Specialistii in boli infectioase nu sunt de acord cu distribuirea medicamentelor pentru HIV/SIDA prin farmaciile cu circuit deschis, pentru ca astfel s-ar pierde legatura cu pacientul, una dintre conditiile principale pentru prelungirea vietii bolnavilor si pentru o stare psihica mai buna a lor.
Potrivit directorului Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu Cercel, este important ca pacientii cu HIV/SIDA sa isi ia medicatia din spital, pentru a putea discuta cu doctorii lunar, si nu de doua ori pe an, cand se fac controalele periodice recomandate.
"Boala implica multe probleme de ordin psihic, de la reactiile adverse ale unora dintre medicamente, la alte probleme sociale si de perceptie a bolii, astfel ca este extraordinar de importanta discutia cu un medic si cu un psiholog, iar asta se intampla numai in spital. La farmacie n-o sa-i intrebe nimeni ce mai fac. Apoi, este foarte important sa fie analizate tot timpul efectele medicamentelor, pentru ca virusul este extrem de subversiv si poate deveni rezistent la medicamente. Bolnavii de HIV/SIDA iau combinatii de substante, ajungand astfel sa ia zeci de pastile pe zi si pot chiar sa inceapa sa refuze medicatia", a explicat Streinu Cercel, in cadrul unui seminar pe tema HIV/SIDA desfasurat, sambata, la Constanta.
Decizia Ministerului Sanatatii de distribuire a medicamentelor pentru aceasta categorie de bolnavi, in vigoare din primavara acestui an, a fost dezaprobata si de organizatiile pacientilor HIV/SIDA, care au reclamat, intre altele, nerespectarea dreptului la confidentialitate si riscurile de ordin social la care se expun daca isi procura medicatia din farmaciile cu circuit deschis.
In Romania, sunt cunoscute peste 15.000 de cazuri de infectari cu HIV / SIDA, insa, potrivit unor estimari, numarul acestora ar fi de doua ori mai mare. La sfarsitul anului trecut, in evidenta Ministerului Sanatatii erau peste 7.500 de cazuri de pacienti infectati.
In ultimii 15 ani, speranta de viata pentru pacientii cu SIDA care urmeaza tratamente a crescut de la un an la sapte ani.