Cum sa traiesti cu virusul HIV sau cu SIDA

Actualizat: 08 Decembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Daca o persoana are HIV, inseamna ca este bolnava de SIDA?
Virusul imunodefcientei umane (HIV) este un virus care distruge celulele CD4 ale sistemului imunitar, care ajuta in lupta contra bolilor. Cu tratamentul potrivit, HIV nu va evolua in SIDA, o perioada indelungata de timp (ani sau chiar zeci de ani). SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite) este diagnosticata atunci cand un individ are HIV, dar si alte infectii sau cand valoarea celulelor CD4 scade sub 200.

Se poate contacta HIV in urma obiceiurilor cotidiene?
Nu puteti contacta sau transmite HIV unei persoane printr-o imbratisare, prin folosirea aceluiasi prosop sau daca folositi acelasi pahar. In rare cazuri veti putea lua virusul HIV printr-o transfuzie de sange (in spitale, acesta este testat inainte). Totusi, boala se poate raspandi in urma actelor sexuale neprotejate, reutilizarea acelor sau a altor instrumente nesterilizate dupa ce au fost folosite de o persoana infectata (fie ca este vorba despre ace de seringa, instrumente pentru tatuaje, forfecute pentru manichiura, etc.).


Viata se scurteaza semnificativ?
Persoanele cu HIV au experiente diferite. Unele pot dezvolta SIDA in doar cateva luni, intrucat virusul slabeste intr-un ritm accelerat sistemul lor imunitar. Altele pot trai zeci de ani cu HIV, ducand o viata normala. Puteti contribui la prevenirea progresiei HIV catre SIDA, prin vizite regulate la medic si respectarea recomandarilor acestuia.


O persoana poate stii ca are HIV din cauza simptomelor pe care le manifesta?
Unii oameni nu prezinta nici un semn de HIV, ani de zile dupa ce au fost infectati. Altii pot avea simptome incepand cu 10 zile sau cateva saptamani de cand au contactat virusul. Primele manifestari sunt asemanatoare gripei sau mononucleozei si includ febra, oboseala, eruptii cutanate si dureri in gat. Acestea dispar de obicei dupa cateva saptamani. Singura modalitate de a stii cu exactitate daca o persoana are HIV este testarea sangelui in acest scop.

HIV se poate vindeca?
Nu exita nici un leac pentru HIV, dar tratamentul poate mentine scazut nivelul din organism al virusului si sustine sistemul imunitar. Unele medicamente interfera cu proteinele de care are nevoie virusul HIV pentru a se replica, iar altele blocheaza accesul virusului si a materialului sau genetic in celulele imunitare. Medicul va fi cel care va decide cand se va incepe tratamentul, in functie de starea generala de sanatate, nivelul sistemului imunitar dar si cantitatea de virus din organism.

Actul sexual este sigur atunci cand ambii parteneri au HIV?
Doar pentru ca cei doi parteneri au HIV, nu inseamna ca nu trebuie sa foloseasca prezervativ.
Utilizarea acestui mijloc de protectie ajuta atat impotriva altor boli cu transmitere sexuala cat si impotriva altor tulpini de HIV, care pot fi rezistente la medicamente anti-HIV. Chiar daca o persoana urmeaza tratament si are o stare buna de sanatate, poate infecta alte persoane.

O femeie poate deveni mama chiar daca este infectata cu HIV?
Intr-adevar riscul de a transmite virusul fatului in timpul sarcinii si la nastere poate fi diminuat, cu ajutorul tratamentului medicamentos si monitorizare adecvata. Femeile insarcinate, care au HIV, pot lua medicamente pentru tratarea infectiei si pentru a proteja copilul impotriva virusului.

Pot fi evitate alte infectii?
Datorita sistemului imunitar slabit, persoanele cu HIV, pot fi vulnerabile la infectii cum ar fi pneumonia cu pneumocystis, tuberculoza, candidoza, citomegalovirus si toxoplasmoza. Cel mai bun mod de a reduce riscul este de a urma tratamentul pentru HIV. Unele infectii pot fi prevenite cu ajutorul medicamentelor. Se poate reduce gradul expunerii la anumiti germeni prin evitarea alimentelor sau a carnii insuficient preparate, a apei care ar putea fi contaminata, etc.


Citeste si despre:

Traind si iubind cu HIV/SIDA Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin HIV SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul la san Simptomele de HIV si SIDA la femei Mituri si realitati despre contactarea, simptomele si tratamentul HIV/SIDA Lipodistrofia la pacientii infectati HIV sub tratament antiretroviral Sfaturi pentru persoanele cu HIV HIV si cancerul: riscuri, tipuri si optiuni de tratament