Anticonceptionalele - risc vs beneficii

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este contraceptia?


Contraceptia este modul prin care se incearca prevenirea formarii unui embrion care duce la sarcina. Metodele prin care se poate realiza acest lucru pot functiona in mai multe feluri diferite:

1. Prevenirea spermei de a ajunge la ovul. Aici putem include prezervativele si diafragmele.

Metodele de bariera, cum ar fi prezervativele, sunt o forma de contraceptie care ajuta la protejarea atat impotriva infectiilor cu transmitere sexuala (ITS), cat si impotriva sarcinii.

2. Impiedicarea ovarelor sa elibereze ovule care ar putea fi fertilizate. Amintim aici pilule contraceptive, plasturi, inele vaginale si pilule contraceptive de urgenta.

3. DIU, dispozitive care sunt implantate in uter. Acestea pot fi tinute pe loc mai multi ani.

4. Sterilizarea, care impiedica permanent o femeie sa ramana insarcinata sau un barbat sa mai poata procrea.

Alegerea metodei de contraceptie ar trebui sa depinda de mai multi factori cum ar fi sanatatea dumneavoastra, frecventa activitatii sexuale, numarul partenerilor sexuali si dorinta de a avea copii in viitor. Medicul dumneavoastra ginecolog va poate ajuta sa selectati cea mai buna forma de contraceptie, care sa se potriveasca nevoilor personale.

Metode de contraceptie

Atunci cand alegeti metoda de contraceptie potrivita pentru dumneavoastra, este important sa aveti informatii exacte si sa vorbiti deschis despre optiunile pe care le preferati, cu partenerul. De asemenea, este important sa luati in calcul cat de bine functioneaza si cat de usor de utilizat este fiecare metoda, posibilele efecte secundare si cat costa.

Metoda pe care o alegeti va depinde de o serie de factori, cum ar fi starea generala de sanatate, stilul de viata si relatiile, riscul de a avea o infectie cu transmitere sexuala (ITS) si cat de important este pentru dumneavoastra sa nu ramaneti gravida.

Unele metode necesita mai mult efort decat altele. Va trebui sa va ganditi la ce optiune vi se potriveste cel mai bine.

1. Prezervativul

Prezervativul este singura forma de contraceptie care protejeaza si impotriva majoritatii ITS si previne si sarcina. Aceasta metoda de contraceptie poate fi utilizata la fiecare act sexual, nu contine hormoni si poate fi folosit cu usurinta, fiind disponibile modele atat pentru barbati cat si pentru femei.

2. Pilula contraceptiva orala

Este un mic comprimat care trebuie luat o data pe zi. Exista cateva tipuri diferite de pastile din care sa alegeti, asa ca impreuna cu medicul dumneavoastra trebuie sa gasiti varianta care vi se potriveste cel mai bine. Pilula combinata contine estrogen si progesteron, iar a doua varianta este reprezentata de contraceptivele care contin un singur hormon, progesteronul. Anticonceptionalele orale pot avea multe beneficii, dar este necesar sa va amintiti sa le luati zilnic si la ore apropiate.

3. Dispozitiv intrauterin (DIU)

Acest dispozitiv mic, in forma de T, este fabricat dintr-un material care contine progesteron sau din plastic si cupru si este montat in uterul unei femei de catre un medic ginecolog. Este o metoda contraceptiva cu actiune indelungata si reversibila. Acesta poate ramane pe loc timp de 3 pana la 10 ani, in functie de tip.
Unele DIU contin hormoni care sunt eliberati treptat pentru a preveni sarcina.

4. Implantul contraceptiv

In aceasta metoda, o tija mica si flexibila este plasata sub piele in bratul superior al unei femei, eliberand o forma de progesteron. Hormonul opreste eliberarea ovulului de catre ovar si ingroasa mucusul cervical, ceea ce face dificila patrunderea spermatozoizilor in uter. Implantul necesita o mica interventie prin care este introdus sub piele, sub efectul unui anestezic local. De asemenea, acesta trebuie inlocuit dupa trei ani.

