesara in a va apara fata de diversi agenti patogeni, prin urmare este bine sa aveti grija de el.

Regimul alimentar sanatos si echilibrat, odihna suficienta, un stil de viata cat se poate de activ si evitarea consumului de toxice (tutun, alcool, droguri etc.), a alimentelor de tip fast-food sau a celor super-procesate, bagate in aditivi si calorii goale, reprezinta cativa dintre factorii care va ajuta sa va mentineti un sistem imunitar cat mai puternic in fata infectiilor cu diferiti agenti patogeni.

Preventia, cel mai bun tratament

Cea mai buna modalitate de a sta departe de contaminarea cu ace sau obiecte ascutite contaminate este evitarea contactului direct cu acestea si atentia.

Consumabilele medicale sunt selectionate atent dupa folosire si triate in functie de riscul lor de contaminare. Este important sa respectati acest aspect.

In cazul in care a existat totusi o astfel de contaminare, spalati bine rana respectiva si adresati-va cat se poate de repede serviciilor de ingrijire medicala.

In urma evaluarii medicale vi se vor recomanda metode de profilaxie a infectiei (antibioterapie, vaccin) in cazul in care acestea sunt necesare.

Bibliografie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35273903/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6967018/


Citeste si despre:

Muscaturile de animale si intepaturile de insecte Prim ajutor in intepaturi de insecte Ingrijiri in cazul intepaturilor de insecte Intepaturile de insecte si paianjeni Intepatura de tantar, un adevarat pericol pentru sanatatea ta Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Pericolele intepaturilor de tantari. Boli pe care le pot transmite! Remedii alternative pentru intepaturile de albine Top 7 remedii eficiente in caz de intepaturi de albine Dr. Claudia Adriana Nicolae, ne vorbeste despre masuri de preventie si tratament in cazul alergiei la intepaturi De ce apar intepaturile in dreptul inimii