8 secrete de ingrijire a parului pe timp de vara

Actualizat: 27 Iunie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Parul stralucitor si sanatos are propriile sale secrete de ingrijire pe timp de vara, cand podoaba capilara poate fi afectata grav de factorii agresivi la care este expusa.

Caldura emanata de soare poate degrada proteinele continute de firele de par, fenomen care conduce la oxidarea culorii acestora, privarea de luciu si instalarea fragilitatii.

In plus, razele ultraviolete, umiditatea crescuta, substantele chimice din apa bazinelor de inot si salinitatea apei de mare contribuie semnificativ la degradarea parului. Cateva metode eficiente de protectie pot fi cheia unor suvite perfecte pe tot parcursul sezonului cald.

Sfaturi de intretinere a parului vara

Expresia de par ars nu este doar o figura de stil, menita sa descrie aspectul tern, degradat si casant al podoabei capilare. Razele soarelui puternice au un impact termic real asupra firelor de par, decolorandu-le si privandu-le de elasticitate.

Pana si parul natural, care nu a fost vopsit niciodata, este vulnerabil uscarii excesive si degradarii in sezonul cald. Ultravioletele pot deteriora cuticula protectoare subtire care acopera firul de par, afectandu-i considerabil rezistenta, supletea si aspectul.

Clorurile din apa piscinei priveaza scalpul de uleiurile sale naturale cu rol de protectie, ceea ce inseamna ca matreata si varfurile despicate devin brusc o mare problema. Moleculele de cupru si alte substante chimice din bazinele de inot dau parului blond o tenta verzuie inestetica. Sarea din mare sau ocean deshidrateaza puternic podoaba capilara, constituind o alta amenintare importanta.

1. Protectia culorii

Razele de soare decoloreaza firele de par, iar rezultatele sunt intotdeauna impredictibile si potential neplacute. Daca parul natural are toate sansele sa se aleaga cu cateva suvite mai deschise mai putin deranjante, parul vopsit ia tente aramii neregulate si isi pierde luciul.

O palarie cu borul lat, purtata la fiecare deplasare in aer liber, ramane cea mai buna arma de protectie impotriva radiatiilor UV. Exista pe piata chiar modele din materiale tratate cu substante anti-UV, speciale pentru mentinerea sanatatii parului in timpul verii.

O alta metoda eficienta este sa aplicati un spray protector termic, mai ales inainte sa mergeti la plaja sau la piscina. Reaplicati produsul de fiecare data cand utilizati lotiunea solara.

2. Tunderea varfurilor

Incepeti vara cu indepartarea varfurilor despicate, inestetice, mai ales daca parul are tendinta de electrizare (proces intensificat de umiditatea crescuta din aer). In acest mod, nu doar ca va veti simti mult mai confortabil, ci va veti putea coafa mult mai usor. Va fi necesara inca o sesiune de tuns la jumatatea verii, intrucat parul creste mai repede in sezonul cald, aflandu-se in faza anagena a regenerarii sale.

2. Umezirea parului inainte de inot

Parul uscat are tendinta de a absorbi cat mai multa cantitate de sare, chimicale si alte substante din apa in care inotati. Pentru a preveni acest fenomen, umeziti podoaba capitala inainte sa intrati in apa si, daca este posibil, aplicati si un strat subtire de balsam. Imediat dupa sesiunea de inot, clatiti parul cu apa curata.

3. Folosirea unor formule mai hidratante de sampon si balsam

Necesitatile de hidratare ale parului sunt mai mari in timpul verii, de aceea este important sa apelati la formule de sampon si balsam speciale pentru par uscat si casant.

Utilizati, o data pe saptamana, un sampon purificator, anti-rezidual, care sa inlature eficient impuritatile si alte substante care pot afecta sanatatea firelor de par. Preparati acasa masti naturale din ulei de masline, miere, ulei de argan, vitamina A uleioasa, vitamina E si alte ingrediente recunoscute pentru proprietatile lor hidratante si aplicati-le cel putin o data pe saptamana.

4. Evitati utilizarea produselor electrice de coafare

Vremea calda va permite sa sariti, din cand in cand, peste uscarea parului cu foenul. Specialistii va recomanda ca, macar o data la doua saptamani, sa renuntati la uscatorul de pat, placa si ondulator.

Daca vi se pare imposibil sa va coafati parul fara sa utilizati produse electrice, apelati la alte metode de imblanzire a suvitelor rebele aplicati o cantitate mica de ser antielectrizant sau ulei de argan pur (nu mai mult de 2-3 picaturi, pentru a nu supraincarca parul) si incercati mai multe variante de coafuri de vara, cu impletituri si cocuri usor de purtat, care nu necesita indreptarea parului sau ondularea lui.

5. Tineti sub control ingrasarea parului

Scalpul cu glande sebacee hiperactive tinde sa produca si mai mult sebum in conditii de caldura si umiditate crescuta. Aceasta tendinta naturala, combinata cu transpiratia in exces, conduce la ingrasarea mai rapida a podoabei capilare. Solutia nu este sa va spalati pe cap in fiecare zi, intrucat riscati sa agravati problema.

In schimb, puteti utiliza un sampon utilizabil pe parul uscat, compus dintr-o pudra care absoarbe sebumul. Chiar daca scalpul este mai uleios si mai umed, acest lucru nu inseamna ca varfurile suvitelor de par nu au nevoie in continuare de hidratare aplicati balsamul obisnuit de la jumatatea firelor de par spre varf, evitand pielea capului.

6. Evitati baile fierbinti

Apa fierbinte este periculoasa pentru sanatatea pielii, a scalpului si a firelor de par, dintr-un motiv foarte simplu indeparteaza uleiurile naturale protectoare, care previn deshidratarea, iritatiile, descuamarea si despicarea parului. Baile cu apa calduta spre rece sunt singurele recomandate, mai ales in perioada sezonului cald, cand soarele afecteaza deja pielea si parul din punct de vedere termic.

7. Renuntati pe cat posibil la spuma de par

Spuma de par, fixativul sau ceara pentru coafare accelereaza ingrasarea parului pe timp de vara, imbacsindu-l suplimentar. In plus, substantele din compozitia acestor produse, mai ales alcoolul, agraveaza masura in care razele soarelui ard firele de par. Renuntati pe cand posibil la formulele de fixare, in virtutea unui par sanatos.

8. Amanati vopsirea parului pana la toamna

Vopsirea parului pe timp de vara nu este recomandata, deoarece vopseaua va accentua semnificativ procesul de deteriorare si uscare a firelor de par. In cazul in care apelati totusi la aceasta metoda de infrumusetare, asteptati cel putin doua saptamani pana la prima plaja!


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Depresia - tristetea patologica Pericolul din si de la piscine. Ce boli de piele transmisibile putem lua de la bazin Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia Dermatita periorala Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Ingrijirea parului toamna Ingrijirea parului in anotimpul cald Trucuri pentru frumusete pe perioada de vara Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Ingrijirea copilului