Complicatii ce apar in urma infectiei Covid19

Actualizat: 07 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Despre Covid-19


Daca ati avut sau aveti in acest moment Covid-19, infectia data de virusul numit coronavirus sau SARS-Cov2, stiti deja ca simptomele pot varia de la foarte usoare la severe.

Este adevarat ca pentru majoritatea oamenilor, infectia este usoara si suportabila, astfel incat poate fi tratata la domiciliul pacientului, fara probleme. In schimb, o buna parte din populatia lumii are nevoie de spitalizare si ingrijiri medicale speciale, chiar terapie intensiva, in timpul infectiei SARS-Cov2. Formele serioase sunt prezente in special la pacientii in varsta sau care prezinta comorbiditati (alte afectiuni precum diabet zaharat sau boli cardiace).

Complicatii in timpul infectiei Covid19

Cert este ca 1 din 6 pacienti, inclusiv cei ce fac forme usoare, au complicatii in timpul infectiei sau dupa, pe termen lung. Aceste complicatii constau fie in simptome ce persista mult timp dupa recuperare, fie in afectiuni nou aparute, care pot fi periculoase si amenintatoare de viata.

Multe dintre complicatii sunt cauzate de ceea ce se numeste ,,furtuna de citokine’’. Citokinele sunt proteine inflamatorii, prezente in orice infectie, dar care cresc extrem de mult ca numar in timpul infectiei Covid19. Citokinele abundente ce circula in sange pot ataca si tesuturi normale, cauzand disfucntii si distrugeri organice, in organe precum plamanii, inima, rinichii.

1. Insuficienta respiratorie acuta

Atunci cand se instaleaza insuficienta respiratorie acuta, plamanii nu mai sunt capabili sa isi indeplineasca functia: pomparea oxigenului in sange si eliminarea dioxidului de carbon din organism. Aceste 2 probleme survin simultan, ducand la simptome respiratorii specifice, dar si la consecinte asupra intregului organism.
In cateva studii cu privire la pacientii critici infectati cu Sars-Cov2, insuficienta respiratorie acuta a fost prima cauza de deces.

2. Pneumonia

Unii pacienti dezvolta pneumonie virala in timpul infectiei, in ambii plamani. Pneumonia specifica Covid-19 este o forma severa de inflamatie pulmonara, care poate duce la deces. Inflamatia ajunge la nivelul alveolelor si a structurilor interstitiale, ingreunand foarte mult respiratia. Pacientul nu mai are, de multe ori, cu ce sa respire, tesutul fiind din ce in ce mai distrus.

3. Sindromul de detresa respiratorie acuta

Pana in acest moment, sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA) a fost una dintre cele mai comune complicatii ce survin in timpul infectiei Covid-19. Plamanii cu SDRA sunt atat de profund distrusi, structurile pulmonare sunt atat de alterate, incat fluidul din jur incepe sa intre in plamani.

Plamanii devin incarcati, grei, aerul este inlocuit de fluid, iar functia pulmonara scade dramatic. In cazurile tipice de SDRA, pacientul are nevoie de respiratie asistata, mecanica, cu ajutorul unui ventilator, pana cand plamanii isi reiau structura si functia normala.

4. Leziuni cardiace acute

Problemele cardiace survin in special in cazul pacientilor spitalizati, cu forme severe de infectie. Aritmiile si nivelurile crescute de enzime cardiace in sange, au fost descoperite la o multitudine de pacienti internati. Din pacate, nu este clar pentru cercetatori daca leziunile cardiace acute sunt efectul direct al virusului, sau daca sunt consecinte ale unei afectari sistemice, a intregului organism.

5. Socul septic

Sepsis sau socul septic este reactia de diseminare a unui agent etiologic (in acest caz virusul Sars-Cov2) in intreg organismul, pe calea sangelui. Atunci cand virusul ajunge la multiple organe si tesuturi, procesul se autointretine si apare socul septic, o situatie acuta si urgenta. In socul septic, tensiunea arteriala si alte functii hemodinamice scad rapid si foarte mult, riscul de deces fiind mare.  

Complicatii post-Covid-19

1. Fatigabilitate cronica

Multe persoane care au avut aceasta infectie dezvolta o afectiune asemanatoare sindromului de oboseala cronica. Acestia prezinta fatigabilitate severa, dureri musculare, dureri de cap, probleme de concentrare si gandire, ameteli si senzatia aproape permanenta de oboseala.

2. Sindrom de stres post-traumatic

Desi este greu de diagnosticat, sindromul de stres apare in urma unor experiente traumatizante. Acesta poate aparea si post-Covid-19, in cazul pacientilor ce au avut o forma severa de boala, spitalizati pentru mult timp.

