Utilizarea substantelor destinate indreptarii parului

Actualizat: 17 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ruperea si subtierea firelor de par, iritatia pielii capului, caderea parului – iata doar cateva dintre problemele pe care le pot cauza solutiile pentru indreptat parul.

In pofida acestor neajunsuri, solutiile de indreptat parul sunt comercializate pe scara larga. Inainte de a utiliza acest tip de substante chimice pentru indreptat parul este bine sa ne informam temeinic, intrucat o ingrijire atenta a parului si a pielii capului incepe cu o buna intelegere a modalitatii prin care solutiile pe care le utilizam actioneaza asupra parului.

Daca aveti parul carliontat in mod natural, aveti optiunea de a-l coafa, utilizand produse special concepute pentru acest tip de par sau optiunea de a-l indrepta, ceea ce deschide un intreg nou capitol de coafuri la indemana. Indreptarea parului cu ajutorul substantelor chimice trebuie insa lasata ca si ultima solutie, din cauza potentialelor efecte negative pe care aceasta metoda le poate avea.

Hidroxiul de sodiu este cel mai puternic agent chimic utilizat ca solutie de indreptat parul; in acelasi timp, insa, el are si cea mai indelungata actiune, asadar, si cele mai dramatice efecte negative.

Ca sa ne facem o imagine cat mai clara, hidroxidul de sodiu este utilizat si la curatirea conductelor de apa, ca urmare a actiunii sale caustice. Din acest motiv, acest tip de produse se mai numesc si produse alcaline sau solutii caustice.

PH-ul solutiei, un indicator al concentratiei de hidrogen, variaza intre 10-14; cu cat este mai mare pH-ul, cu atat efectul de indreptare a parului este mai puternic, dar in acelasi timp si reactiile adverse care pot aparea sunt mai redutabile.

Hidroxidul de guanidina este o alternativa deseori utilizata si este inclus in produsele pentru indreptare numite solutii non-alcaline. Eticheta poate induce deseori in eroare, notiunea de non-alcalinitate putand fi confundata cu cea de inocuitate, utilizatorii crezand deseori ca daca un produs este etichetat ca fiind non-alcalin, atunci el este si lipsit de efecte adverse, ceea ce este departe de a fi adevarat.

Chiar daca este un agent chimic de o tarie mai redusa decat cea a hidroxidului de sodiu, hidroxidul de guanidina poate produce neajunsuri parului si pielii capului si necesita o atentie deosebita atunci cand este utilizat.

Toate substantele de indreptat parul necesita tratamente de conditionare a parului inainte si dupa aplicare. Indreptarea parului cu ajutorul solutiilor necesita foarte multa grija atat inainte cat si dupa aplicarea acestora si chiar o atentie deosebita pe termen lung, motiv pentru care decizia de aplicare a agentilor chimic de indreptare trebuie sa fie una atent cantarita in prealabil.

Modalitatea prin care solutiile chimice intind parul

Solutiile de indreptat parul – atat cele alcaline, cat si cele non-alcaline modifica structura chimica a firului de par, patrunzand prin corticala acestuia si alterand legaturile chimice, in asa fel incat corticala firului de par devine mai laxa. Corticala firului de par este acel strat de keratina care este responsabil de elasticitatea si curbura firului de par. Procesul de indreptat este ireversibil.

In acelasi timp, insa, acest proces chimic determina slabirea firului de par, predispunandu-l la rupere si alterare. Practic se poate spune ca indreptarea parului cu ajutorul solutiilor este un proces de desirare a firului de par. Indreptarea chimica nu ajuta firul de par, ci il altereaza, fara a avea vreun beneficiu, altul decat cel estetic.

Din acest motiv, se recomanda ca indreptarea parului sa se realizeze sub supravegherea unui cosmetician cu experienta, si sa se aplice tratamente de tonfiere inainte si dupa procedura.

Starea pielii capului este un factor important care influenteaza rata de aparitie a reactiilor adverse. Diversele afectiuni ale parului sau ale scalpului contraindica utilizarea solutiilor de indreptat parul.

Si varsta conteaza: solutiile de indreptat parul nu trebuie aplicate in cazul copiilor, chiar daca acestia isi doresc sa imite coafurile parintilor, intrucat efectele adverse pot altera parul pentru tot restul vietii.

Cea mai des intalnita greseala pe care o fac majoritatea utilizatorilor este aplicarea prea frecventa de solutii pentru indreptat parul. Se recomanda ca aplicarile sa nu fie mai dese de 6-8 saptamani, si de fiecare data este indicat sa se consulte un specialist inainte de utilizarea solutiilor.

De asemenea, vopsitul nu trebuie sa survina decat dupa cel putin 4 saptamani de la ultima utilizare a unor agenti chimici de indreptare. Principiul este ca actiunea substantelor chimice asupra firului de par se sumeaza, astfel incat cu cat aplicam mai muti agenti chimici, cu atat parul se va altera mai rapid.

Etapele indreptarii parului

Cel mai bine este sa consultati un cosmetician experimentat inainte de a efectua acest pas. In timpul consultatiei, se poate efectua un test pe o suvita de par, pentru a se selecta agentul chimic care are cele mai bune rezultate in cazul parului dumneavoastra, intrucat nu toate persoanele au acelasi tip de par, iar efectele unei anumite solutii pot varia de a o persoana la alta.

