Primele semne ale menopauzei asupra pielii: sfaturi si remedii

Actualizat: 22 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este menopauza


Menopauza marcheaza incheierea perioadei fertile din viata unei femei si vine la pachet cu o multime de schimbari, pe plan fizic si emotional.

Menopauza inseamna absenta timp de un an a menstrelor, iar primele semne apar natural, in jurul varstei de 40 de ani.

Se poate instala brusc, prin absenta mentstrelor dintr-o data, sau progresiv, prin menstre rare, la 2-3 luni sau chiar mai dese, la 2-3 saptamani.

Cum se manifesta perimenopauza

Perioada de premenopauza (perimenopauza), care precede instalarea menopauzei si in care pot aparea aceste tulburari ale ciclului menstrual, poate dura undeva intre 3 si 4 ani.

In timpul perimenopauzei, nivelul estrogenului creste si scade neregulat si, pe langa ciclurile menstruale care pot fi mai lungi sau mai scurte, poti experimenta simptome asemanatoare menopauzei, cum ar fi: bufeuri, tulburari de somn, afectiuni ale pielii sau uscaciune vaginala.

Odata ce au trecut 12 luni consecutive fara sa ai menstruatie, poti spune ca perioada perimenopauzei s-a incheiat si ca, oficial, ai intrat la menopauza.

Modificari ce preced menopauza

Perimenopauza: primele semne care iti arata ca urmeaza sa intri le menopauza

Inainte sa intri la menopauza, apar mai multe simptome, unele subtile, altele mai putin delicate, influentate de fluctuatiile hormonale.

Iata care sunt schimbarile si starile pe care le experimentezi in perimenopauza, adica in tranzitia catre menopauza:
- menstre neregulate;
- uscaciune vaginala, mai ales spre finalul perimenopauzei, cand scaderea nivelului de estrogen provoaca subtierea si uscarea tesutului vaginal;
- bufeuri si transpiratii. se estimeaza ca undeva intre 35% si 50% dintre femeile aflate la perimenopauza experimenteaza aceste valuri bruste de caldura;
- tulburari de dispozitie;
- sangerare uterina. mucoasa uterina se ingroasa din cauza scaderii nivelului de progesteron care regleaza grosimea endometrului si provoaca menstre abundente;
- infectii urinare;
- scaderea fertilitatii;
- tulburari de somn;
- libido scazut;
- probleme ale pielii, din cauza scaderii productiei de colagen.

Simptome

Odata ce perimenopauza se incheie, poti spune, oficial, ca ai intrat la menopauza, care nu inseamna doar bufeuri de caldura si absenta menstruatiei, ci se are efecte asupra intregului organism.

Iata la ce ar trebui sa te astepti in timpul menopauzei:

- modificari la nivelul mucoaselor: uscaciune vaginala, jena la contactul sexual, infectii urinare, pierderi involuntare de urina, uscarea musculaturii pelvine;

- modificari la nivelul pielii, parului si unghiilor. parul devine uscat, se rupe usor sau cade, unghiile sunt fragile, iar pielea isi pierde supletea, devenind uscata si aspra, cu mai multa nevoie de hidratare;

- ochi umflati in special dimineata, accentuarea cearcanelor sau pungilor de sub ochi;

- dureri articulare la nivelul mainilor si picioarelor, in special dimineata;

- schimbari de dispozitie, nervozitate, anxietate sau atitudine depresiva;

- tulburari de somn;

- bufeuri de caldura, care se pot repeta de cateva ori pe zi sau pe ora. uneori sunt asociate cu cresterea pulsului sau a tensiunii arteriale;

- oboseala, ameteli, dureri de cap, crampe musculare.

Schimbarile prin care trece pielea ta la menopauza

In perimenopauza, precum si la menopauza, pielea este afectata in mai multe moduri din cauza scaderii productiei de estrogen.

Aceasta scadere reduce sinteza de colagen si scade elasticitatea pielii, favorizand procesul de imbatranire, aparitia ridurilor si ”lasarea” pielii.

Pielea poate deveni uscata din cauza scaderii cantitatii de colagen si a uleiurilor naturale si pot aparea mancarimi pe orice zona a corpului, in special pe fata.

Aparitia acneei, eruptiile cutanate, pigmentarea pielii si formarea sau adancirea ridurilor sunt alte schimbari care se pot produce la nivelul pielii, in timpul menopauzei.

Cand vine vorba despre pielea sanatoasa, expertii laboratoarelor Vichy sunt mereu alaturi de femei, pe toata durata vietii acestora.

Menopauza, o etapa semnificativa a vietii femeilor, impreuna cu multiplele schimbari pe care le produce la nivelul pielii, a fost studiata intensiv de Laboratoarele Vichy.

La crearea Gamei Neovadiol, acum 20 ani, Vichy s-a evidentiat ca fiind primul brand in tratarea pielii lipsita de densitate, confort, luminozitate si prospetime.

Pentru prima data, un produs de ingrijire a pielii ar putea compensa impactul menopauzei asupra imbatranirii pielii pentru a reda confortul si increderea femeilor.

DHEA, hormon-cheie pentru o piele tanara!

DHEA sau dehidroepiandrosteron este cel mai abundent hormon steroid de la nivelul pielii. In timpul menopauzei, nivelul hormonilor scade si imbatranirea pielii este accelerata. In acest context, Vichy a identificat beneficiile DHEA, capabile sa actioneze asupra tuturor functiilor pielii tinere.

DHEA atinge productia maxima in jurul varstei de 25 de ani, iar in jurul varstei de 70, scade pana la 10% din valoarea sa maxima.

Aceasta pierdere a DHEA are multe consecinte in straturile pielii:

- pierderea lipidelor;

- scaderea sebumului din epiderm, care provoaca uscaciunea pielii;

- reducerea colagenului si elastinei din derm;

- descresterea masei de grasimi din hipoderm.

Rutina de ingrijire corecta a pielii la menopauza

Cum poti combate efectele menopauzei asupra pielii tale? O rutina corecta pentru ingrijirea tenului face minuni, insa este foarte important sa alegi produsele potrivite.

Gama Neovadiol Complex Substitutiv de la Vichy este destinata femeilor aflate la perimenopauza si menopauza si ajuta pielea sa isi recapete supletea, fermitatea si hidratarea! Cu ajutorul complexului substitutiv inovator, pielea este transformata treptat.

Produsele din Gama Neovadiol au ca principale ingrediente:
- apa vulcanica Vichy, care calmeaza pielea si regenereaza;
- pro-xylane, care reda densitatea pielii si o redefineste;
- hedione, care creste productia naturala de lipide si netezeste pielea, asigurandu-i confort si suplete;
- herpes, care ajuta la regenerarea celulara si limitarea uscaciunii;
- acid hialuronic, care hidrateaza, reumple, pastreaza apa in piele si o mentine densa;
- glicerina, care hidrateaza si ofera confort.

Pentru compensarea efectelor menopauzei asupra pielii, din trusa ta de ingrijire a pielii nu trebuie sa lipseasca:

1. Crema de zi pentru ten normal/mixt sau uscat

Neovadiol Complex Substitutiv, crema pentru tenul normal-mixt matur, la menopauza, este primul produs de ingrijire care compenseaza toate efectele menopauzei asupra pielii, pentru obtinerea unor proportii restructurate, piele mai densa si mai luminoasa.

Contine pro-xylane, herpes, hedione, acid hialuronic si glicerina, are o textura gel, care confera un efect imediat de prospetime. Se absoarbe imediat, iar tenul ramane catifelat si luminos.

2. Balsam nutritiv densificator

Magistral este o crema de fata ideala pentru femeile aflate in perioada de dupa instalarea menopauzei, care doresc sa lupte impotriva efectelor post-menopauza asupra tenului: pierdere severa a densitatii, piele slabita (subtiata), uscaciune severa.

Contine uleiuri esentiale cu rol de reconstructie a stratului lipidic al epidermei. Pielea este hranita si isi recapata supletea si confortul, devenind mai puternica.
Crema este destinata tenului uscat si se poate folosi dimineata si seara.

3. Crema de noapte densificatoare si de refacere a lipidelor

Magistral night este o crema de noapte densificatoare si de refacere a lipidelor. Contine o formula hranitoare cu acizi omega 3-6-9, care restructureaza si redensifica pielea, refacand imediat lipidele pielii si ajutand productia de lipide noaptea. Textura sa ultra-hranitoare penetreaza profund suprafata pielii uscate si redensifica structura pielii.

Reface cu pana la 100% lipidele pierdute de catre tenul la menopauza, eficacitatea sa fiind dovedita clinic pe pielea uscata in doar o luna:
- -74% reducerea pielii uscate;
- +44% piele mai supla;
- +68% textura pielii imbogatita.
Pielea isi recapata densitatea si se simte extrem de hranita si reconfortata.

4. Crema de noapte pentru tenul matur, la menopauza

Un alt produs de care vei avea nevoie la menopauza este Crema de Noapte Substitutive Complex-Night de la Vichy, care datorita texturii sale de racorire si tehnologiei aquakeep, actioneaza ca un rezervor de prospetime.

Contine proxy-lane, care combate efectele imbatranirii premature, hediona - cu actiune nutritiva, si glicerina, ingredient de origine naturala folosit pentru proprietatile sale hidratante.

Crema are un parfum placut, o textura non grasa si se absoarbe rapid in piele.

Se aplica seara, pe fata, barbie si gat, evitand zona ochilor. Se intinde cu miscari usoare, in sus, de la interior spre exterior, pana se absoarbe complet.

Asadar, la menopauza, acorda-i pielii tale toata ingrijirea de care are nevoie.

Alege produse potrivite tipului tau de ten si bucura-te in continuare de o piele supla, catifelata si radianta!

Acest articol face parte din campania: nici o pauza la menopauza, la initiativa Vichy.

Esti stapana pe lucrurile bune din viata ta. De ce ai lasa menopauza sa preia controlul acum?

Afla mai multe pe https://www.vichy.ro/vichy-mag/nicio-pauza-la-menopauza/vmag75699.aspx

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Infertilitatea cuplului Foliculul luteinizat nerupt - cauza a infertilitatii la femei Cauze emotionale ale infertilitatii Diagnosticul radio-imagistic in infertilitatea feminina Diagnosticul infertilitatii masculine Diabet si Sanatate Generala: Puterea Vindecatoare a Sucului de Soc Infertilitatea - sterilitatea Tratamentul infertilitatii masculine Infertilitatea masculina Cauze generale ale infertilitatii masculine Cauzele infertilitatii masculine