Ventilatia artificiala mecanica, cu ajutorul unui ventilator si a unei sonde traheale, in unitatea de terapie intensiva, reprezinta in sine un stres. Doar supravietuirea unei astfel de situatii poate duce la stres post-traumatic, depresie, anxietate, atacuri de panica.

3. Tromboze si alte probleme vasculare

Infectia Covid-19 poate induce o coagulare intravasculara excesiva, ceea ce duce la formarea de trombi sanguini. Trombii pot bloca vasele de sange si astfel ingreuneaza fluxul sanguin catre un anumit teritoriu. Consecintele cele mai grave, dar frecvente, sunt accidentul vascular cerebral ischemic si infarctul miocardic.

Pacientii ce au un status pro-trombotic (este favorizata formarea trombozelor) vor avea probleme a mai multor sisteme de organe, ce includ plamanii, ficatul, rinichii, miocardul si vasele de sange (in special din membrele inferioare). Vasele de sange sunt slabite, structura si functia lor fiind astfel alterate.

4. Cresterea sau scaderea frecventei cardiace

Pacientii pot prezenta, post-Covid-19, fie o scadere a frecventei cardiace (bradicardie) fie o crestere a acesteia (tahicardie). Aceste schimbari sunt noi, nemaintalnite de pacient pana in acel moment, iar mai frecventa este teahicardia.

Pacientii exprima tahicardia prin palpitatii: perceperea batailor rapide ale inimii. Tahicardia, respectiv palpitatiile, dureaza mult, de regula fiind prezenta constant.

Simptomele unui ritm cardiac rapid si/sau neregulat includ:
- Senzatia de batai cardiace rapide, neregulate, haotice
- Durere sau disconfort toracic
- Ameteli, cefalee, vedere neclara, in special atunci cand va ridicati in picioare

5. Insuficienta cardiaca

Din ce in ce mai multe studii ne sugereaza ca pacientii trecuti prin Covid-19 au risc semnificativ mai mare de a dezvolta leziuni cardiace, chiar daca au fost sanatosi din acest punct de vedere, pana acum.

Complicatiile cardiologice ce survin la acesti pacienti includ miocardita (inflamatia muschiului cardiac) si aritmii. Acestea cresc semnificativ riscul de insuficienta cardiaca, o consecinta a problemelor cardiace netratate. Unul din patru pacienti care au fost spitalizati in timpul infectiei, au dezvoltat complicatii cardio-vasculare. Totusi, acestea au fost frecvent intalnite si in randul persoanelor cu forme usoare de Covid-19.

6. Alte semne si simptome

In timp ce unii pacienti dezvolta complicatii noi, afectiuni cu care nu au mai fost diagnosticati, alti pacienti prezinta o continuitate a simptomelor. Semnele si simptomele aparute in timpul infectiei pot fi prezente pentru mult timp dupa recuperare, ingreunand viata pacientului.

Acestea pot fi prezente izolat sau in diferite combinatii, si pot dura pentru cateva luni dupa infectie:
- Dificultati de respiratie (dispnee)
- Oboseala, fatigabilitate
- Tuse
- Dureri de cap, durere toracica
- Probleme de tranzit intestinal (diaree, constipatie)
- Lipsa sau schimbari de gust si miros
- Dureri musculare, articulare, osoase
- Schimbari ale ciclului menstrual

Concluzie

Infectia Covid-19 implica, cu siguranta, unele complicatii, cu grade diferite de severitate. Desi apar mai frecvent in cazul pacientilor spitalizati, acestea au fost raportate si de catre pacientii cu forme usoare, tratate acasa. Orice simptom din timpul infectiei sau de dupa recuperare trebuie analizat si interpretat de catre un medic specialist, pentru a exclude o complicatie Covid-19.

Bibliografie:
https://www.heart.org/en/news/2020/09/03/what-covid-19-is-doing-to-the-heart-even-after-recovery
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/long-term-effects/index.html
https://www.webmd.com/lung/coronavirus-complications#3


Citeste si despre:

Tulburarea obsesiv-compulsiva si pandemia cu virusul SARS-CoV-2 Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram? Sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA) Insuficienta respiratorie Cum pot fi prevenite infectiile respiratorii acute? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Epiglotita acuta, semn al infectiei Gastrita acuta Pancreatita acuta Insuficienta renala determinata de infectia cu hantavirus (Febra hemoragica cu sindrom renal) Astmul sever acut sau status asthmaticus poate fi letal! Care este tratamentul de urgenta