Ce este leishmanioza?

Actualizat: 25 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Leishmanioza este o boala parazitara cauzata de parazitul Leishmania. Acest parazit este raspandit de obicei prin intermediul intepaturii mustelor de nisip. Aceste muste traiesc in mediile tropicale si subtropicale.

Epidemiile fatale au avut loc in unele zone din Asia, Africa de Est si America de Sud. Medicii specialisti spun ca leishmanioza este una dintre cele mai periculoase boli tropicale daca este neglijata. De asemenea, medicii specialisti, afirma ca leishmanioza este a doua cauza de deces provocat de paraziti, dupa malarie.

Tipuri de leishmanioza

Leishmanioza are trei forme: cutanata, viscerala si cutaneomucoasa. Fiecare forma in parte este provocata de diferite specii de paraziti. Expertii cred ca exista aproximativ 20 de specii de paraziti din genul Leishmania care pot transmite boala la om.

Leishmanioza cutanata

Leishmanioza cutanata provoaca ulceratii la nivelul pielii, fiind cea mai frecventa forma de leishmanioza. Nu necesita intotdeauna tratament insa este recomandat deoarece poate accelera vindecarea si poate preveni complicatiile.

Leishmanioza cutaneomucoasa

Aceasta este o forma rara a bolii si poate aparea la cateva luni dupa ce s-a vindecat leishmanioza cutanata. In leishmanioza cutaneomucoasa, parazitii se raspandesc la gat, nas sau gura, provocand ulceratii la nivelul acestora.

Acest lucru poate duce la distrugerea partiala sau completa a membranelor mucoase din zonele respective. Leishmanioza cutaneomucoasa este o forma mai grava si nu se vindeca singura, fiind necesar intotdeauna tratamentul.

Leishmanioza viscerala

Leishmanioza viscerala este cunoscuta si sub denumirea de kala azar sau febra neagra. Aceasta se manifesta de obicei la doua-opt saptamani dupa contactul cu agentul infectios cand apare febra.

Afecteaza organele interne, cum ar fi splina si ficatul. De asemenea, provoaca deteriorari si la nivelul maduvei osoase si sistemului imunitar. Leishmanioza este aproape intotdeauna fatala daca nu este tratata.

Cauze

Leishmanioza este cauzata de protozoarele parazite din specia Leishmania. Aceasta poate fi raspandita prin intermediul mustelor de nisip infectate.

Parazitul traieste si se inmulteste in interiorul femelelor mustelor de nisip. Aceasta insecta este foarte activa in medii umede, in lunile calde si noaptea. Animalele domestice, cum ar fi cainii, pot raspandi boala.

Aceste animale pot infecta omul, dupa ce au fost intepate de o musca de nisip infectata. Parazitul se poate transmite de la o persoana la alta prin intermediul transfuziilor de sange sau folosirea acelor la comun.

Factori de risc

Asezarea geografica

Boala se gaseste peste tot in lume, cu exceptia Australiei si Antarcticii. Totusi, aproximativ 95% din cazurile cutanate apar in:

• America;
• Asia Centrala;
• Bazinul mediteraneean;
• Orientul Mijlociu.

In 2015, peste 90% din cazurile viscerale au avut loc in:

• Brazilia;
• Etiopia;
• India;
• Kenia;
• Somalia;
• Sudul Sudanului.

O persoana care locuieste sau calatoreste in zonele tropicale sau subtropicale din aceste tari si regiuni, va avea un risc mult mai mare de a contracta boala. Factorii de mediu si de clima influenteaza puternic raspandirea bolii.

Conditiile socio-economice

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), saracia este un factor determinant al bolii. In plus, leishmanioza apare adesea in zonele in care sunt frecvente urmatoarele conditii:

- Subnutritie;
- Malnutritie;
- Lipsa resurselor financiare;
- Migratiile oamenilor din cauza urbanizarii;
- Situatii de urgenta cum ar fi razboiul, schimbarile climatice etc.

Sistem imunitar scazut

Persoanele care au un sistem imunitar slabit prezinta un risc crescut de aparitie a acestei afectiuni.

HIV-ul poate influenta vindecarea leishmaniozei si poate creste riscul de leishmanioza viscerala. Atat HIV-ul, cat si leishmanioza afecteaza celulele responsabile de sistemul imunitar.

