Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Hernia Spiegel este o hernie prin fascia Spiegel - un strat de tesut care separa cele doua grupe de muschi abdominali la o distanta mica lateral fata de linia mediana (linia alba) a abdomenului. Acest tip de hernie este, de asemenea, numita hernie ventrala laterala. Face parte din herniile abdominale ce apar de-a lungul liniei semilunare, rezultand in hernierea intre muschii ce alcatuiesc peretele abdominal.
Daca e netratata, hernia Spiegel poate duce la eventratia si blocarea unei portiuni a intestinului sau poate intrerupe alimentarea cu sange a unor organe si tesuturi ducand la necrozele zonelor cu pricina. Aceasta situatie poate avea consecinte nefaste. Durerea cauzata de acest gen de hernie poate fi ascunsa o perioada mai lunga de timp. Odata aparuta, singurul mod de tratament este interventia chirurgicala. Hernia Spiegel prezinta un risc foarte mare de complicatii, de aceea este foarte important sa ne adresam imediat medicului.
Din punct de vedere al epidemiologiei, hernile Spiegel sunt rare si reprezinta aproximativ 1% din herniile ventrale. Incidenta este maxima intre decadele 4 si 7, remarcandu-se o usoara predilectie a sexului feminin catre aceasta afectiune.
Din ceea ce se cunoaste pana la acest moment, herniile Spiegel au fost impartite in congenitale si dobandite. In cazul nou-nascutilor de sex masculin, la aproximativ 75% dintre acestia s-a remarcat o asociere intre acest tip de hernie si criptorhidism ipsilateral.
Orificiul herniar al herniilor Spiegel este localizat la nivelul fasciei Spiegel, care se afla intre marginea laterala a muschiul drept abdominal si linia semiluara, prin aponevroza transversa abdominala, aproape de nivelul liniei arcuate. Majoritatea herniilor Spiegel se afla la nivelul unei bande transversale, intalnite la aproximativ 0-6 cm cranial de linia care uneste crestele iliace antero-superioare.
Simptomele herniei Spiegel pot fi asemanatoare cu cele ale oricarei alte hernii abdominale. Aceasta inseamna ca este imposibil sa fie diagnosticata doar pe baza simptomelor. Ele pot varia de la durere abdominal, tumefactie la nivelul peretelui anterior al abdomenului sau istoric personal de incarcerare cau sau fara obstructie intestinala. Din cauza localizarii acesteia intre tesuturile musculare, hernia Spiegel are tendinta sa nu produca inflamatii sau tumefactii locale. Durerea variaza ca tip, severitate si localizare si depinde de continutul herniar. Aceasta poate fi deseori provocata sau agravata de manevrele care cresc presiunea intraabdominala si este usurata de repaus.
Totusi, persoanele foarte slabe care au muschii abdominali dezvoltati pot observa o tumefactie. Cele mai multe persoane care sufera de hernie Spiegel sufera de dureri abdominale sau doar de disconfort vag, in special atunci cand isi incordeaza muschii abdominali sau atunci cand fac un efort de defecatie.
Simptome care merita atentie deosebita:
- dureri abdominale care par sa nu aiba nicio legatura cu alimentatia, o afectiune preexistenta sau alte cauze stiute
- modificari spontane ale functionarii intestinului, cum ar fi constipatie, schimbarea consistentei sau aspectului scaunului sau sangerare
- dureri abdominale la ridicare, tuse sau defecatie
- o usoara si inexplicabila inflamatie abdominala
Hernia Spiegel poate aparea in orice parte a abdomenului, dar majoritatea bolnavilor simt durere in partea sa inferioara. Hernia Spiegel poate afecta intestinul sau alte organe vitale. Aceasta este o complicatie care pune viata in pericol si necesita asistenta medicala imediata.
Simptomele strangularii includ:
- durere abdominala foarte puternica, insuportabila care poate aparea brusc sau dupa o perioada de dureri moderate
- greata si varsaturi insotite de dureri puternice care nu au legatura cu alimentatia sau prezenta unui infectiila nivelul tractului digestiv
- lipsa scaunului timp de mai multe zile, mai ales daca este insotita de dureri puternice abdominale
- aparitia sangelui in fecale
Factorii de risc ai herniei Spiegel:
- tuse cronica, cum sunt, de exemplu, pacientii cu boala obstructiva pulmonara cronica (BPOC)
- incordarea frecventa in eliminarea fecalelor determinate de constipatia cronica
- leziuni abdominale ca, de exemplu, o interventie chirurgicala sau traumatisme la nivel abdominal
- ridicarea inadecvata si frecventa de obiecte grele
- lichid in abdomen(ascita)cauzat de diverse afectiuni, cum ar fi afectiunile hepatice (ciroza hepatica)
- obezitatea
- sarcina
Diagnosticarea herniei Spiegel poate fi dificila, de aceea este important sa explicati medicului toate simptomele. O analiza ecografica sau efectuarea unei tomografii computerizate (CT) in zona abdomenului pot ajuta in stabilirea diagnosticului.
