Screeningul neonatal – O sansa la viata!

Publicat: 22 Iunie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conform UNICEF, Romania se situeaza pe locul 3 in Europa la rata mortalitatii infantile (13 decese / 1.000 nasteri in 2007), dupa Ucraina si Moldova, la egalitate cu Albania. Numarul deceselor pediatrice pe grupe de varsta demonstreaza ca decesele copiilor sub 1 an sunt duble fata de orice alta grupa de varsta. Institutul National de Statistica precizeaza ca una din primele trei cauze de deces la copiii sub 1 an este legata de bolile genetice, unele dintre ele putand fi depistate prin screening neonatal.

In romania, anual, se nasc in jur de 20 copii cu o boala genetica grava: fenilcetonurie. Dintre ei, jumatate mor fara drept de apel. Si inca 1/3 sufera din punct de vedere neurologic. Restul se dezvolta normal in anumite conditii. Cel mai important criteriu de supravietuire fiind dieta alimentara.

Dieta alimentara a fost unul dintre subiectele primei conferinte nationala de screening neonatal care a avut loc la Bucuresti - “Screening-ul neonatal – O sansa la viata”. Evenimentul a fost totodata si prima intalnire prin care medici geneticieni, neonatologi si pediatri din Romania si din strainatate au tras un semnal de alarma asupra bolilor genetice care ne ameninta bebelusii.

In Romania, doar 33% dintre nou nascuti sunt testati pentru boli genetice. Doar 2 la numar: fenilcetonuria si hipotiroidismul congenital, pe cand in Austria se realizeaza teste bebelusilor pentru 29 de boli, iar in America pentru 44. Testarea consta in recoltarea catorva picaturi de sange din calcai pe o hartie de filtru in primele 48-72 ore de viata si trimiterea acestor probe catre un laborator specializat.

Evenimentul “Screening-ul neonatal - o sansa la viata” a subliniat obligativitatea testarii nou-nascutilor in maternitate, in vederea descoperirii unor boli metabolice si genetice grave, dar totusi tratabile inainte de a fi prea tarziu.

“Bolile metabolice pot sa nu se manifeste de la nastere si o mica intarziere in stabilirea diagnosticului poate determina aparitia unor leziuni ireversibile. Din pacate, toate aceste boli au mecanism genetic si exista riscul reaparitiei lor la sarcinile ulterioare. Dieta are un rol esential in influentarea evolutiei bolii”, spune dr. Paula Avram, initiatoarea si coordonatorea evenimentului.

“Toti copiii diagnosticati tarziu de fenilcentonurie – chiar mai tarziu de 3-4 luni de viata – sunt oligofreni, retardati. Sunt niste legume. Pentru ca viata lor depinde de o dieta fara proteine”, spune d-na Cordea, presedinta Asociatei “PKU – Life Romania” si mama Roxanei, o fetita diagnositicata la timp cu fenilcetonurie. “Pentru ca acesti copii sa se dezvolte normal, ei au nevoie de strictete si de un substitut proteic – o cutie costa 112 euro si ai nevoie de cel putin 4 cutii pe luna. La care se adauga inlocuitor de oua, de paste, de orez, pe care esti nevoit sa le aduci sin strainatate”, adauga dr. Avram.


Citeste si despre:

Detectarea precoce a fibrozei chistice Cum afecteaza copilul fenomenul bullying? Bullying in scoli - efecte asupra copilului, la ce trebuie sa fie atenti parintii, ce este de facut? Care sunt consecintele bullying-ului din copilarie asupra sanatatii adultului Adaptarea copiilor la reintoarcerea in scoala Impulsivitatea in cazul copiilor Boli frecvente ale copiilor la inceputul scolii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Metodologia privind trimiterea copiilor care beneficiaza de o masura de protectie speciala la tratament medical in strainatate E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor Efectul desenelor animate asupra copiilor Obezitatea la copii si sportul Influenta problemelor psihice ale parintilor asupra copiilor Divortul si stresul la copii Efectele divortului asupra copiilor