Anticonceptionalele – intrebari frecvente

Actualizat: 14 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

1)Ce sunt anticonceptionalele sau pilulele contraceptive?

Este poate prima intrebare care ar trebui gandita sau prima intrebare care ar trebui adresata medicului chiar daca exista deja notiuni generale despre acestea. Este mai corect ca de la bun inceput sa fie asimilate aceste informatii.

R : Pilulele contraceptive sunt mai intai de toate medicamente si nu intra in nici o alta categorie de produse, ci doar medicamente care sunt compozite hormonale, hormoni sexuali care se regasesc si in organismul uman. Acesti doi hormoni sunt estrogenul si progesteronul.

Administrati in mod exogen acestia vor impiedica secretia de hormoni sexuali de catre organismul uman si atunci vor opri ovulatia, iar in anumite cazuri pot impiedica chiar nidarea ovulului, adica fixarea acestuia in uter.

2) Cat de puternica este pilula contraceptiva?

Pilula contraceptiva in ciuda a ce se spune despre ea, are o eficienta reala de 95-97% deoarece trebuie luat in calcul si faptul ca anumite persoane, cel putin cele care se afla la inceputul unui astfel de tratament, vor avea tendinta sa nu le ia cu o regularitate stricta, adica sa mai omita sa le ia o zi, uneori chiar doua concomitent, fapt pentru care eficienta scade.

In cazul unei administrari corecte, eficienta acestor anticonceptionale impotriva unei sarcini nedorite poate sa creasca pana la 99% insa nici o pilula anticonceptionala chiar daca este administrata eficient nu poate garanta un procent de 100% pentru evitarea unei sarcini nedorite.

3) Exista mai multe tipuri de anticonceptionale?

Da, exista numeroase tipuri care pot varia in functie de excipientii suplimentari adaugati in aceste capsule (pilule) dar si in concentratiile diferite de substante de baza, de anticonceptional sau de hormon sexual.

Astfel ca acestea in functie de un raport intre estrogen (estradiol) si progesteron, au 3 categorii farmaceutice : cele care se afla la o valoare de sub 20 μg estradiol = micro, sub 30 μg mini sau 50 μg normo dozare. In functie de aceasta proportie a estrogenului / progesteron exista anticonceptionale monofazice, bifazice sau trifazice.

4) Ce inseamna anticonceptionalele monofazice, bifazice sau trifazice ?

In marea parte a pilulelor contraceptive folosite sau administrate acestea sunt monofazice. Aceasta inseamna ca o cantitate de estrogen si de progesteron este egala pe toata durata celor 21 de zile cand trebuie administrat, insa dupa aceasta perioada de 21 de zile trebuie realizata o pauza de 7 zile (momentum de pauza).

Pilula bifazica este similara celei monofazice in sensul in care este administrata tot 21 de zile cu o pauza de 7 zile, insa concentratia de estrogen si progesteron nu mai este echivalenta, ci cantitatea de progesteron este crescuta in capsulele ce trebuiesc administrate dupa ziua 7.

Evident ca femeia care ia aceste medicamente nu trebuie sa tina o evidenta la acestea ci aceasta diferenta de concentratie este crescuta treptat ulterior.
Pilula trifazica este una din cea mai dificil de administrat pilula in sensul in care concentratia sau raportul de estrogen si progesteron va varia pe parcursul celor 21 de zile de administrare deoarece se va subimparti in 3 categorii separate.

Pe baza ce se trece de la pilula monofazica la cea bifazica sau trifazica colorizarea pilulelor este diferita, pilulele sunt numerotate pentru a se evita orice confuzie, deoarece in cazul celor bi sau trifazice trebuie respectata ordinea de administrare a pilulelor.

5) Cat de repede sunt eficiente aceste anticonceptionale?

In mod normal chiar daca inceperea tratamentului cu anticonceptionale se va putea realiza in orice zi a saptamanii sau a lunii, trebuie optat pentru o perioada in care se poate usura aceasta tranzitie. Astfel ca eficienta impotriva unei sarcini nedorite va incepe intr-o perioada de 7 zile dupa inceperea tratamentului.