5. Injectia contraceptiva

Injectia contine o versiune sintetica a progesteronului. Este administrata in fese sau in bratul superior al femeii si, pentru urmatoarele 12 saptamani, hormonul este eliberat incet in fluxul sanguin.

6. Pilula de contraceptie de urgenta (pilula „de a doua zi”)

Pilula contraceptiva de urgenta poate fi utilizata pentru a preveni sarcina dupa un act sexual neprotejat, daca un prezervativ s-a rupt in timpul actului sau daca o femeie a fost agresata sexual.
Desi uneori este numita „pilula de a doua zi”, de fapt poate fi eficienta pana la cinci zile dupa actul sexual neprotejat. Cu cat este luata mai devreme, cu atat este mai eficienta; atunci cand este luata in primele trei zile dupa sex, previne aproximativ 85% din sarcinile posibile.
Aceasta pastila contine doze speciale de hormoni feminini. Orice femeie poate lua pilula contraceptiva de urgenta, chiar si cele care nu pot lua alte pastile contraceptive orale.

7. Inelul contraceptiv

Aceasta metoda consta dintr-un inel din plastic flexibil care elibereaza in mod constant hormoni, care este plasat in vagin de catre femeie. Ramane pe loc timp de trei saptamani, apoi trebuie indepartat, o saptamana se face pauza, apoi puteti sa o luati de la capat cu altul. Inelul elibereaza hormonii estrogen si progesteron. Sunt aceiasi hormoni utilizati in pilula contraceptiva orala combinata, dar intr-o doza mai mica.

8. Diafragma

Diafragma este sub forma unei mici cupole din silicon moale, plasata in interiorul vaginului cu scopul de a opri patrunderea spermei in uter. Formeaza o bariera fizica intre spermatozoizii barbatului si ovulul femeii, ca un prezervativ.
Diafragma trebuie sa ramana pe loc cel putin sase ore dupa sex. Dupa sase - dar nu mai mult de 24 de ore dupa sex - trebuie scoasa si curatata.

9. Sterilizarea

Sterilizarea este procesul de eliminare completa a capacitatii organismului de a se reproduce prin interventii chirurgicale deschise sau minim invazive. Este o metoda permanenta de contraceptie, potrivita pentru persoanele care sunt sigure ca nu doresc niciodata copii sau nu vor mai multi decat au. Sterilizarea este disponibila atat pentru femei, cat si pentru barbati si se efectueaza in spital sub anestezie generala.

Contraceptivele orale

Pastilele contraceptive, numite si anticonceptionale orale, sunt medicamente pe care le iau femeile pentru a preveni aparitia unei sarcini. Acestea reprezinta o metoda eficienta in ceea ce priveste contraceptia.

Care sunt tipurile de pilule contraceptive?

1. Pastile combinate

Pastilele combinate contin forme sintetice ale hormonilor estrogen si progesteron. Pe perioada unui ciclu menstrual, se iau 28 de pastile, dintre care majoritatea contin hormoni si sunt active, iar restul de pilulele ramase sunt inactive, ceea ce inseamna ca nu contin hormoni.

Exista mai multe tipuri de pilule combinate:

- Pastile monofazice: Acestea sunt folosite in cicluri de o luna si fiecare pastila activa va ofera aceeasi doza de hormon. In ultima saptamana a ciclului, se iau pastile inactive, iar in aceasta perioada apare si menstruatia.
- Pastile multifazice: acestea sunt utilizate in cicluri de o luna si asigura diferite niveluri de hormoni pe durata ciclului. in ultima saptamana a ciclului, la fel ca la cele monofazice, se administreaza cele inactive, cand va aparea si menstruatia.
- Pastile cu ciclu prelungit: acestea sunt de obicei utilizate in cicluri de 13 saptamani. In primele 12 saptamani se iau pastilele active, iar in ultima saptamana a ciclului, cele inactive pentru a avea menstruatie. Drept urmare, cu aceasta metoda veti avea menstruatie doar de 3-4 ori pe an.

2. Pastile numai cu progesteron

Pilulele numai cu progesteron contin doar acest hormon, fara estrogen. Acest tip de contraceptive poate fi o alegere buna pentru femeile care nu pot lua estrogen din motive de sanatate sau din alte motive. Pe durata intregului ciclu menstrual, aceste anticonceptionale sunt active, neexistand pastile inactive ca la cele combinate. Deoarece efectul acestei terapii este de a inhiba eliberarea ovulelor din ovare, perioada in care va aparea menstruatia este incerta.

Alegerea unui tip de pilula contraceptiva

Nu orice tip de contraceptive orale este potrivit pentru fiecare femeie. Discutati cu medicul despre optiunea care ar functiona cel mai bine pentru dumneavoastra. Printre factorii care va pot influenta decizia amintim:
- simptomele menstruale
- alaptarea
- sanatatea dumneavoastra cardiovasculara
- alte afectiuni cronice pe care le-ati putea avea
- alte medicamente pe care le luati.

Cum functioneaza pastilele anticonceptionale?

Pastilele combinate actioneaza in doua moduri. In primul rand, acestea impiedica ovulatia. Aceasta inseamna ca ovarele nu vor mai elibera un ovul in fiecare luna. In al doilea rand, aceste pastile determina organismul sa ingroase mucoasa canalului cervical. Acest mucus, in mod normal, este fluid in colului uterin, ceea ce ajuta sperma sa se deplaseze catre uter, astfel incat sa poata fertiliza un ovul. Mucusul ingrosat impiedica spermatozoizii sa avanseze catre uter.

Pastilele numai cu progesteron functioneaza putin diferit. In principal, si ele actioneaza prin ingrosarea mucusului cervical, insa in plus, acestea subtiaza si endometrul. Endometrul este mucoasa uterina in care un ovul se implanteaza dupa fertilizare. Daca acest strat care captuseste cavitatea uterina este mai subtire, sansele de implantare ale unui produs de conceptie sunt reduse, in consecinta, sarcina nu poate evolua. In plus, contraceptivele cu progesteron pot inhiba si ele ovulatia.

Cat de eficiente sunt pastilele anticonceptionale?

Daca sunt luate corect, pilulele contraceptive sunt foarte eficiente in prevenirea sarcinii. Potrivit CDC( Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor), atat pilula combinata, cat si pilula numai cu progesteron au 9% rata de esec, daca sunt utilizate corect, conform prescriptiei medicale. Acest lucru inseamna ca din 100 de femei care utilizeaza anticonceptionale orale, 9 ar avea sansa de a ramane insarcinate.

Pentru a fi pe deplin eficiente, pastilele cu progesteron trebuie luate in aceeasi perioada de timp fie de trei ore in fiecare zi, fie la 12 ore.

In ceea ce priveste anticonceptionalele combinate, exista mai multa flexibilitate. Ideal este sa le luati zilnic la aceeasi ora, insa exista o fereastra de maximum 12 ore in care puteti intarzia, fara ca efectul sa se piarda sau sa fie necesara o alta metoda de protectie pana ce devin iar active.

Ce se intampla daca ai uitat sa iei o pastila?

Daca omiteti o pastila sau mai multe, sau incepeti o noua cutie mai tarziu, acest lucru poate face ca pilula sa fie mai putin eficienta in prevenirea sarcinii.

Ce trebuie sa faceti atunci cand uitati sa va luati pilula depinde de felul anticonceptionalelor utilizate (pilula combinata cu estrogen si progesteron sau pastila numai cu progesteron) si de numarul pastilelor pe care le-ati ratat. Prospectul informativ care vine impreuna cu pastilele dumneavoastra contraceptive ar trebui sa includa instructiuni specifice despre ce trebuie sa faceti daca ati uitat sa va luati doza zilnica. Daca nu il mai aveti adresati-va medicului ginecolog.