De asemenea poate fi utila consultarea unui medic chirurg.
O hernie Spiegel poate fi descoperita in timpul unei interventii chirurgicale sau a unei proceduri efectuate din alte motive: obstructie intestinala, interventie chirurgicala pentru un alt tip de hernie, interventii ginecologice, colonoscopie.
Pentru a diagnostica hernia Spiegel, medicul va tine seama de intreagul istoric medical al pacientului si va face si alte analize si investigatii pentru a exclude alte probleme medicale.
O ecografie abdominala poate detecta majoritatea cauzelor. Aceste analize sunt procedee neinvazive care permit medicului sa vada organele abdominale.
Daca diagnosticul nu este clar, medicul isi poate da seama de prezenta herniei fara sa stie pe loc tipul acesteia. In acest caz poate decide efectuarea unei interventii chirurgicale pentru a localiza si repara hernia.
O hernie Spiegel necesita o interventie chirurgicala pentru a fi reparata. O interventie chirurgicala laparoscopica presupune cateva incizii de aproximativ 1 cm prin care se introduc in abdomen trocarele de lucru, la nivelul carora se vor insera instrumentele de lucru.
Cu ajutorul camerei video medicul localizeaza hernia, se reduce segmentul herniat in cavitatea abdominala si apoi se utilizeaza plasa de intarire sau sutura pentru a repara peretele abdominal slabit.
Alternativa mai invaziva include incizia abdominala clasica. Aceasta permite medicului sa vada direct hernia si sa repare tesutul deteriorat. Un studiu din 2002 compara metoda laparoscopica cu operatia conventionala pentru repararea herniei Spiegel pe doua grupe de cate 11 pacienti.
Interventia laparoscopica produce mai putine complicatii.
Concluzia este ca laparoscopia este optiunea de preferat pentru majoritatea persoanelor care nu au o hernie complicata, obezitate morbida sau alte complicatii.
Cand hernia Spiegel afecteaza o portiune a intestinului, interventia chirurgicala trebuie facuta imediat. Ea poate fi in acest caz mai lunga si mai complicata in functie de cat de mult este afectat intestinul sau alte tesuturi si organe.
Perioada de recuperare dupa o interventie chirurgicala laparoscopica in hernia Spiegel este relativ scurta, ajungand pana la 1-2 saptamani.
Persoanele care au suferit o interventie chirurgicala mai extinsa au nevoie de o perioada mai lunga de recuperare.
Persoanele care sufera complicatii, cum ar fi obstructie intestinala, stangulare sau infectii postoperatorii, pot avea nevoie de un timp de recuperare mult mai indelungat.
Pacientul trebuie sa informeze medicul in legatura cu orice simptome nou aparute.
Febra, durerile puternice sau sangerarile inexplicabile pot indica existenta complicatiilor in perioada recuperarii.
Majoritatea pacientilor isi pot relua activitatea normala dupa 3-6 saptamani, incepand cu activitati usoare ca mersul sau sofatul la 1-2 saptamani dupa interventie.
Pacientul trebuie sa urmeze cu strictete indicatiile chirurgului pentru a obtine cele mai bune rezultate in procesul de recuperare.
Persoanele care au suferit in trecut de hernie sunt mai predispuse sa faca inca o data hernie. Cu toate acestea, un studiu din 2002 care a urmarit 76 de persoane care au suferit o interventie chirurgicala pentru hernie Spiegel a descoperit ca, la 8 ani dupa operatie, doar 3 persoane au avut recidive.
Rezultatele demonstreaza ca majoritatea persoanelor care au suferit o interventie chirurgicala pentru hernie Spiegel sunt foarte putin predispuse sa sufere de o alta hernie in anii urmatori. Oricum, riscul ramane mai ridicat decat pentru persoanele care nu au suferit niciodata de hernie.
Cu toate ca singura metoda de a rezolva o hernie Spiegel este interventia chirurgicala, aceasta nu este una cu rata mare de complicatii. Este o afectiune relativ usor de tratat si majoritatea persoanelor nu vor mai avea nevoie de o alta interventie chirurgicala. Asadar, cand apar semnele herniei de orice fel cel mai bine este sa ne adresam unui medic. Simptomele nu trebuie trecute cu vederea ori subestimate, caci un tratament instituit la timp, corect poate preveni eventualele complicatii nedorite.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.