Desi in mod teoretic exista si posibilitatea de eficienta din prima zi de administrare, cel mai indicat este ca primele 7 zile sa se evite un contact sexual neprotejat (prin alte mijloace contraceptive) deoarece eficienta este crescanda.

Anticonceptionalele pot sa inceapa sa fie administrate din prima zi a ciclului menstrual (adica perioada de sangerare propriu-zisa), iar eficienta va incepe ulterior.

6) Am sarit peste o pilula, am uitat de o pilula?

In cazul in care aceasta sesizare a fost facuta imediat (adica in cateva ore pana la 24 de ore – 1 zi) luat pilula uitata cat mai repede in acest interval, urmand ca ulterior sa le continuati dar tot la un interval de 24 de ore.

Nu dublati pilula, adica nu administrati una dupa alta (in aceeasi zi) si pilula uitata si pe cea care era regulata la rand.
Niciodata nu trebuiesc administrate doua pilule concomitent, deoarece riscul de efecte secundare creste insa nu si eficienta anticonceptionalelor.

Nu combinati mai multe tipuri de anticonceptionale decat la indicatia medicului.

7) Care este eficienta anticonceptionalelor impotriva BTS?

Absolut zero. Anticonceptionalele nu protejeaza decat impotriva unei sarcini nedorite, din acest motiv in toate intrebarile anterioare era facuta precizarea eficienta impotriva unei sarcini nedorite, deoarece in cazul BTS (Bolilor cu Transmitere sexuala: gonoree, HIV, Sifilis, Hepatita, iar lista acestor boli este foarte lunga) eficienta nu exista deoarece nu interactioneaza nici cum cu aceste patologii, cele mai multe virale.

8) Am ramas insarcinata/am avut un contract neprotejat, pot sa iau pilula contraceptiva acum pentru a ma proteja de o sarcina nedorita?

Nu. Confuzia care se poate realiza este intre “pilula de a doua zi” si pilula contraceptiva. Aceasta inseamna ca in cazul unui contact sexual neprotejat si deciderea ca ulterior acestuia sa se inceapa un tratament cu anticonceptionale, acestea nu vor avea efect in a estompa sarcina nedorita ce se poate sa fi debutat anterior tratamentului.

Asadar anticonceptionalele nu sunt pilula de a doua zi, anumite anticonceptionale pot impiedica nidarea (adica fixarea ovulului fecundat) in uter, dar nu este neaparat sa aiba acest efect, in special daca nidarea a avut deja loc.

9) Ce se intampla cu ciclul menstrual in aceasta perioada?

In perioada in care sunt administrate anticonceptionalele, acestea ar trebui sa nu interfere prea mult cu ciclul menstrual de 28 de zile, in special din moment ce si ele sunt administrate 21 de zile cu 7 pauza.

Iar la o perioada de 3, 6 luni (in functie de recomandarea medicului ginecolog) ar trebui facuta o pauza totala (de minim 28 de zile) de administrarea anticonceptionalelor pentru a nu produce inhibitia totala de producere a hormonilor sexuali.

In timpul celor 21 de zile nu ar trebui sa exista sangerare, insa in perioada celor 7 zile de intrerupere a terapiei hormonale din anticonceptionale, menstra (sangerarea propriu-zisa ar trebui sa reapara in perioada celor 7 zile) si este posibil sa tina intre 3-5 zile. Chiar daca aceasta sangerare nu se opreste, tratamentul trebuie reluat dupa incheierea celor 28 de zile (daca aceasta este indicatia medicului).

Daca in locul celor 7 zile de pauza se reincepe urmatoarea folie (de 21) atunci practic perioada de pauza (in care trebuie sa aiba loc menstruatia – sangerarea) nu va mai aparea deloc, ci se va continua o perioada de absenta continua a menstruatiei.

10) Cum afecteaza anticonceptionalele fertilitatea?

Desi majoritatea prospectelor acestor medicamente mentioneaza ca efectele sunt nule sau minime, aceasta trebuie tinut cont ce inseamna minim. In primul rand, trebuie ca anticonceptionalele sa fie administrate totodata si corect si nu in dozaj prea mare sau intr-o perioada continua indelungata. Aceasta inseamna ca trebuiesc efectuate periodic pauze totale de administrare a acestor anticonceptionale.

Deoarece aceste anticonceptionale au o concentratie mare de hormoni care vor inhiba activitatea fizologica secretorie a organelor sexuale feminine, este posibil ca prin acest aport permanent exogen la un moment dat sa fie inhibata activitatea ovarelor intr-atat de mult incat sa nu isi mai poata relua activitatea in mod fiziologic imediat dupa oprirea anticonceptionalelor.

Exista o perioada de pana la 28 de zile (adica inca un ciclu menstrual complet) in care ciclul sa revina treptat dar neregulat cu mici sangerari sau cu alte simptome de instalare treptata.

11) Anticonceptionalele si alaptarea?

Desi nu exista un protocol clar in acest sens, este mai bine a fi evitata pilula contraceptiva in perioada alaptarii. In special deoarece in primele luni dupa nastere si mai ales in perioada in care femeia alapteaza, iar aceasta alaptare inseamna asigurarea cantitatii de lapte suficiente, adica a putea asigura prin alaptare 3-5 alaptari suficiente noului nascut, per 24 de ore.

In aceasta perioada de alaptare eficienta, organismul va asigura automat un minim de contraceptie, astfel incat nu este neaparat necesara adaugarea unor anticonceptionale farmaceutice. Insa trebuie tinut cont ca nici alaptarea in sine nu va conferi un procent de 100% de a nu ramane insarcinata in perioada alaptarii, insa in mai multe cazuri organismul uman va asigura protectia impotriva unei sarcini nedorite la fel sau sporite procentual celei facute prin medicatia cu anticonceptionale.

12) Exista si metode mai eficiente impotriva BTS, a preveni o sarcina nedorita si a conferi mai putine efecte secundare?

Da. Cea mai eficienta metoda de contraceptie si fara secundare este prezervativul, la care se adauga si metoda de evitare a contactului (abstinenta), insa din punct de vedere al metodelor de contraceptie prezervativul nu are efecte secundare deoarece nu interactioneaza cu mecanismele intrinseci, cu hormonii sau sistemul metabolic al acestora.

Prezervativul in plus, este singura metoda care asigura o protectie de 99% (tot 99% este si in cazul sistarii unei sarcini nedorite, deoarece acel procent de 1% este dat de posibilitatea ca prezervativul sa se rupa, sa se fisureze si astfel sa permita patrunderea prin aceasta fisura a lichidului seminal/vaginal sau totodata cu acesta si a virusilor). Impotriva Bolilor cu transmitere sexuala, fiind asadar singura metoda ce asigura protectie.

Mai exista si alte metode contraceptive precum: steriletul, diafragma sau cremele cu continut de spermicid, insa nici una din acestea nu confera protectie impotriva BTS.

13) Pot sa iau anticonceptionalele si singura sau imi e necesar un consult?

Toate anticonceptionalele ar trebui administrate doar dupa un consult in prealabil al unui medic ginecolog care trebuie sa realizeze o anamneza amanuntita la care se adauga si posibilitatea efectuarii unor analize suplimentare in prealabil, adica a unor analize hormonale sau metabolice pentru a analiza cum vor fi influentate de catre administrarea anticonceptionalelor.

Asadar, administrarea anticonceptionalelor fara discutia cu un medic in prealabil, este cel mai probabil insotita de o administrare incorecta sau ineficienta care poate cauza tocmai absenta protectiei de o sarcina nedorita, poate cauza o imbolnavire cu BTS, deoarece nu se cunosc in totalitate efectele si eficientele acestor patologii si totodata riscul efectelor secundare datorate anticonceptionalelor.


Citeste si despre:

Cauzele aparitiei durerilor de sani Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv Identificarea si evitarea factorilor declansatori ai migrenei Alaptarea Fenomenul Raynaud Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Alergiile solare Probleme ale cavitatii bucale Boala inflamatorie pelvina Amenoreea sau lipsa menstruatiei Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor
Cere sfatul medicului ×