In timpul consultatiei initiale, cosmeticianul va aprecia taria si elasticitatea firelor de par si starea pielii capului. Se vor obtine informatii referitoare la tratamentele utilizate in ultima perioada si pot fi recomandate anumite tipuri de coafura.

Urmeaza trei etape:

• Se aplica o crema ca si baza pentru a proteja scalpul de contactul cu substantele chimice care urmeaza a fi utilizate

• Dupa aplicarea solutiilor de indreptat parul se asteapta un anumit interval de timp dupa care se procedeaza la indepartarea acestora cu apa calda; ulterior, se aplica o solutie neutralizanta. Acest pas este esential pentru a scadea pH-ul local, altfel firele de par se vor rupe.

• Urmeaza aplicarea unui balsam pentru a restaura stratul de lipide si proteine care invelesc in mod natural firul de par.

Inainte de aplicarea acestor tratamente se recomanda evitarea scarpinarii si a pieptanatului sau coafatului excesiv, intrucat pe zonele respective pot aparea rani care se vor irita in urma contactului cu substantele chimice. Acestea din urma trebuie aplicate pe parul perfect uscat, in timp ce crema utilizata ca baza protectoare se aplica si la nivelul fruntii sau in jurul urechilor.

Rolul cremei este de a proteja pielea capului de actiunea iritanta a solutiilor utilizate, intrucat pot aparea arsuri chimice. Crema este special conceputa pentru procedura de indreptare a parului si are proprietatea de a se topi la temperatura corpului, asigurand o bariera eficienta impotriva substantelor chimice ce urmeaza sa fie aplicate.

Agentul chimic utilizat pentru indreptare trebuie sa fie aplicat cu atentie pentru a nu veni in contact cu ochii, cu hainele sau cu alte zone ale pielii. Se recomanda purtarea in acest sens a unei pelerine speciale sau a unor gulere de protectie.

Solutiile trebuie aplicate doar pe parul natural, care sa nu fi fost indreptat recent; neglijand acest aspect parul se va rupe. Aplicarea se face de catre cosmetician, care va utiliza manusi pentru a proteja pielea mainilor.

Solutiile se intind prin pieptanare, ocolind zonele pe care agentul chimic tocmai a fost aplicat, astfel incat sa se obtina un strat uniform; apoi se procedeaza la netezirea parului pentru un anumit interval de timp, a carui depasire poate cauza arderea chimica a firelor de par.

Orice senzatie de arsura sau iritatie trebuie adusa la cunostinta personalului care intreprinde procedura: la o aplicare uzuala, nu trebuie sa apara senzatia de arsura in pielea capului. Dupa scurgerea intervalului de timp necesar pentru actiunea substantelor chimice, se clateste parul cu apa calda; apa nu trebuie sa fie nici foarte fierbinte, dar nici rece.

Cu ajutorul degetelor, cosmeticianul indeparteaza sub jetul de apa resturile de solutie; utilizarea dusului este mai eficienta decat a jetului de apa. Imediat trebuie samponat; se recomanda utilizarea unui sampon special, a carui spuma se coloreaza in functie de eficienta procesului de indepartare a substantei chimice utilizate pentru indreptat parul.

Substanta neutralizanta - „stabilizatorul”- se adauga pentru a opri procesul de relaxare si de a restabili echilibrul pH-ului. Din nou, acest pas este de o importanta cruciala. Daca nu sunt neutralizate, substantele chimice vor continua sa actioneze si sa slabeasca in mod nedorit structura parului.

Daca nu se aplica apoi un tratament de conditionare, parul poate deveni friabil, uscat si se poate rupe; firele de par indreptate chimic au tendinta de a se rupe cu usurinta. Pieptanatul se va face cu un pieptene rar, incepand de la varfuri si inaintand catre radacina. Conditionarea regulata este o necesitate si trebuie efectuata pe termen lung, intrucat parul indreptat chimic are o mai mare nevoie de ingrijire.

Mai mult, trebuie evitata utilizarea placii de indreptat parul sau a bigudiurilor electrice. Chiar daca in comert exista truse pentru indreptarea parului la domiciliu, cel mai bine este sa efectuati aceasta manevra in cabinetul de cosmetica: este intotdeauna mai bine sa fie cineva pregatit sa va ajute la aplicarea solutiilor si la clatire, pentru a evita accidentele care pot duce la alterarea ireversibila a structurii firelor de par.

Concluzionand, indreptarea parului cu ajutorul solutiilor chimice special concepute poate avea rezultate bune atunci cand aplicarea se face respectand toate regulile, si doar in urma unei atente documentari; efectele adverse pot fi redutabile, si pentru evitarea acestora se recomanda ca aplicarea solutiilor sa se efectueze doar de catre personalul calificat.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Indepartarea parului in exces cu ajutorul laserului Cum puteti avea un par superb cu ajutorul balsamului de par Transplantul de par - aspecte generale Transplantul de par (graftingul) si reducerea scalpului Remedii naturiste impotriva caderii parului Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Trucuri pentru a avea un par frumos si sanatos Cum putem preveni deteriorarea parului Afectiuni ale parului si tratamentele corespunzatoare Cum tratam parul uscat si fragil? Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde?