Impactul pe care varsta il are asupra fertilitatii

Actualizat: 15 Aprilie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca ati luat minunata decizie de a va intemeia o familie cu siguranta va intrebati cat timp va dura pana veti ramane insarcinata.

La barbati fertilitatea scade, de asemenea, odata cu inaintarea in varsta, mai ales dupa 40 de ani, dar nu in aceeasi masura precum se intampla la femei.

La fel ca multe alte femei, este posibil sa fi amanat decizia de a avea copii, iar acum va aflati in jurul varste de 30 de ani si va intrebati cat de fertile sunteti.

Stiti probabil ca fertilitatea atinge apogeul intre 20 si maxim 30 de ani. Cu toate acestea, daca vreti sa ramaneti insarcinate chiar si dupa aceasta varsta, veti dori probabil sa cunoasteti foarte bine modul in care fertilitatea va este afectata de varsta.

Puteti gasi incurajator faptul ca numarul femeilor care nasc dupa varsta de 30 de ani a crescut simtitor in ultimele decenii.

Este fertilitatea afectata de inaintarea in varsta?

Raspunsul este da. Fertilitatea incepe sa scada in cazul femeilor de la aproximativ 30 de ani, scazand si mai mult dupa varsta de 35 de ani. Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, se reduce probabilitatea acestora de a ramane insarcinate direct proportional cu cresterea infertilitatii.

Cele mai multe dintre femei vor fi capabile sa conceapa in mod natural si sa dea nastere unor copii sanatosi chiar daca raman insarcinate si dupa 35 de ani. Cu toate acestea, dupa aceasta varsta, incidenta infertilitatii este mai mare, la fel si frecventa problemelor prezente in timpul sarcina sau a avortului spontan. Pana la 40 de ani, doar doua din cinci femei care doresc sa aiba un copil reusesc sa ramana gravide.

Varsta medie la care femeile sunt fertilizate in vitro este in crestere. Acest lucru reflecta cresterea infertilitatii cauzate de inaintarea in varsta. Cu toate acestea, ratele de succes ale tratamentului in vitro la femeile de peste 40 de ani sunt mici si nu au crescut in mod simtitor nici in ultimul deceniu.

Din punct de vedere pur biologic, cel mai bine este sa incercati sa ramaneti insarcinate inainte de varsta de 35 de ani.

Barbatii pot ramane fertili mult mai mult decat femeile. Chiar daca fertilitatea masculina scade odata cu varsta, procesul tinde sa se intample treptat in randul persoanelor de sex masculin. In timp ce multi barbati sunt inca ferttili si dupa varsta de 50 de ani, tulburarile legate de lichidul seminal creste odata cu varsta. Declinul fertilitatii masculine este mai lent la barbati decat la femei. Totusi, acest declin al fertilitatii masculine poate afecta starea de sanatate a viitorilor copii, daca acestia vor incerca sa conceapa dupa varsta de 40-45 de ani.

Exista un alt punct de vedere important care trebuie luat in considerare daca doriti sa aveti copii dupa varsta de 35 de ani sansele de a avea o sarcina multipla sunt mult mai mari. De fapt, cu cat sunteti mai in varsta, cu atat este mai probabil sa concepeti gemeni non-identici. Oamenii de stiinta sustin ca dupa varsta de 30 de ani organismul produce o cantitate mai mare din hormonul care incurajeaza ovulatia. Este vorba despre hormonul foliculostimulant.

Corpul dvs. va produce o cantitate mai mare de hormoni foliculostimulanti, deoarece dupa varsta de 35 de ani exista tot mai putine ovule viabile ramase in ovare. Aceasta supraproductie de hormoni foliculostimulanti poate determina maturarea mai multor foliculi si astfel, eliberarea mai multor ovule. Rezultatul va fi mai mult de un ovul fertilizat si mai mult de un copil.

Desigur, ati putea fi incantate de perspectiva de a concepe gemeni. Pentru unele femei, o sarcina multipla este ca un vis implinit o familie de vis intr-o singura sarcina. Cu toate acestea, o sarcina multipla are nevoie de ingrijire suplimentara, iar pentru doi copii de aceeasi varsta in loc de unul singur este nevoie de mai multe resurse materiale si emotionale.

Va dura mai mult sa concepeti daca inaintati in varsta

Probabilitatea de a concepe rapid depinde in mod semnificativ de varsta la care va aflati. Femeile sunt mai fertile intre 20 si 24 de ani. Este cu siguranta posibil sa dureze mult mai mult pana cand o femeie ramane insarcinata, daca aceasta are intre 30 si 40 de ani.

In cazul celor mai multe cupluri (pana la 85%) sarcina apare in aproximativ un an, in cazul in care nu utilizeaza metode de contraceptie si intretin contacte sexuale neprotejate, in perioada fertila, cu regularitate. Frecventa contactului sexual la 2-3 zile in perioada de ovulatie ofera cea mai buna sansa de a concepe.

Aproximativ jumatate dintre femeile care nu raman insarcinate in decursul primului an, vor concepe in urmatorul an. Pentru mai putin de un procent dintre femeile care incearca sa ramana insarcinate va fi nevoie de inca un an de incercari.

Daca aveti peste 35 de ani si aveti parte de teste de sarcina evazive este important sa cereti ajutor mai devreme, decat mai tarziu. Programati-va la medicul de familie daca sarcina nu apare in decurs de sase luni (daca respectati toate premizele conceptiei - contact sexual regulat, respectarea perioadei de ovulatie si evitarea metodelor de contraceptie).

De ce fertilitatea scade atat de rapid

Cele mai frecvente doua cauze ale infertilitatii la femei sunt problemele de ovulatie si blocajele trompelor uterine, ca urmare a unor infectii. Problemele de ovulatie pot aparea pe masura ce inaintati in varsta, deoarece
- femeile au mai putine ovule care pot fi fecundate, ceea ce face mai dificil posibilitatea de a concepe. Numarul ovulelor din rezerva ovariana scade odata cu inaintarea in varsta. Testele speciale pot sa releve doar cantitatea de ovule, nu si calitatea acestora.
- unele femei intra la menopauza mai devreme decat in mod normal si in cazul lore ovulatia se opreste inainte de a atinge varsta de 40 de ani.
- ciclurile menstruale devin neregulate. Pe masura ce se apropie varsta de menopauza, ciclurile menstruale scad in frecventa, iar ovulatia devine din ce in ce mai neregulata.

Blocajele trompelor uterine pot fi cauzate de infectii sau alte conditii medicale. Deci, indiferent de varsta dvs., daca incercati sa concepeti, va trebui sa aveti mai multa grija de sanatatea dvs. generala si nu doar de sanatatea aparatului reproducator.

Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, este mai probabil ca acestea sa fie expuse la conditii medicale care nu au fost tratate corespunzator. O infectie netratata cu chlamydia se poate dezvolta in boala inflamatorie pelvina, blocand trompele uterine. Acest lucru ar putea creste riscul de infertilitate sau sarcina extrauterina.


Citeste si despre:

7 lucruri pe care sa nu le spuneti niciodata unei persoane infertile Circumcis sau necircumcis? Care sunt diferentele? Ce trebuie sa stiti despre suplimentele pentru fertilitate? 11 factori neobisnuiti care cauzeaza tulburari menstruale Tratamentele pentru infertilitatea masculina Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Limfomul non-Hodgkin Infertilitatea - sterilitatea Cancerul ovarian Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Infertilitatea masculina - metode terapeutice