Te apleci si ai dificultati de respiratie? Descopera ce este bendopneea si ce afectiuni poate indica

Actualizat: 09 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este bendopneea


Bendopneea reprezinta dispneea (lipsa de aer) ce apare la 30 de secunde dupa ce va aplecati inainte si in jos, ca si cum v-ati lega la sireturi. Aceasta apare in principal in randul pacientilor cu insuficienta cardiaca, ca si un semn de agravare, insa in ultimii ani s-a dovedit ca facand parte din tabloul clinic a mai multor patologii.

Aproape intotdeauna insa bendopneea este asociata cu afectiuni serioase ce tind sa aiba un prognostic nefavorabil. Astfel este intotdeauna important sa identificam si sa tratam cauza de fond, nu doar sa amelioram simptomul prezent.

Semne si simptome

Dispneea sau lipsa de aer in momentul aplecarii este singurul simptom al bendopneei. Bendopneea se asociaza insa aproape intotdeauna si cu alte semne si simptome in functie de patologia de fond.

Bendopneea apare in urma unei cresteri de presiune in abdomen si cutia toracica, in momentul in care pacientii cu insuficienta cardiaca (sau alte afectiuni similare) se apleaca. Uneori presiunea creste atat de mult incat pot aparea senzatia de sufocare si asfixie.

Semnele si simptomele comune in randul pacientilor ce au si bendopnee includ:

• Ortopnee: dispnee atunci cand pacientul se intinde pe spate
• Dispnee paroxistica nocturna, o lipsa de aer brusca si intensa ce trezeste pacientul din somn
Dispnee de efort, ce apare in timpul efortului fizic
• Edeme periferice cu tumefierea gambelor, cel mai frecvent
• Sincopa: pierderea de scurta durata a starii de constienta
• Senzatie de plenitudine abdominala
• Oligurie (urinat mai putin)
• Presiune venoasa jugulara crescuta, evidentiata prin dilatarea venelor vizibile in partea laterala a gatului
• Marirea camerelor cardiace

Toate acestea sunt in mod clasic semne si simptome asociate cu insuficienta cardiaca avansata. Bendopneea apare in pana la 50% dintre pacientii cu insuficienta cardiaca decompensata.

Cauze

Bendopneea apare ca si consecinta a incapacitatii inimii de a compensa modificarile de lichid si presiune, dintre cavitatea toracica si abdomen. Aceste modificari apar la toti oamenii atunci cand se apleaca, insa pacientii sanatosi nu simt diferenta datorita inimii care functioneaza la capacitate maxima.

Atat aplecarea, cat si ridicarea, influenteaza modul in care camerele cardiace (atriile si ventriculii) se umplu si se golesc de sange. Acest lucru afecteaza ulterior cantitatea de sange ce ajunge/pleaca de la plamani si implicit calitatea respiratiei.

Cercetariile in ceea ce priveste cauzele bendopneei sunt inca in desfasurare, studii recente demonstrand legaturi intre acest semn si fibrilatie atriala, diabet zaharat si hipertensiune arteriala.

Patologiile ce evolueaza cel mai frecvent cu bendopnee includ:

1. Insuficienta cardiaca si retentia hidro-salina

Pacientii cu insuficienta cardiaca au de cele mai multe ori retentie hidro-salina, din cauza dezechilibrului dintre functia cardiaca si cea renala. Acesti pacienti vor avea edeme si colectii lichidiene in diferite teritorii, bendopneea fiind o consecinta a edemului pulmonar (acumulare de lichid in tesutul pulmonar).

2. Obezitate de tip abdominal

Bendopneea apare frecvent in randul pacientilor cu obezitate abdominala, acei pacienti cu un exces de tesut adipos in jurul abdomenului si implicit cu circumferinta abdominala crescuta. Exista persoane cu aceasta problema insa cu o greutate corporala normala si IMC aflat in limitele normale. Astfel in special circumferinta abdominala crescuta este legata de bendopnee, nu neaparat IMC-ul sau greutatea totala. Circumferinta abdominala normala este de pana la 80 cm la femei si 94 cm la barbati.

3. Patologii pulmonare

Cateva afectiuni pulmonare sau de tract respirator inferior pot fi asociate cu bendopnee:

Fibroza pulmonara, o afectiune in care tesutul pulmonar se cicatrizeaza. Intreaga capacitate respiratorie este limitata la acesti pacienti, iar aplecarea va inrautati dispneea

• Hipertensiunea arteriala pulmonara: o treime dintre pacientii cu presiune crescuta in artera pulmonara vor dezvolta bendopnee pe masura ce functia respiratorie se inrautateste

Apnee obstructiva de somn: o afectiune ce induce mici perioade de lipsa de respiratie in timpul somnului, apneea de somn este frecvent asociata si cu bendopneea

Metode de diagnostic

Metodele de diagnostic vizeaza in primul rand cauza de fond a bendopneei. Bendopneea este de regula relatata cu usurinta de catre pacient si poate fi pusa in evidenta rugand pacientul sa se aplece pana la podea, cum ar face de obicei.

Este important insa de mentionat ca daca va aplecati si experimentati lipsa de aer, nu inseamna automat ca aveti insuficienta cardiaca sau alta patologie mentionata anterior. Bendopneea aparuta frecvent este cu siguranta un motiv de a merge la un consult medical.

Optiuni de tratament

De vreme ce bendopneea este un simptom al insuficientei cardiace sau al altor afectiuni, tratamentul se instaureaza pe baza afectiunii de fond si a severitatii acesteia.

Tratamentul insuficientei cardiace cuprinde cateva clase de medicamente si in unele cazuri, daca este nevoie, dispozitie implantabile pentru controlul frecventei. Cu ajutorul acestui tratament, bendopneea se va ameliora de asemenea.

Prognostic

Aparitia bendopneei este considerata un semn de alarma, un semn ce indica avansarea sau agravarea unei patologii. Astfel, statistic, bendopneea este asociata cu un prognostic negativ.

Prognosticul final depinde insa de mai multi factori si este dictat de modul in care pacientul reuseste sa isi gestioneze afectiunea, prin tratament si prin schimbari ale obiceiurilor din fiecare zi. Discutati cu medicul dumneavoastra despre cum puteti imbunatati evolutia patologiei de fond si cum puteti evita aparitia bendopneei pe viitor.

Concluzie

Bendopneea reprezinta dispneea sau lipsa de aer ce apare atunci cand va aplecati, aceasta aparand in primele aporximativ 30 de secunde. Este un semn comun in randul pacientilor cu insuficienta cardiaca, dar poate indica si alte patologii. Tratamentul se adreseaza afectiunii de fond, insa prognosticul este deseori nefavorabil pentru pacientii cu bendopnee.

Bibliografie
https://www.verywellhealth.com/bendopnea-a-new-symptom-of-heart-failure-1746192
https://www.healthline.com/health/heart-failure/shortness-of-breath-when-bending-over


Citeste si despre:

Inhalarea sau inghitirea unor obiecte straine Astmul bronsic si alergiile - raspunsuri la intrebari frecvente Sase simptome medicale serioase Pneumonia comunitara Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica) Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Bronhopneumopatia obstructiva cronica Sa cunoastem semnele timpurii ale astmului Astmul bronsic, boala inflamatorie cronica a cailor aeriene Respiratie greoaie si dificila? Care sunt cauzele aparitiei acestor simptome Limfangiomatoza kaposiforma: o afectiune rara a sistemului limfatic