Persoanele infectate cu HIV sunt de multe ori infectate cu leishmanioza. In anumite zone din Etiopia se estimeaza ca 35% dintre persoanele cu leishmanioza au si HIV.

Simptome

La anumite persoane infectate cu acest parazit, este posibil sa nu apara simptome. Simptomele depind de forma bolii:

Leishmanioza cutanata: simptomul principal al acestei afectiuni este ulcerul nedureros al pielii. Simptomele cutanate apar, in general, la cateva saptamani de la infectare. Cu toate acestea, simptomele se pot manifesta si la cateva luni sau cativa ani dupa infectare;

Leishmanioza cutaneomucoasa: la persoanele cu aceasta forma a bolii, simptomele apar de obicei de la un an pana la cinci ani dupa infectare. Acestea sunt in primul rand ulcere la nivelul cavitatii bucale sau ale nasului. Alte simptome pot fi: nasul infundat, epistaxisul sau dispneea;

Leishmanioza viscerala: simptomele acestei forme de leishmanioza pot sa apara si la cateva luni dupa infectare. Cele mai multe cazuri sunt evidente dupa doua pana la sase luni de la aparitia infectiei.

Simptomele acestei forme sunt: pierderea in greutate, fatigabilitatea, febra care dureaza saptamani sau luni, splenomegalie, hepatomegalie, sangerare, noduli limfatici inflamati, aparitia altor infectii.

Diagnosticare

Este recomandat sa se consulte medicul in cazul in care o persoana locuieste sau a calatorit intr-o zona cu risc de leishmanioza. Medicul va recomanda o serie de teste pentru a determina daca este prezent parazitul si tipul acestuia.

Diagnosticarea leishmaniozei cutanate

Medicul va preleva o portiune de tesut, pe care o va trimite la biopsie, unde va fi examinata la microscop pentru a detecta prezenta parazitului.

Diagnosticarea leishmaniozei cutaneomucoase

Deoarece majoritatea persoanelor care au fost intepate de o insecta nu isi amintesc acest lucru, diagnosticarea acestei boli este dificila.

Este necesar sa se precizeze medicului daca s-a calatorit intr-o zona endemica. Medicul va efectua mai intai un examen fizic prin palparea ficatului si a splinei. Se poate efectua o biopsie a maduvei osoase sau se pot recolta probe de sange pentru analize.

Tratament

Aceasta afectiune se trateaza cu medicamente antiparazitare. Medicul poate recomanda si alt tip de tratament, in functie de tipul de leishmanioza.

Leishmanioza cutanata se vindeca adesea fara tratament. Cu toate acestea, tratamentul poate accelera vindecarea, reduce cicatricile si riscul de aparitie al complicatiilor.

In cazul leishmaniozei cutaneomucoase, leziunile nu se vindeca in mod natural, de aceea, este intotdeauna nevoie de tratament. Si leishmanioza viscerala necesita intotdeauna tratament.

Complicatii

Printre complicatiile leishmaniozei cutanate se numara:

- Sangerarea;
- Alte infectii cauzate de un sistem imunitar slabit;
- Desfigurarea.

Leishmanioza viscerala este adesea fatala din cauza efectelor pe care le are asupra organelor interne, cat si asupra sistemului imunitar. Daca o persoana are HIV sau SIDA, aceasta are un risc mai mare de a fi infectat cu acest parazit.

Profilaxie

Nu exista vaccin sau medicamente profilactice disponibile pentru leishmanioza. Singura modalitate de a preveni aceasta afectiune este de a evita intepatura mustelor de nisip.

Pentru a evita intepaturile trebuie:

• Ca imbracamintea sa acopere cat mai mult tegument. Sunt recomandati pantalonii lungi, sosetele inalte, bluzele cu maneca lunga.

• Sa se aplice solutii pentru indepartarea insectelor de pe pielea expusa.

• Dezinsectia camerelor in care se locuieste;

• Achizitionarea plaselor de pat pentru ca persoana respectiva sa fie mai protejata in timpul somnului.


Citeste si despre:

Cand este timpul sa incheiati o relatie? Este sanatoasa guma de mestecat? Epiziotomia: cand este si cand nu este necesara Cand este nevoie de ochelari de citit? Ce este acupresura? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce este psoriazisul sever? Semne care indica ca dieta de slabire nu este sanatoasa Radioterapia salveaza vieti, iar cancerul este invins De ce este rasul cel mai bun medicament? Ce este cancerul gastrointestinal?