Timpan

Membrana fibroasa, transparenta, care separa conductul auditiv extrem, de casuta timpanului (cavitatea urechii medii care contine oscioarele) si transmite vibratiile sonore oscioarelor.
Sinonim: membrana timpanica.

Structura - Timpanul se examineaza cu usurinta prin otoscopie, cu ajutorul unui specul (mic instrument in forma de palnie, dotat cu un sistem de iluminare). Modificarile constatate (inrosire, bombare, perforatie) rezulta de cele mai multe ori dintr-o otita (inflamatie a urechii medii). Uneori poate fi depistat un colesteatom (tumora benigna), Timpanometria (studiul variatiilor presiunii casutei timpanului) permite sa se diagnosticheze o fractura sau o luxatie a oscioarelor, ori o otita seroasa.

Citeste si despre:

Timpanoplastia - restaurarea timpanului si auzului Timpan perforat – cauze si tratament Otita la copil Cum sa faci diferenta intre otita si raceala? Cat de periculos este sa folosesti betisoare de urechi? Cand e necesara o timpanotomie? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Pareza faciala - localizare, diagnostic, tratament Otomicoza, infectia fungica a urechii Explicatii pentru 12 mistere medicale