Care sunt beneficiile pilulelor contraceptive?

Anticonceptionalele orale au o serie de avantaje:

- Va protejeaza 24/7. Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la contraceptie pe durata administrarii pilulelor.
- Sunt eficiente. Acestea protejeaza impotriva sarcinii mai bine decat majoritatea celorlalte optiuni de contraceptie.
- Contribuie la reglarea ciclului menstrual. Acest lucru poate fi util pentru femeile cu menstruatii neregulate sau dificile.
- Efectele sunt reversibile. Aceasta inseamna ca atunci cand incetati sa le luati, ciclul dumneavoastra menstrual va reveni la normal si puteti ramane gravida mai tarziu.

Cele de mai sus sunt beneficii general valabile in ceea ce priveste anticonceptionalele. Insa exista si beneficii in functie de tipul de pastila.

Pastilele combinate pot oferi, in plus, o anumita protectie impotriva:
- acneei
- unei sarcini ectopice - o sarcina care apare in afara uterului, in special in trompele uterine
- subtierii oaselor
- cancerului endometrial si ovarian

Chiar daca utilizarea anticonceptionalelor poate creste riscul de aparitie al anumitor tipuri de cancer, exista studii care dovedesc ca pentru alte cateva tipuri de cancer, cum ar fi cele ovariene si uterine pot avea chiar efect protector. Studiile au descoperit ca exista o legatura intre durata de administrare a acestor pilule si gradul de protectie pe care il ofera femeilor care le folosesc. In plus, cercetatorii sunt in curs de investigare a teoriei ca pastilele anticonceptionale ar putea scadea sansa de a se dezvolta un cancer de colon sau de rect.
- Anemiei feriprive
- Cresterii parului nedorit

Pastilele numai cu progesteron au si alte beneficii, deoarece sunt o alternativa pentru femeile care:
- nu pot tolera terapia cu estrogeni
- sunt fumatoare
- au mai mult de 35 de ani
- au antecedente de cheaguri de sange
- doresc sa alapteze

Care sunt dezavantajele pastilelor anticonceptionale?

Pilulele contraceptive NU protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Pentru a va asigura ca sunteti protejata impotriva acestor boli, trebuie sa utilizati prezervativ pe langa anticonceptionalele orale.

De asemenea, trebuie sa va amintiti sa va luati pilula in fiecare zi si trebuie sa va asigurati ca aveti intotdeauna o cutie noua, inainte sa o terminati pe cea veche, pentru a nu face pauza cand aceasta se termina. Daca nu luati o pastila sau intarziati sa incepeti un nou pachet dupa finalizarea unui ciclu, riscul de sarcina creste.

Care sunt efectele adverse nedorite si riscurile administrarii anticonceptionalelor orale?

a) Sarcina neintentionata

Chiar daca anticonceptionalele sunt o metoda de contraceptie cu un grad mare de siguranta, exista o mica posibilitate sa ramaneti gravida. Acest lucru este valabil mai ales daca uitati sa luati o doza sau nu va administrati pastilele in mod regulat. Excesul de kilograme sau obezitatea va pot creste, de asemenea, riscul de sarcina.

b) Formarea de trombi (cheaguri de sange)

Pastilele contraceptive orale va pot creste riscul de a dezvolta cheaguri de sange in venele din membrele inferioare. Acesti trombi va pot pune viata in pericol daca parasesc venele din membrele inferioare si se deplaseaza in plamani. Riscul de formare a cheagurilor de sange este crescut mai mult la femeile fumatoare.

c) Modifica nivelurile de colesterol

Dupa cum am mentionat deja, exista diferite tipuri de pilule contraceptive. Unele sunt pastile combinate, cu estrogen si progesteron, in timp ce altele contin numai progesteron. Estrogenul poate modifica nivelurile de trigliceride si nivelul de colesterol total - cresterea colesterolului „bun” HDL si scaderea colesterolului „rau” LDL. Progesteronul in schimb poate determina scaderea colesterolului „bun” HDL si cresterea colesterolului „rau” LDL. Cu toate acestea, majoritatea femeilor, nu sunt influentate de aceste fluctuatii deoarece nu sunt atat de mari pentru a cauza o simptomatologie.

d) Migrenele

Anumite contraceptive orale pot declansa migrene, in special cele care contin estrogen. Daca va confruntati cu acestea, discutati cu medicul dumneavoastra despre alte variante de contraceptie.

e) Cresterea tensiunii arteriale

Utilizarea de pilule contraceptive poate creste riscul de hipertensiune arteriala. Acest risc poate fi mai mare daca aveti alte afectiuni, cum ar fi obezitatea, antecedente familiale de hipertensiune arteriala sau daca sunteti fumatoare. Daca luati anticonceptionale, medicul dumneavoastra va va monitoriza tensiunea arteriala. Daca aveti deja tensiune arteriala mare, discutati cu medicul dumneavoastra despre alte optiuni contraceptive.

f) Boala cardiovasculara

Femeile in varsta de 35 de ani sau mai mult, care fumeaza si iau pilule contraceptive, prezinta un risc crescut de a se confrunta cu un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Este posibil sa aveti un risc si mai mare daca aveti alti factori de risc (cum ar fi antecedente familiale de boli cardiovasculare, colesterol ridicat sau hipertensiune arteriala). Daca doriti sa luati pilule contraceptive, ar trebui mai intai sa renuntati la fumat, deoarece fumatul creste sansele de a dezvolta multe alte probleme de sanatate.

g) Dezvoltarea unei tumori maligne – cancer

Pilulele contraceptive utilizate timp de multi ani pot creste riscul de aparitie al anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin. De asemenea, cercetatorii inca investigheaza legatura dintre pastilele anticonceptionale si cancerul de san. Unele studii au constatat ca exista un risc crescut, in timp ce altele au ajuns la concluzia opusa. Potrivit Institutului National al Cancerului, pare sa existe o usoara crestere a riscului, dar acesta dispare dupa 10 ani de la oprirea pilulelor contraceptive. Este important sa ne amintim ca exista multi alti factori de risc pentru cancer. Daca aveti o predispozitie pentru aparitia cancerului la san (cum ar fi anumite tipuri de gene sau antecedente familiale) sau al altor tipuri de cancer, discutati cu medicul dumneavoastra despre cea mai buna optiune in ceea ce priveste contraceptia, care sa vi se potriveasca.

Concluzii

Exista multe optiuni de contraceptie in ziua de astazi, insa anticonceptionalele orale pot reprezenta una dintre cele mai bune variante. Cu toate acestea, pentru a lua cea mai buna decizie, adaptata la nevoile si stilul de viata personal, este nevoie sa tineti cont de multi factori. De aceea, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre toate avantajele si dezavantajele anticonceptionalelor si sa ii puneti toate intrebarile care va nelinistesc in legatura cu metodele de contraceptie.

Bibliografie:

https://medlineplus.gov/birthcontrol.html

https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/types-contraception-women-condoms-pill-iud-ring-implant-injection-diaphragm

https://www.healthline.com/health/birth-control-pills


Citeste si despre:

Liposuctia: riscuri si beneficii Epilarea cu laser - riscuri si beneficii Expunerea la soare: mit si adevar Contraceptivele injectabile Alaptarea Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Pilulele contraceptive Hipotiroidismul Cum va protejeaza probioticele sanatatea Cum se explica frumusetea si stralucirea femeilor in timpul sarcinii Indicatia tratamentului cu pilula contraceptiva
Cere sfatul medicului ×