Biopsia aspirativa cu ac fin

Actualizat: 28 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati si alte informatii


Ce este biopsia aspirativa cu ac fin?

Aspiratia cu ac fin e o metoda de a colecta celule din tesutul mamar (biopsia sanului), ficat (biopsie hepatica), cavitate bucala (gura), ganglioni limfatici, organe genitale, tract respirator sau tiroida pentru a cauta semne de cancer, infectie sau alte maladii. Un specialist introduce un ac fin intr-un nodul si extrage o mostra de celule sau de fluid. Materialul e apoi examinat la microscop.
Aspiratia cu ac fin poate fi singurul test care poate preciza natura canceroasa a unui nodul; totusi in unele cazuri se pot folosi si alte tehnici, cum ar fi biopsia cu prelevare de tesut sau biopsia chirurgicala. In prelevarea de tesut, medicul introduce un ac mai gros decat cel pentru biopsia aspirativa cu ac fin, cu anestezierea in prealabil a zonei biopsiate. Se extrage astfel o sectiune de tesut si nu doar cateva celule. Intr-o biopsie chirurgicala, medicul foloseste un bisturiu pentru a indeparta o mostra de tesut.

Mod de efectuare


Medicul va sterge cu alcool sau cu betadina. In unele cazuri se poate face o anestezie locala injectabila pentru a amorti pielea din zona respectiva. Medicul va fixa nodulul cu o mana si va introduce un ac fin atasat unei seringi in nodul. De asemenea, medicul poate misca acul in mai multe directii pentru a se asigura ca va extrage destul fluid sau o cantitate suficienta de celule pentru examenul microscopic. Apoi va aspira in seringa fluidul sau celulele. Procedura dureaza de la cateva secunde la cateva minute.
Daca medicul nu poate simti cu usurinta nodulul, se poate face un test imagistic, cum ar fi CT sau ecografie, pentru a vedea unde va introduce acul. In acest caz, radiologul poate fi medicul care va efectua aspiratia.
Daca nodulul e un chist, fluidul e indepartat, iar nodulul va disparea.

Cum sunt receptate testele de pacient?


Daca se injecteaza un anestezic local, se poate simti o mica intepatura la locul unde se injecteaza anestezicul. Pacientul poate sa simta si o usoara presiune cand e introdus acul de biopsie. Gradul de disconfort resimtit va depinde de cat de multa durere simte pacientul de la ace, partea corpului in care se face biopsia si priceperea medicului specialist.
Locul in care se efectueaza biopsia aspirativa cu ac fin poate fi dureros cateva zile si se poate forma o vanataie.


Ce se intampla dupa aceea?

Medicul specialist va aplica o oarecare presiune la locul biopsiei pentru a preveni sangerarea si va pune si un bandaj adeziv deasupra locului punctiei. Medicul poate recomanda administrarea unui antialgic usor, daca pacientul simte vreo durere cand ajunge acasa. Zona trebuie pastrata uscata pentru 24 de ore.
Medicul trebuie contactat daca apar sangerari, roseata, cresterea in volum sau febra mai mare de 38 de grade Celsius in zilele imediat urmatoare.


Citeste si despre:

Biopsia Biopsia cutanata: informatii utile Biopsia sanului Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna Limfomul Hodgkin Fibroadenoamele mamare Inflamatia ganglionilor limfatici Ce este testosteronul si care sunt rolurile acestuia in organism? Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Totul despre mamografie Fibroadenomul mamar - evolutie si complicatii Gusa micronodulara la copii si adulti Cancerul osos Nodulul pulmonar solitar Informatii esentiale despre biopsia hepatica Informatii utile despre biopsia polipilor nazali